HomeTilbehør Sauser Cherrytomatsaus

Cherrytomatsaus

Posted in : Sauser, Tilbehør, Varme sauser on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Tantemat sådde tomatplanter tidlig i vår og satte tre av dem ut i potter på terrassen, og disse har trivdes og vokst til store planter som har vært nesten overlesset med nydelige cherrytomater! De er fantastisk gode å spise direkte fra planten, søte som de er, men når de kommer i sånne mengder og sesongen går mot slutten, er det nødvendig å finne måter å bruke dem på, slik at ingen av disse dyrebare fruktene skal gå til spille. Én måte er å koke saus på dem, som du her får oppskrift på. Den er enkel å lage, men trenger tid for å koke inn til passe konsistens. For å gi sausen et lite sting har Tantemat også hatt i et par små, egendyrkede chili, som du kan erstatte med chili fra butikken, om du ikke er blant dem som dyrker selv. Liker du at maten har skikkelig smak kan du bruke dem med frø, eller du kan fjerne frøene og eventuelt bruke mindre mengde enn angitt i oppskriften om du er redd for at det skal bli for sterkt. Alternativt kan du utelate dem helt, og heller bruke mer sort pepper til å krydre sausen med.

Denne tomatsausen kan du bruke til pasta, kylling, rød eller hvit fisk, eller kun med pasta og grønnsaker som et vegetarisk alternativ, det er bare å prøve seg frem og bruke den der du synes den passer. Sausen kan også brukes som pizzasaus, men bør da kokes inn i noe lengre tid enn det som er angitt i oppskriften, slik at den blir litt tykkere enn det som er vanlig sausetykkelse.

Om du ikke har egendyrkede tomater, er det ingen ting i veien for å bruke små, søte tomater fra butikken istedet.

Helt til slutt i dette innlegget kan du se et bilde av en av tomatklasene fra Tantemats terrasse.

 

 

 

 

 

CHERRYTOMATSAUS

TID: Ca. 1 time og 10 minutter

Gir ca. 7 dl saus (Nok til 4 personer)

 

Du trenger:

 

 

  • 800 gr cherrytomater
  • 2 små, gule løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 dl olivenolje
  • 2 små, røde chili
  • 4 ts oregano
  • 1-2 ts salt
  • 1/2-1 ts sort pepper
  • Eventuelt 1/2 – 1 ts sukker til å runde av smaken med

 

Slik gjør du:

Del tomatene i to. Hakk løk og finhakk hvitløk. Knus fenikkelfrøene i en morter.

Hvis du velger å ha chili i sausen, skal de hakkes fint, med eller uten frø.

Ha olje, fennikel, løk og hvitløk i en kasserolle og la det surre på middels varme i 2-3 minutter, til løken er blitt blank. Pass på å røre innimellom. Ha i tomater, chili og oregano og la det få et oppkok. Demp varmen slik at det såvidt boblekoker, legg på lokk og la det småkoke i 15-20 minutter. Rør innimellom, så det ikke setter seg fast i bunnen.

Ta kasserollen av varmen og la det avkjøles litt før du bruker stavmikser til å kjøre alt til en jevn og fin blanding. Sett kasserollen tilbake på platen og la det småkoke uten lokk i 25-30 minutter, til passe saustykkelse. Etter hvert som sausen blir tykkere, vil den boble og sprute endel, så da kan det være en idé å legge en sprutfanger over pluss et stykke tørkepapir oppå den for å hindre alt for mye søl, som du ser på bildet under. Bytt ut papiret med tørt papir om det blir veldig vått, ellers blir det som å koke sausen med lokk, noe som forsinker prosessen med å koke den inn.

 

 

Når du synes sausen har fått passe konsistens, kan du smake den til med salt og pepper. Det kan være at du trenger mer enn det som står i oppskriften, det bestemmer du selv. Det varierer også hvor søte tomatene er, så ha eventuelt litt sukker i på slutten for å runde av smaken med.

Husk at sausen bør være tykkere og trenger lengre koketid om du vil bruke den på pizza.

Sausen er nå klar til bruk, enten det er til kjøtt, fisk, pasta, grønnsaker eller på andre måter. Det er lov å prøve seg frem! Om du ikke skal bruke den samme dag, kan den avkjøles og så fryses ned, så har du smaken av varm sommer når som helst du måtte ønske det!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

Nedenfor ser du et bilde av de knallrøde, små tomatene. De som er nærmest hovedstilken modnes først.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *