HomeHovedretter Kyllingsalat med urter og blomster fra terrassen

Kyllingsalat med urter og blomster fra terrassen

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun, Salater on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

På sommeren vil vi helst ha lett og lettlaget mat, og når urtene på terrassen eller i hagen står grønne og frodige er det fristende å putte noen av dem i salaten, for ny og spennende smak! Om du ikke dyrker dine egne, kan du bruker urter fra butikken. I tillegg til urter har Tantemat spiselige blomster, og bruker enhver anledning til å ha disse som fargerik og velsmakende pynt på maten. Hvis du ikke har spiselige prydplanter, sånn som ringblomst, blomkarse eller kornblomst, kan du bruke ville, spiselige i stedet, som for eksempel blåklokke eller rød- eller hvitkløver, forutsatt at du kjenner til disse. Det finnes mange gode bøker om spiselige vekster i naturen, og på nettet finner du rolv.no, så bruk gjerne anledningen når du kan til å lese deg litt opp om alt det spennende som finnes der ute!

Til salater smaker det alltid med hjemmelaget pesto ved siden av, men om du vil ha det så lettvint som mulig går det fint å bruke en ferdig kjøpt. På oppslagsbildet ser du ringblomst- og blomkarsepesto (grønn), og chilipesto (rød), men en hvilken som helst annen type passer også. Pesto er enkelt å lage, og kan fryses ned slik at du alltid har en eller flere klar til bruk, om du ønsker det. Bruk søkeordet pesto på Tantemat og se om det er noen du kunne tenke deg å lage og ha i bakhånd til en senere anledning. Som tilbehør passer det også godt med ferske baguetter og smør til, om du føler for det!

De grønne bladene i salaten skal vendes i en vinaigrette. Oppskrift finner du under lenken Enkel vinaigrette med balsamicoeddik, og den kan det være praktisk å gjøre klar først, slik at den står klar til å blande inn like før salaten skal serveres.

.

 

 

 

KYLLINGSALAT MED URTER OG BLOMSTER FRA TERRASSEN

TID: 35-40 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Kyllingbrystene

 • 2 kyllingbryst med eller uten skinn, ca. 400 gr tilsammen (Tantemat foretrekker å bruke økologisk kylling av hensyn til dyrevelferden, men du kan bruke «vanlig» filet også)
 • Ca. 1 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 2 ss smør
 • 1 dl vann
 • 1 ss sitronsaft

 

Til: Salaten

 • 1 pk crispisalat (150 gr)
 • 1 pk feldsalat (65 gr)
 • 1 neve med urter fra hagen eller terrassen, for eksempel en blanding av blader fra mynte, sitronmelisse, persille, blomkarse og ringblomst, avhengig av hva du har tilgjengelig.
 • 1 gul eller rød (spiss)paprika
 • 1/2 liten rødløk
 • 5 cm slangeagurk
 • 10 små, søte tomater
 • 150 gr grønne druer
 • 75 gr flate eller runde sukkererter
 • 2 fedd hvitløk
 • 1/2 ts sukker
 • 1 ss smør

 

Slik gjør du:

Kyllingbrystene

Se på pakningen med kyllingfiletene som du bruker og varm opp stekeovnen til den temperaturen som er angitt. Hvis det ikke er noen stekeanvisning, kan du varme ovnen til 180ºC.

Krydre kyllingfiletene godt på begge sider med salt og pepper. Plasser stekepannen på platen og still inn på høy varme. Når pannen er blitt skikkelig varm (du kan kjenne det ved å holde hånden litt over pannen), har du i smøret. Vent til det slutter å bruse før du legger i brystfiletene og bruner dem på begge sider. Legg dem over i et ildfast fat. Kok ut stekepannen ved å helle i vannet og skrape bunnen med en stekespade mens vannet kokes litt inn. Hell det over kyllingfiletene i fatet og drypp sitronsaften over. Sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen og la dem bakes i 20-25 minutter. Steketiden kan variere, avhengig av tykkelsen på kyllingbrystene. Trykk på dem med baksiden av en skje, desto fastere de er, desto mer stekt er de. Føles de harde, er de for mye stekt. Ta dem ut mens de ennå gir litt etter, siden stekeprosessen vil fortsette mens de hviler i fem minutter før du skal skjære dem i skiver for å legge dem på salaten.

 

Salaten

Del agurken opp i skiver som du så deler opp i strimler. Fjern frøene fra paprikaen og skjær den opp i mindre biter. Skrell rødløken og skjær den i tynne skiver. Del druene i to og fjern stenene. Del tomatene i to.

Rens sukkerertene ved å ta bort den seige tråden som går fra stilkfestet til tuppen av ertebelgen. Det er som oftest kun de største ertebelgene som har denne seige tråden. Del dem opp i mindre biter.

Rens hvitløksfeddene og skjær dem i tynne skiver.

La smøret smelte i en kasserolle på middels varme og ha i erter, hvitløk og sukker. Rør rundt slik at både erter og hvitløk blir varme og sukkeret smelter, det tar ikke mer enn 10-15 sekunder. Trekk kasserollen fra platen.

Skyll salat og urteblader og kjør dem i en salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Riv crispisalaten opp i mindre biter og ha den over i en stor bolle sammen med feldsalat og urteblader. Ha i 4-5 spiseskjeer vinaigrette, bland godt og ha salaten over på et serveringsfat.

Fordel grønnsakene, inkludert de smørsurrede ertene, over salaten, og avslutt med å legge kyllingbrystene, delt i skiver, oppå den grønne salaten.

Server salaten straks den er ferdig, mens kyllingbrystene og ertene fremdeles er litt lune. Pynt med spiselige blomster, om du har. Tantemat har brukt blomster fra ringblomst og blomkarse, men det går an å bruke andre spiselige blomster også, enten fra hagen eller ville, som nevnt innledningsvis. Ha pesto til, og ferskt brød og smør, om du føler for det. Så er det bare å nyte en deilig og lett sommersalat med sesongens friske og fargerike urter og blomster!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *