HomeLunsjretter Egg Kantarellsmørbrød med posjert egg og gruyère

Kantarellsmørbrød med posjert egg og gruyère

Posted in : Egg, Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Ost, Skogsopp, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Kantareller er en lekker sopp som kan tilberedes på mange forskjellige måter, enten det er til lunsj eller middag. Denne gangen har Tantemat kombinert dem med posjert egg og revet ost oppå en skive sprøstekt landbrød til en god og mettende lunsjrett. Den solgule plommen i det posjerte egget fungerer som en «saus» når du lager et snitt i den så den kan flyte ut, og så ser det fint ut også! Et godt dryss med revet gruyère over topper det hele smaksmessig, og spiselige blomster og blader pynter opp på tallerkenen med sine flotte farger og smaker godt i tillegg. Om du føler for det kan du dryppe noen dråper av din beste, extra virgin olivenolje over til slutt!

Når du lager denne retten er det mest praktisk å starte med å rive osten, dernest steke kantarellene og brødskivene, for til slutt å posjere eggene og så sette smørbrødet sammen. Server det lunt, da kommer smakene best frem!

Dette er en mektig og mettende lunsjrett, så en skive til hver skulle være rikelig.

 

 

 

KANTARELLSMØRBRØD MED POSJERT EGG OG GRUYÈRE

TID: Ca. 40 minutter, forutsatt at kantarellene er ferdig forvellet (se lenke i oppskriften nedenfor)

Til: 2 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Kantarellene

 • 150 gr forvellede kantareller (hvis du ikke har ferdig forvellede kantareller, klikk på lenken Smørstekte kantareller og se under TIPS på slutten av innlegget hvordan du skal gjøre det. Husk å beregne dobbelt så mye fersk som ferdig forvellet sopp, i denne oppskriften blir det 300 gr)
 • 1 sjalottløk, finhakket
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ss smør
 • 1/2-1 ts salt
 • 1/2 ts sort pepper
 • 1/2-1 ss nypresset sitronsaft

 

Til: Brødskivene

 • 2 skiver (grovt) landbrød
 • 2 ss olje og 2 ss smør

 

Til: Posjerte egg

 • 2 egg, så ferske som mulig
 • 1/2 liter vann
 • 1 ts 7% mateddik
 • 1 ts salt
 • Litt eddik til å skylle en kopp eller skål som egget skal knekkes oppi

 

Til: Topping og pynt

 • 50 gr finrevet gruyère (kan erstattes med parmesan eller comtè)
 • Salatblader til brødskivene, for eksempel crispisalat eller isbergsalat
 • Fine blader og blomster til pynt, for eksempel blomkarse eller ringblomst, om du har

 

Slik gjør du:

Kantarellene:

Smelt smøret på noe over middels varme i en kasserolle, ha i finhakket sjalottløk og hvitløk og la det surre i et halvt minutt, til løken er blitt blank. Rør innimellom og pass på at det ikke brenner seg. Øk varmen noe, ha i de forvellede kantarellene, salt, pepper og sitronsaft. Begynn med minste mengde, så kan du smake til med mer etterhvert, om nødvendig. La alt surre sammen og rør med jevne mellomrom til smør og sitronsaft har trukket seg inn i soppen. Smak om du vil ha i mer salt, pepper eller sitronsaft. Trekk kasserollen til side inntil videre og legg lokk på slik at soppen holder seg varm.

 

Brødskivene:

Sett en (jern)stekepanne på platen, skru den på fullt og vent til pannen er blitt skikkelig varm, det kjenner du når du holder hånden 5-6 cm over pannen. Ha i smør og olje og reduser varmen et lite hakk, og når smøret er smeltet legger du i brødskivene og presser dem ned med en stekespade. La dem ligge inntil et halvt minutt før du snur dem. Dra dem om nødvendig rundt i pannen slik at de stekes i fettet, da får de en finere stekeoverflate. Snu dem gjerne flere ganger slik at de blir jevnt gylne over det hele på begge sider. Når de er passe tar du dem ut og legger dem over på en rist eller eller en trefjøl slik at de blir avkjølt. Det er viktig at de ligger fritt slik at fuktighet kan fordampe og de beholder den sprø overflaten.

 

Til: Posjerte egg:

Skyll en kopp eller en liten skål med eddik og knekk første egg oppi. Pass på at plommen ikke går i stykker, da må du ta et nytt egg.

Finn frem en kasserolle som har plass til to egg til posjering samtidig. Ha i vann, eddik og salt og la det få et oppkok. Trekk kasserollen til side og bruk en skje til å dra vannet rundt (ikke for fort!) slik at det dannes en virvel. Hell forsiktig egget oppi midten av virvelen. Hvis egget ikke er helt ferskt vil eggehviten flyte utover og danne «filler», da kan du bruke skjeen til å samle den rundt og over egget. Ha neste egg oppi på samme måte. Sett kasserollen på platen igjen og la eggene posjeres i 3 minutter. Husk at vannet bare såvidt skal boblekoke. Ta eggene opp med hullsleiv. (Om du føler for det kan du klikke på lenken Posjert egg med kantareller og potetmos. Under overskriften Posjerte egg mot slutten av det innlegget kan du se bilder av posjering.)

 

 

Montering av kantarellsmørbrødet:

Legg de sprøstekte brødskivene på to tallerkener, dekk dem med salatblader og fordel kantarellene oppå. Plasser det posjerte egget oppå kantarellene og strø revet gruyère over. Skjær et hull i plommen på det posjerte egget slik at den flyter utover, og dryss over en liten klype flaksalt og nykvernet, sort pepper. Pynt med spiselige blomster og blader om du har, og server straks. Husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern og din beste, extra virgin olivenolje, så kan den som ønsker det krydre mer etter egen smak og dryppe noen dråper olje over smørbrødet.

Om du har lyst og anledning passer det godt med et glass vin til denne luksus kantarellskiven, for eksempel rødvinen Oude Kaap fra Sør-Afrika, som er passe fyldig til å takle kombinasjonen av kantareller, egg og ost!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *