Tyttebærakevitt

Comments : 4 Posted in : Bær, Dram, Drikke, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Tyttebær kan brukes til mer enn bare syltetøy! Hvis du legger bærene i akevitt og lar det stå frem til jul, vil du få en fruktig drikk med en lekker, julerød farge å servere til gjestene dine. Den kan godt nytes alene som en liten aperitif, men passer også med fingermat eller tapas til. Det er veldig lite sukker i den, slik at den blir nesten som en tørr sherry.

Det blir endel «alkoholiserte» tyttebær igjen etter at tyttebærakevitten er silt fra, og disse er ypperlige å bruke som fruktig smakstilsetning i fløtesauser eller gryteretter som de er, eller i en kake, som for eksempel Valnøttbunn med vaniljekrem og tyttebær. Bytt ut de friske tyttebærene i oppskriften med dem fra tyttebærakevitten, og reguler eventuelt sukkermengden angitt for å få det passe søtt.

Kanskje blir det tyttebærakevitt til overs etter at du har servert gjestene dine. Ta i så fall en titt på TIPS til slutt i dette innlegget angående videre oppbevaring av den.

 

 

 

 

TYTTEBÆRAKEVITT

TID: Den tiden det tar å plukke og rense et par liter tyttebær, blande bær, sukker og akevitt, og så ca. 3 måneder for å stå og utvikle smak.

 

Du trenger:

 • 2 liter rensede tyttebær
 • 2 ss brunt sukker (Cocosasukker eller annet brunt sukker)
 • 1 flaske akevitt

 

 

Slik gjør du:

Rens og skyll tyttebærene og fyll i et (Norges)glass som rommer minst 2 liter. Dryss sukkeret oppå og hell i så mye akevitt at det dekker bærene. Sett tett lokk på glasset og vend det opp-ned noen ganger, slik at sukkeret oppløses og alt blandes godt.

 

 

Plasser glasset i et kjølig rom. Pass på å vende det opp-ned noen ganger innimellom for å blande innholdet. Etter ca. 2 måneder kan du teste smaken. Det kan være at du vil tilsette et par spiseskjeer sukker til for å avrunde smaken, uten at det skal bli søtt. La glasset fortsatt stå og vend på det en gang iblant. Når det har gått minst 3 måneder eller nærmer seg jul og tyttebærakevitten skal serveres, siler du tyttebærene fra.

 

 

Bruk gjerne din mest finmaskede sikt for å få drikken så ren og klar som mulig. Eventuelt kan du sile den gjennom et kaffefilter.

Samme dag som tyttebærakevitten skal serveres er det tid for å smake på den igjen, som en siste kvalitetssjekk før den skal nytes. Bland inn noen sukkerkorn om du synes det er nødvendig, og rund gjerne av med å ha i noen dråper akevitt, om du ønsker en tydeligere akevittsmak. Hell tyttebærakevitten over på en fin karaffel, så er den klar for servering!

Tantemat liker å servere tyttebærakevitten bare lett avkjølt, da kommer smaken bedre frem, men den kan også serveres helt kjøleskapskald, om du foretrekker det. Drikk den som en aperitif før maten, gjerne sammen med noe smått og godt å bite i, eller til tapas. Ta gjerne en titt på Tantemats oppskrifter under Snacks og tapas for inspirasjon.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: For alle drikker som dette, der bær eller frukt har stått og trukket i alkohol, gjelder det at smaken vil fortsette å endre seg selv etter at bær/frukt er silt fra. Du må derfor alltid smake på tyttebærakevitten hver gang før servering. Juster med akevitt og/eller sukker om du føler for det. Til en viss grad kan utseendet også endre seg på grunn av oksideringen som foregår, slik at fargen blir noe mørkere og svakt brunere etter hvert. Tantemat synes tyttebærakevitten smaker best når den er ganske nylaget, siden den da har mest fruktighet og friskhet, men det er en smakssak. På grunn av alkoholinnholdet har den lang holdbarhet og er drikkbar lenge, selv om smak og farge endrer karakter. Tyttebærakevitten bør oppbevares kjølig, men helst ikke i kjøleskapet.

4s COMMENTS

4 thoughts

 • Marianne Kostøl
  november 16, 2022 at 11:27 am

  Dette ser da spennende ut! Vet du om det går å bruke fryste tyttebær?

  • tantemat
   november 17, 2022 at 10:51 am

   Hei, Marianne! Det har jeg aldri prøvd, så det vet jeg faktisk ikke. Men du kan jo prøve å halvtine bærene først, så ikke alt bare blir til en isklump når du skal fylle opp glasset med akevitt. Vil tro at smaken og resultatet vil bli det samme, siden bær, og spesielt tyttebær, ikke taper seg ved frysing. Gi meg gjerne en tilbakemelding om resultatet, hvis du prøver dette! Lykke til! Hilsen Tantemat

 • Elisabeth
  august 10, 2023 at 11:31 am

  Jo det går kjempefint med frosne bær. Jeg bruker ikke akevitt, men vanlig 60%.

  • tantemat
   august 21, 2023 at 11:02 am

   Hei igjen, Elisabeth!
   Takk for tilbakemeldingen!
   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *