Granskuddsirup

Posted in : Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Ingredienser fra naturen, Skudd, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , ,

Det er mye godt en kan plukke ute i naturen, og når granskuddene kommer i mai/juni er det tid for å sanke disse syrlige og C-vitaminrike «kosttilskuddene». Tantemat har tidligere lagt ut oppskrift på granskudd i olje og oppskrifter der de brukes i salater eller til graving av laks, men de kan også brukes i den søte matlagningen. Denne gangen er det granskuddsirup som skal lages. Den kan brukes til nesten hva som helst, for eksempel på eller i iskrem eller kaker, i te, drinker, til ost, over en frokostblanding, på yoghurt eller en brødskive, i det hele tatt alle steder der du ellers ville brukt honning. Har du lyst til å prøve å lage iskrem med granskuddsirup i, kan du klikke på lenken Granskudd-parfait for oppskrift.

Granskudd har mest smak og høyest vitamininnhold når de er nye og små og bør helst sankes da, særlig om du skal bruke dem direkte i salater eller til granskuddolje. Til granskuddsirup kan de plukkes når de er blitt litt større også, men de bør fremdeles være myke og ikke ha kommet så langt at de stikker i munnen når du smaker på dem, da har de allerede tapt mye av den karakteristiske, syrlige smaken som vi ønsker å få med i sirupen.

Til koking av granskuddsirup skal det først lages et avkok av granskudd og vann som skal siles, deretter skal dette kokes inn med sukker til sirup. Fargen er først grumsete lysegrønn, men etter hvert som det kokes inn og vannet fordamper vil den forandre seg og bli vakkert rosa/orange.

De nydelige, skjøre granskuddene bruker vi idag mest som et deilig tilskudd til maten, men i tidligere tider ble de også brukt medisinsk, blant annet som hostestillende og mot sår hals. Slå gjerne opp på rolv.no/granskudd på nettet, så kan du lese mer om denne anvendelige gaven fra naturen som kommer i mengder hver eneste vår!

 

 

 

 

GRANSKUDDSIRUP

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og skylle granskudd pluss ca. 1 time og 15 minutter

Gir ca. 5 dl granskuddsirup

 

Du trenger:

Til: Granskuddavkok

 

 

 

  • 1 liter friske granskudd, renset (ta bort eventuell brun hinne på tuppen) og skyllet
  • 1 liter kaldt vann

 

Slik gjør du:

Granskuddavkok

Ha granskuddene i en kasserolle og tilsett vannet. Det må være nok vann til å dekke skuddene, så tilsett litt mer om nødvendig. Kok opp, legg på lokk og la det småkoke i 20 minutter. Slå av platen og la avkoket fortsatt stå på platen i 10 minutter til.

Sil avkoket gjennom en fin sikt og mål opp mengden.

 

 

Tantemat fikk 8 dl saft, og regner mengde sukker ut fra det.

 

Til: Granskuddsirup

  • 3 deler granskuddavkok (8 dl)
  • 2 deler sukker (5,4 dl)

 

Slik gjør du:

Granskuddsirup

Ha granskuddavkok og sukker i en (helst vid) kasserolle og la det koke opp mens du rører til sukkeret smelter. Demp varmen og la det småkoke uten lokk til du har fått den konsistensen du er ute etter. Det kan variere hvor lang tid det tar, men med en vid kasserolle går fordampningen fortere enn om du bruker en mindre.

Under kokeprosessen vil det danne seg et hvitt skum på toppen som bør fjernes, og det gjør du lettest ved ganske enkelt å la være å røre. Da vil det hvite skummet på toppen samle seg og bli seigt, og det blir lettere å fjerne. Fukt en skje eller øse med kaldt vann, samle sammen skummet så godt du kan og kast det. Dette må du gjerne gjøre flere ganger i løpet av kokeprosessen.

Hvis du mot slutten av koketiden ser at blandingen begynne å danne ekstra mye bobler, bør du redusere varmen ytterligere, slik at dette dempes.

Du bestemmer selv hvor tynn eller tykk du vil ha sirupen. Til å ha i drinker, te, helle over is eller kaker kan den være litt mer tyntflytende enn om du planlegger å bruke den i en is eller kake, for eksempel. Følg med underveis, og hell litt på kasserollen av og til for å se på konsistensen. Husk at den vil bli tykkere når den er avkjølt, så det kan være lurt å teste den ved å sette en liten skål i kjøleskapet så den blir kald, helle en liten mengde sirup på og sette den tilbake i kjøleskapet i noen minutter til den er avkjølt, og så se på hvor tykk den er blitt. Hvis den er for tynn fortsetter du kokingen litt til, er den for tykk kan du ha i vann og koke den litt inn igjen. For Tantemat tok denne prosessen 45 minutter, men det kan variere. Trekk kasserollen av platen når du synes sirupen er passe.

Hell sirupen over i steriliserte glass (se TIPS nederst i dette innlegget). Den kan oppbevares ved romtemperatur og har lang holdbarhet, men i glass som har vært åpnet kan sirupen sukre seg, derfor er det lurt å oppbevare den i små glass som det går fortere å bruke opp når de først er åpnet. Hvis du oppbevarer sirupen kaldt, kan du om nødvendig sette glasset i varmt vann en stund for å få den mer tyntflytende før bruk.

 

Granskuddsirupen er svært anvendelig, og kanskje finner du nye bruksområder enn dem som er nevnt innledningsvis. Lykke til med utprøvingen av en av naturens mange goder!

 

 

 

TIPS: Hvordan sterilisere glass og lokk.

I kokende vann: Legg helt rene glass og lokk i en kasserolle med så mye vann at det dekker og la dem få et oppkok. La dem ligge i vannet i noen minutter. Bruk for eksempel en pølseklype til å ta dem opp med, ett om gangen, og fyll det med varm sirup. Sett lokket på straks og la den avkjøles i romtemperatur. Bruk gjerne en trakt til å helle gjennom for å unngå søl. Både trakten og øsen bør dyppes i kokende vann før bruk.

I stekeovnen: Sett helt rene glass og lokk i kald stekeovn og still den på 100ºC. Når temperaturen er nådd lar du dem stå i 10 minutter. Bruk en pølseklype eller lignende til å håndtere dem med, ta ut ett om gangen, og fyll det med varm sirup. Sett lokket på straks og la den avkjøles i romtemperatur. Bruk gjerne en trakt til å helle gjennom for å unngå søl. Både trakten og øsen bør dyppes i kokende vann før bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *