HomeRESTEMAT Loff og brød Sprø bruschetta

Sprø bruschetta

Posted in : Loff og brød, RESTEMAT on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Alle opplever vi vel innimellom at brød eller loff har blitt liggende litt for lenge og blitt tørt, men det er ingen grunn til å kaste det av den grunn! Gi det heller et nytt liv som bruschetta, som du kan legge noe godt oppå og servere som snaddermat når du måtte ha lyst på det, eller som forrett. En liten tomatsalsa på toppen, gjerne laget av dine egendyrkede tomater, om du har det, smaker nydelig, eller du kan legge pesto, tapenade eller (egenplukket) sopp surret sammen med løk og hvitløk oppå, alt etter hva du har lyst på der og da!

Bruschettaene skal smøres med olje før tørking, aller helst med (mye) hvitløk i, synes Tantemat, men det er en smakssak, og du kan ha i så mye eller lite som du selv ønsker, eller du kan ha den helt uten hvitløk. Hvis du bruker olje med hvitløk og det blir rester, kan den oppbevares i kjøleskapet i et glass med tett lokk til senere bruk. Enten til å lage mer bruschetta ved en senere anledning, eller til matlagning ellers, for eksempel til å surre grønnsaker til en suppe eller gryterett i, eller når du skal lage pesto.

Når man lager bruschetta er det viktig at brødet ikke inneholder hele korn eller frø, siden det kan bli veldig ubehagelig å tygge på når de er tørket.

Bruschetta oppbevares best i en «gammeldags» kakeboks, gjerne med et lag matpapir mellom boksen og lokket, eller i Norgesglass, men da uten gummiring, så det ikke blir for tett.

 

 

 

 

SPRØ BRUSCHETTA

TID: Ca. 1 time og 15 minutter, hvorav ca. 60 minutter i stekeovnen.

Gir ca. 20 skiver, avhengig av hvor tykke du skjærer dem og hvor stort loffen/brødet er.

 

Du trenger:

 

 

  • 1 brød (Tantemat bruker Gresk landbrød, men du kan bruke loff eller andre typer brød istedet, så lenge det ikke inneholder hele korn eller frø)
  • Ca. 1,5 dl olje (Eventuelt litt mer. Oljen må stå over knivene i miksebollen til stavmikseren)
  • 5 hvitløksfedd (eller mer, om du vil ha mye hvitløkssmak. Kan også utelates.)

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 140ºC, over- og undervarme.

Skjær loff/brød i 12-13 mm tykke skiver.

Rens hvitløken, del den opp i mindre biter og ha den i miksebollen til stavmikseren sammen med oljen. Det bør være nok olje til at den står over knivene, ellers vil de ikke fungere optimalt. Kjør til hvitløken er finknust. Smør oljen tynt på loff/brødskivene og legg dem, i kun ett lag, utover et brett med bakepapir på. Sett brettet inn på midterste rille i stekeovnen, eller, hvis det blir to brett, sett det ene i øvre del av stekeovnen og det andre i nedre del. Med mer enn ett brett i ovnen må du passe nøye på det øverste brettet, siden skivene der kan bli raskere tørre og eventuelt brent.

 

 

Følg med underveis, og ta bruschettaene ut når de er tørre og har fått en fin, gylden farge. Du kan kjenne om de er ferdig ved å banke på dem med en finger. Stekeovner varierer, så vær oppmerksom på at bruschettaene kan trenge både kortere og lengre tid enn det som er angitt i denne oppskriften.

Legg de tørre bruschettaskivene på en rist for avkjøling, og legg dem i kakeboks eller på glass når de er helt avkjølt. Oppbevart riktig har de svært lang holdbarhet.

 

Ta gjerne en kikk på lenken Cherrytomatsalsa på sprø bruschetta, som et forslag til hvordan du kan bruke bruschetta, eller du kan søke på tapenade eller pesto på Tantemat, så finner du flere oppskrifter på noe godt å smøre på!

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *