Berberisgelé

Posted in : Bær, Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Ingredienser fra naturen, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Tantemat har for første gang i sitt liv plukket berberisbær, et nytt bekjentskap og en ny kilde til matglede fra naturen. De rødrosa bærene er ganske syrlige, litt lik rips i smaken, og har et høyt innhold av C-vitaminer. Man kan lage både syltetøy, saft og sirup av dem, eller tørke dem, men Tantemat har denne gangen valgt å lage gelé. Den er spesielt god til  høstens lam og vilt, eller du kan ha den til ost eller bruke den på annen måte.

For å få et godt resultat når du skal koke gelé bør bærene plukkes straks de er modne, og den bør kokes av helt nyplukkede bær. Berberisbærene modnes i september, og du vet de er modne når de brister når du klemmer på dem. Når man skal lage gelé koker man først saft av bærene, og deretter kokes saft og sukker inn til gelé. Om du ikke har gjort dette før kan du klikke på lenken Hvordan koke gelé, så finner du en oversikt over hva som skal til for å få et så godt resultat som mulig.

Nederst i dette innlegget finner du et bilde av berberisbusker og et nærbilde av bærene samt en kortfattet omtale av buskens utseende og voksested, men for at du skal være helt sikker i din sak når du går ut for å plukke, kan det være lurt å lese seg opp på forhånd. På nettsiden rolv.no/berberis vil du finne bilder og mye nyttig informasjon om denne busken, og i boken Norges spiselige planter og bær av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, som er en av bøkene Tantemat bruker mye, kan du se fine bilder og beskrivelse av berberis og hvordan den kan brukes i matlagning. Ifølge rolv.no er det kun bærene som kan brukes, men Norman og Railo viser til litteratur som sier at nyutsprungne blader og blomster også er spiselige og at de blant annet brukes på britiske gourmetrestauranter.

NB! For sikkerhets skyld bør gravide og ammende unngå berberis.

 

 

 

 

BERBERISGELÉ

TID: Den tiden det tar å plukke og rense berberisbær pluss 2-3 timer

Gir ca. 8-10 dl gelé

 

Du trenger:

 

 

Til: Koking av saft

  • Ca. 1 kg berberisbær
  • 5-7,5 dl vann (med mindre vann blir geléen raskere stiv, men med mer vann får du kokt ut mer saft av bærene. Tantemat brukte 7,5 dl)

 

Til: Koking av gelé

  • 9 dl berberissaft
  • 1 dl nypresset sitronsaft
  • 800 gr sukker

 

Slik gjør du:

Rens bærene fra stilkene, vei dem først og skyll dem så godt i kaldt vann. Ha dem i en kasserolle og hell i vannet. Legg på lokk og kok opp, demp varmen og la bærene småkoke til de begynner å miste farge, det kan ta 1-1 1/2 time med berberisbær. Unngå å røre i dem mens de koker.

Når de begynner å bli bleke siler du saften fra bærene gjennom en fin sikt. La dem stå i minst 30 minutter slik at de drypper godt av. Rist gjerne litt på sikten innimellom, men du bør ikke presse bærene, da blir saften uklar.

Mål opp saften og hell den i en vid kasserolle, ha i sitronsaft og la det koke et par minutter. Tilsett sukkeret, litt om gangen, og rør slik at det oppløses mellom hver tilsetning. Reguler varmen slik at det småkoker og la det stå og koke uten lokk til det blir gelé, det kan ta fra 5 til 20 minutter, avhengig av hvor modne bærene er. Du bør ikke røre i geléen mens den koker. Prøv med geléprøven (se TIPS mot slutten av dette innlegget) etter 5 minutter. Hvis den ikke er stiv da, er det bare å fortsette å koke og prøve igjen hvert 5. minutt til den er ferdig.

Når prøven viser at geléen har kokt lenge nok, trekker du kasserollen fra platen og lar den stå i et par minutter. Det vil danne seg en tynn hinne og skum på toppen, og dette bør du fjerne før geléen skal fylles på glass.

For best mulig holdbarhet bør både glass og lokk være kokt før du fyller opp glassene. Legg dem i en kasserolle med så mye vann at det dekker og la dem få et oppkok. Bruk for eksempel en pølseklype til å ta dem opp med, ett om gangen, og fyll dem straks med varm gelé. La den avkjøles helt før du setter lokk på glasset. Oppbevar geléen kaldt.

Geléen kan også fryses ned, men da bør du la det være igjen litt plass på toppen slik at den har rom til å utvide seg når den fryses, ellers vil glasset sprekke. Fryst gelé bør tines i kjøleskap natten over før bruk.

Spis geléen som friskt tilbehør til lam, vilt eller ost, eller til hva som helst ellers der du synes den passer.

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Geléeprøven: Sett en liten skål i kjøleskapet noen minutter, slik at den blir kald. Øs opp litt gelé på skålen og sett den i kjøleskapet igjen i et par minutter. Dra en skje gjennom geléen. Hvis den ikke renner sammen igjen, er den ferdig.

 

Under ser du bilder av berberisbusker og berberisbær.

 

 

Kort omtale av berberisbusken og voksested: Berberis er løvfellende, tett grenede busker som kan bli opptil 4 meter høye. Grenene er bøyde, med massevis av avlange, rødrosa bær hengende i klaser, slik du ser på bildene over. Nedenfor bladfestet har grenene spisse torner, så det kan være lurt å ta på seg hansker når man plukker, og gjerne en saks til å klippe av bærklasene med. Berberis trives på berggrunn og på tørre steder i utkanten av skog, langs veier og åkre helt nord til Trøndelag, og særlig langs kysten. Ofte finner du den på de samme stedene som der ville nypebusker vokser. Bærene modnes i september.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *