HomeHovedretter Lun halloumisalat med linser

Lun halloumisalat med linser

Posted in : Hovedretter, Salater, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , ,

Hva smaker vel bedre enn en salat når det er sommer og du ønsker noe enkelt og lett å spise? Her får du oppskrift på en velsmakende og mettende vegetarsalat som serveres lun. Oppskriften kommer opprinnelig fra kokeboken Aubergine & tahini, men Tantemat har gjort noen små endringer og lagt til noen ingredienser for å tilpasse den egen smak, blant annet chili, som selvfølgelig kan utelates om du vil. Alternativt kan du servere den i en skål for seg, så den som vil kan forsyne seg med litt «ekstra bitt» etter egen smak og behag!

Dette er deilig sommermat som kan serveres som middag eller settes på et buffetbord sammen med andre retter. Server med brød og smør, gjerne smaksatt med ramsløk eller andre urter, eller en pesto. Bruk søkeordet pesto på Tantemat, så får du opp mange forskjellige oppskrifter, blant annet chilipesto, basilikumpesto og tomatpesto. Diverse smaksatt smør finner du under kategorien Tilbehør, underkategori Smør.

Om du ikke kjenner til halloumi fra før, er det en kypriotisk, halvfast ost som er svært proteinrik, og faktisk er det den eneste osten som ikke smelter ved varmebehandling. Den finnes med forskjellige smakstilsetninger, blant annet chili, oregano eller basilikum, så til denne oppskriften kan du velge den typen som du selv foretrekker.

Når du skal lage denne salaten er det praktisk å først sette grønnsaker og halloumi inn i ovnen for baking og deretter sette linsene til koking. Når dette er gjort, klargjør du grønnsakene som skal blandes inn i salaten til slutt.

 

 

 

 

LUN HALLOUMISALAT MED LINSER

TID: Ca. 45 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Halloumi og grønnsaker som skal bakes i ovnen

 • 300 gr halloumi med chili (eller en annen smakstilsetning)
 • 2 små eller 1 stor rød paprika
 • 2 små eller 1 stor aubergine
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 3/4 dl god olivenolje
 • 1 ts tørket oregano
 • 1 ts (kvern)salt
 • 1/2 ts sort pepper (helst fra kvern, det gir best smak)

Til: Linsene

 • 200 gr grønne linser (ca. 2 dl)
 • 4,5 dl vann
 • 1 laurbærblad
 • 1 fedd hvitløk
 • 5 hele allehånde

Til: Grønnsakene som skal blandes inn til slutt

 • 1 neve granateplefrø (kan kjøpes ferdig renset, men du kan også kjøpe et helt granateple og rense selv, se lenken Hvordan rense granateple, det tar 10-15 minutter)
 • 2 stilker vårløk
 • 2 never persille (ikke ta med stilken)
 • 1 rød chili
 • Salt etter smak
 • Pepper etter smak

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 230ºC.

Halloumi og grønnsaker som skal bakes i ovnen:

Skjær halloumi opp i ca. 2 cm biter og auberginen i ca. 3 cm biter. Rens paprika for frø og hinner og del dem opp i ca. 3 cm biter. Rens den kinesiske hvitløken, del den opp i fire båter og skjær disse i tynne skiver. Bland sammen olivenolje, oregano, salt og pepper. Ha osten og grønnsakene i en stor bolle, bland godt sammen og bland så inn olivenoljen med krydderne.

Legg bakepapir i bunnen av en dyp stekeovnsform eller i et stort ildfast fat og fordel salatblandingen utover. Bak den på midterste rille i stekeovnen i 15-20 minutter, til grønnsakene har fått fin farge i kantene. Rør gjerne i dem en gang eller to i løpet av bakingen for å få dem jevnt gylne.

 

Kokte linser:

Knus hvitløksfeddet lett, med skallet på. Ha vann, linser, laurbærblad, allehånde og hvitløksfedd i en kasserolle og la det få et oppkok. Demp varmen og la det småkoke under lokk til linsene er møre. Det kan variere hvor lang tid det tar, alt fra 12 til 25 minutter, så se på pakningen. Sil av eventuelt overflødig vann og plukk bort hvitløksfedd, allehånde og laurbærblad.

 

Grønnsakene som skal blandes inn til slutt:

Ta kjernene ut av granateplet om du ikke har kjøpt dem ferdig renset. (Hvis du kjøper et granateple for å rense selv vil det bli kjerner til overs. Disse kan du spise som snacks eller bruke i annen mat. Godt tildekket er de holdbare i flere dager i kjøleskapet).

Rens vårløken og del den opp i tynne biter. Bitene av den grønne delen kan være litt større. Riv eller hakk persillen i mindre biter. Rens chilien for frø og hakk eller strimle den fint.

 

Når osten og grønnsakene er ferdig bakt, linsene kokt møre og du er ferdig med å dele opp grønnsakene som skal i til slutt, blander du alt sammen i en stor bolle. Spar gjerne litt av den grønne delen fra vårløken, litt persille og granateplekjerner til å strø over til pynt til slutt, og husk at du kan servere chilien i en skål for seg om du ikke vil blande den inn i salaten. Smak om du vil tilsette litt mer salt og pepper til salaten, ha den over på et serveringsfat og strø over pynten. Husk, som vanlig, å sette frem (flak)salt og pepperkvern på bordet, slik at hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken, om de ønsker det!

Så er det bare å nyte en fargerik, sunn og mettende vegetarsalat! Server gjerne med baguetter eller loff samt smaksatt smør eller pesto ved siden av!

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *