Mjødurtsukker

Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Mjødurten er en vanlig plante i hele Norge og danner ofte store bestander der den vokser. Blomstene kommer i juli og august, og går du forbi et slikt blomstrende område på en solvarm dag kan du tydelig kjenne den sødmefulle, litt tunge duften fra de fluffy, kremhvite blomstertoppene. Både friske og tørkede blomster og blader samt roten kan brukes, men i dette innlegget får du oppskrift på mjødurtsukker, som lages av tørkede blomster og sukker. Om du tar en frisk, liten blomsterkvast og tygger på den vil du kjenne en tydelig mandelsmak, men ved tørking blir den endret, mer blomsteraktig og med et hint av mandel og vanilje. Mjødurt er også blitt kalt Nordens vanilje fordi den kan brukes på samme måte, det vil si i kaker, syltetøy, pisket krem, is eller desserter, men mjødurtsukker er noe mildere i smaken, så der oppskriften sier en teskje vaniljesukker, kan du istedet bruke en spiseskje mjødurtsukker.

Fordi mjødurten ofte vokser i store mengder på samme sted, trenger det ikke ta lang tid å sanke de blomsterklasene du trenger. Om du ikke kjenner til mjødurt fra før, kan du søke på google og finne både bilder og beskrivelse av den, slik at du er sikker på at du plukker riktig plante. For eksempel er rolv.no et nettsted med gode bilder og veldig mye nyttig og grundig informasjon. I tillegg finnes det mange flotte bøker om spiselige planter fra naturen, blant annet Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railos bok Norges spiselige planter og bær, som kan brukes både som oppslagsverk og til inspirasjon.

Når du skal ut og plukke mjødurtblomster bør du ta med deg rikelig med blomsterklaser, gjerne en bærepose full, slik at du kan velge ut kun de fineste til tørking. Det er bare selve blomsterklasene med knopper og nyutsprungne blomster som skal brukes, noe som betyr at du må fjerne alle blader og klippe bort mest mulig av stilkene. Kun de tynneste stilkene nærmest blomsten får lov til å være med. Det kan være at små insekter sitter blant mjødurtblomstene, så rist blomsterklasene forsiktig slik at de faller ut.

NB! Mjødurt inneholder salisylater, så personer som er overfølsomme for dette stoffet bør unngå planten.

 

 

 

MJØDURTSUKKER

TID: Den tiden det tar å plukke blomstene pluss ca. 1 døgn til tørking. Deretter ca. 1-1 1/2 time til rensing og knusing til mjødurtsukker

Gir ca. 3 dl mjødurtsukker

 

Du trenger:

 

 

Til tørking av blomstene:

Så mye friske, rensede mjødurtblomster at det dekker en bakepapirkledd stekeovnsplate.

 

Slik gjør du:

Still stekeovnen på 50ºC over- og undervarme, sett platen inn på midterste rille og la blomstene tørke, det tar ca. ett døgn. Det kan være at du innimellom må åpne stekeovnsdøren på gløtt for å slippe ut fuktighet som dannes. Sett i så fall en sleiv i døråpningen, øk temperaturen til ca. 100ºC til fuktigheten er borte, senk temperaturen til 50ºC igjen og lukk døren. Gjenta, om nødvendig.

 

 

Ta platen ut av ovnen og la blomstene avkjøles helt før du risper/gnir blomstene fra stilkene.

 

 

Til: Mjødurtsukker

1,5 dl tørkede mjødurtblomster

1,5 dl sukker

 

Slik gjør du:

Ha mjødurtblomster og sukker i stavmikserbollen og kjør til det er finknust, ca. 30 sekunder. Sikt blomst- og sukkermassen gjennom en sil. Det som ikke går gjennom silen kan du ha tilbake i stavmikserbollen og kjøre noen sekunder igjen før du siler det på nytt. Det kan være at du må gjenta denne prosessen noen ganger for å få finknust så mye som mulig. Om det blir igjen en rest som ikke lar seg finknuse, kan du i så fall oppbevare den i et glass for seg som grovt mjødurtsukker.

 

 

Mjødurtsukkeret kan du bruke der du ellers ville brukt vaniljesukker. Det grove kan du for eksempel bruke i kaker eller syltetøy, mens det fine går i kremer, is eller annet. Prøv deg frem og bruk det der du synes denne blomsteraktige, sommerlige smaken passer!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *