HomeIngredienser fra naturen Kantarellpai med salami og tomater

Kantarellpai med salami og tomater

Comments : 6 Posted in : Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Pai, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Kantareller er kanskje den skogsoppen som flest kjenner til og plukker, og når den, sånn som i år, dukker opp allerede i juni, kan man klare å sanke ganske mye før sesongen er over. Heldigvis er den veldig anvendelig, og det er alltid morsomt å finne nye måter å tilberede den på. I dette innlegget får du oppskrift på pai med kantareller, tilsatt salami og tomater for ekstra smak og farge.

Det fine med kantareller er at de i sesong også er å få kjøpt i butikken, så om du ikke er en ivrig sopplukker har du likevel mulighet til å lage en pai som dette. Forbered den gjerne ved å lage paideigen allerede dagen før, så sparer du tid den dagen den skal serveres.

Denne paien er en god og mettende lunsj, men kan også serveres til middag. Med en frisk og fargerik salat til er dette god og mettende sommer- og høstmat! Og i salaten kan du gjerne putte spennende og spiselige vekster fra hagen, terrassen eller naturen, alt etter hva som er friskest og finest akkurat da!

Paien passer til en form med diameter 26 cm. Bruk gjerne en kakeform med avtagbar ring, det er enklere ved servering!

 

 

 

KANTARELLPAI MED SALAMI OG TOMATER

TID: Ca. 2 timer (inkluderer hviling av paideigen og den ferdig stekte paien)

Til 10-12 personer som lunsj, 6 som middag

 

Du trenger:

 

 

Til: Paideigen

 • 250 gr hvetemel
 • 150 gr smør (kjøleskapskaldt)
 • 1-2 ss kaldt vann

 

Til: Fyllet

Kantarellene:

 

 • 120 gr gulost (Tantemat har brukt Norvegia ekstra vellagret, men du kan også bruke vanlig Norvegia, Gulost eller Jarlsberg)
 • 100 gr små, søte tomater (ca. 8 stk.)

 

Fløtemelken

 • 4 dl matfløte
 • 4 egg
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts sort pepper
 • 3 ts sitronsaft

 

Slik gjør du:

Paideigen:

Det er praktisk å starte med deigen, siden den bør avkjøles i kjøleskapet en times tid før den skal trykkes ut i paiformen. (Eller du kan lage deigen allerede dagen før, inklusive å trykke den ut i formen, slik at den er klar til å forstekes).

Legg hvetemelet i en haug på kjøkkenbenken. Kutt smøret i mindre biter og legg det oppå. Ved hjelp av fingrene smuldrer du smøret inn i melet til det er blitt en grynete masse. Ha i kaldt vann til å samle deigen med, slik at den blir jevn og henger sammen. Form den til en tykk pølse, pakk den inn i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet én time. Under lenken Røkelakspai med quinoa og kantareller kan du se bilder og forklaring på hvordan deigen trykkes ut i paiformen (og hele prosessen med paideigen forøvrig). Vær nøye på å trykke deigbitene godt sammen. Blir det glipper mellom dem og paiskallet ikke er helt tett, vil egg- og fløtemelken renne ut av formen, og det ønsker vi jo ikke! (Det går også an å ta vare på litt deig til å reparere glipper med som kan oppstå etter forstekingen). Når deigen er trykket ut i paiformen setter du den tilbake i kjøleskapet mens stekeovnen varmes opp. Sett stekeovnen på 200ºC.

Når ovnen har nådd innstilt temperatur skal paiskallet klargjøres for steking: Ta et ark bakepapir, legg det over deigen i formen og trykk det litt ned. Fyll tørre bønner eller erter oppi papiret og trykk ut til sidene slik at papiret og bønnene holder paideigen på plass mot bunnen og sidene. Sett formen inn på midterste rille i stekeovnen og forstek den i 12 minutter. Ta formen ut av ovnen og la det avkjøles i noen minutter før du fjerner bønnene og matpapiret. Vær forsiktig når du løfter ut matpapiret, slik at ikke deig følger med og paiskallet blir ødelagt og kan lekke på grunn av det. (Hvis det har oppstått glipper mellom deigstykkene, kan du nå reparere disse med deigen du har tatt vare på.) Bønnene du har brukt blir ikke ødelagt av å ha vært i stekeovnen, la dem bare avkjøles helt før du legger dem bort igjen.

La stekeovnen fortsatt stå på 200ºC til paien med fyll skal stekes ferdig.

 

Så er det tid for å gjøre klar paifyllet:

Kantarellene:

Begynn med å strimle salamiskivene slik at de er klar til bruk. Fjern de grove stilkene fra frisk timian og finhakk den.

Smelt smør i en panne på over middels varme, ha i kantarellene og stek dem under omrøring til smøret har trukket inn. Ha i sitronsaft, salt, pepper, timian og salami og fortsett å steke under omrøring et par minutter. Krydre eventuelt med mer salt og/eller pepper etter smak og sett det til side inntil videre.

 

Riv osten grovt og del tomatene i to.

 

Fløte- og eggblandingen:

Varm opp fløten til det såvidt begynner å ryke av den. Visp eggene lett sammen. Hell fløten over eggene, ha i salt, pepper og sitronsaft og visp det godt sammen.

 

Fylling og steking av paien:

Fordel kantarellene i det forstekte paiskallet og strø osten over. Tøm forsiktig fløte- og eggblandingen i og legg tomatene på toppen.

Stek paien på midterste rille i stekeovnen i 30-35 minutter, til fyllet er stivnet. Du kan kjenne om den er passe fast ved å trykke på den med baksiden av en skje. Er den «dissete» må den stå litt lenger.

Ta paien ut når den er passe fast og la den hvile i 10-15 minutter eller mer, til du synes den er passe temperert til å serveres. Hvis du har brukt en kakeform med løs ring fjerner du ringen og setter paien direkte på et serveringsfat uten å fjerne kakeformbunnen. Legg gjerne et stykke fuktet, brettet kjøkkenpapir under for å unngå at den skal gli på underlaget. Når du gjør det på denne måten, slipper du å tenke på at paien kan gå i stykker om du forsøker å flytte den fra bunnen og over på serveringsfatet.

 

 

Servering:

Tantemat synes det smaker med en frisk og sommerlig salat til denne paien, og det er ekstra moro å putte blader og blomster fra egen hage eller terrasse i den. I salaten du ser på bildene er basisen issalat, iblandet noen persilledusker samt blader av blomkarse, ringblomst, mynte og sitronmelisse. I tillegg er det tynne skiver av rødløk, strimlede skiver av agurk samt rød paprika og alfalfaspirer. Til slutt er den pyntet med blomster av ringblomst og blomkarse. For en enda mer sommerlig salat kan du, om du har lyst og mulighet, ha i blomster og blader fra viltvoksende, spiselige urter. Hvis du tar en kikk på TIPS 1 under lenken Ovnsbakt omelett med pølser, ost og kantareller og en blomstrende salat, finner du forslag til noen du kan bruke. Vinaigretten brukt i salaten er 3-4 spisesskjeer av Enkel vinaigrette med balsamicoeddik, blandet inn like før servering! Om du i stedet bare ønsker en enkel, grønn salat, kan du ta en kikk på lenken Grønn salat (som passer til alt) for oppskrift.

 

 

Vel bekomme!

 

6s COMMENTS

6 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  august 23, 2021 at 11:29 pm

  For en fantastisk kantarellpai! Utrolig mektig og smakfull. Smart måte med å lage en pølse av paideigen og skjære skiver, legge de i bunnen å trykke ut. Da ble bunnen «tett». Takk til Tantemat for nok en god oppskrift.

  • tantemat
   august 24, 2021 at 8:41 pm

   Hei, Ingrid!

   Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding! 🙂 Ingen ting gleder meg mer enn at en bruker av bloggen er fornøyd med både oppskrift og fremgangsmåte!

   Hilsen Tantemat

 • Mari Valen Høihjelle
  november 1, 2021 at 8:36 pm

  Altså, denne paien er bare helt himmelsk! Nydelig balanse mellom smakene. Denne kommer til å stå på menyen flere ganger i tiden framover ! Anbefales varmt ❤️👏

  • tantemat
   november 3, 2021 at 3:18 pm

   Hei, Mari!
   Tusen takk for kjempehyggelig tilbakemelding om soppaien! Veldig glad for at den falt i smak og at du vil lage den flere ganger!
   Hilsen Tantemat

 • Turid Inger Valen
  november 1, 2021 at 8:48 pm

  En nydelig pai som er veldig god både som lørdagskos og senere som lunch for både store og små. Med mine ekorngener når det gjelder sopp så har jeg funnet en oppskrift som jeg kan anvende soppen på en veldig smaksrik måte! Tusen takk for en nydelig oppskrift 😊

  • tantemat
   november 3, 2021 at 3:26 pm

   Hei, Turid!
   Så hyggelig å høre at soppaien falt i smak hos både store og små! Og det er alltid morsomt å plukke sopp og å kunne glede familie og venner med gode måltider etterpå!
   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *