HomeHovedretter Fisk Rødspette i kremete hvitvinssaus

Rødspette i kremete hvitvinssaus

Posted in : Fisk, Flatfisk, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Rødspette blir kanskje helst sett på som en «hverdagsfisk», men med en kremete og smaksrik hvitvinssaus og smørforvellede agurkskiver som nydelig tilbehør, kan den serveres til fest! Kokte, melne poteter, gjerne presset, passer til, og er utmerket til å få  med seg mest mulig av den deilige sausen! Det er på ingen måte nødvendig, men om du likevel skulle føle for det kan rødspetten byttes ut med annen flatfisk, for eksempel filet av kveite eller piggvar.

Til denne middagen må man starte med fisken, siden sausen er basert på væsken som fisken ovnsbakes i, og mens sausen står og kokes inn, gjør du klar agurken for forvelling. Husk å sette på potetene til koking slik at de blir ferdig samtidig med resten. Under TIPS til slutt i dette innlegget kan du se hvordan du lager pressede poteter.

 

 

 

 

RØDSPETTE I KREMETE HVITVINSSAUS

TID: Ca. 1 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr rødspettefilet uten skinn og ben (eller tilsvarende mengde kveite- eller piggvarfilet)
 • 1 stor sjalottløk
 • Salt
 • Sort pepper
 • 2 dl tørr hvitvin
 • 1 dl sterk fiskebuljong (1/2 terning + 1 dl vann)
 • Ca. 1/2 dl sitronsaft
 • 5 dl kremfløte
 • 1 ss tomatpuré
 • Noen dråper tabascosaus eller annen sterk chilisaus, evt. 1 klype kajennepepper

 

Tilbehør:

 • 2 slangeagurker
 • 2 ss smør
 • Ca. 1 dl vann

 

Slik gjør du:

Fisken:

Varm opp stekeovnen til 200ºC.

Smør bunnen av et ildfast fat som er stort nok til å romme fiskefiletene, brettet dobbelt, i ett lag.

Skrell og finhakk sjalottløken og dryss den utover bunnen av fatet. La fiskefiletene få et lett dryss av salt og pepper, brett dem dobbelt og legg dem oppå løken. Fordel sitronsaften over filetene og tilsett buljong og hvitvin.

 

 

Dekk fatet med smurt aluminiumsfolie og tett til rundt kanten. Sett det på midterste rille i stekeovnen og la fisken bakes i 15-20 minutter. Bruker du kveite eller piggvar istedenfor rødspette kan det ta inntil 25 minutter, siden disse fisketypene har et fastere fiskekjøtt. (Fisken er ferdig når du ser at fiskekjøttet er hvitt og ikke grålig lenger. Du kan bruke en spiss kniv for å sjekke konsistensen. Kniven skal gli lett gjennom fisken.)

Når fisken er ferdig bakt tømmer du forsiktig væsken fra det ildfaste fatet over i en kasserolle. Legg aluminiumsfolien tilbake på fatet og hold fisken varm. Det kan du gjøre ved å sette den tilbake i stekeovnen, slå av temperaturen og la døren stå halvåpen.

 

Hvitvinssausen:

La væsken fra fisken koke inn til ca. 1 dl, det tar ca. 10 minutter. Visp inn fløte og tomatpuré og la det koke inn til du synes sausen er passe tykk. Pass på å røre med jevne mellomrom, så den ikke setter seg fast i bunnen. Det kan ta 15-25 minutter, avhengig av vidden på kasserollen og hvor tykk du vil ha sausen. (Husk at det alltid vil være litt væske igjen i det ildfaste fatet som fisken bakes i, og at den bør helles i sausen til slutt, som dermed vil bli litt tynnere). Smak til sausen med salt, pepper og noen dråper tabascosaus. Om du ikke har tabasco eller en annen sterk chilisaus, kan du ha i en klype kajennepepper.

 

Agurken:

Mens hvitvinssausen står og kokes inn, gjør du klar agurken for forvelling. Del den først i to på tvers og så på langs. Skrap ut frøkjernen og høvle den i tynne skiver på langs ved hjelp av en ostehøvel. Smelt smøret på noe over middels varme i en vid kasserolle, hell i vannet og la det koke opp. Ha agurkskivene i la dem dem forvelles i 2-3 minutter, til de blir myke. Pass på å røre i dem, så de blir jevnt varmebehandlet.

 

Ved servering flytter du fiskestykkene over på et forhåndsvarmet serveringsfat. Husk å blande eventuell væske som er igjen i det ildfaste fatet i sausen, slik at du får med all den gode smaken, før du heller den over fisken! Pynt med skiver eller båter av sitron og en kvast persille eller dill. Server forvellede agurkskiver og kokte, melne poteter, eventuelt presset, til, og husk, som alltid, å sette frem (finger)salt og pepperkvern, slik at de som vil kan etterkrydre på egen tallerken, om de føler for det!

En middag som dette fortjener en god vin til, gjerne en muscadet fra Frankrike, eller du kan be en av de flinke ansatte på Vinmonopolet om hjelp til å finne en som passer!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Slik lager du pressede poteter. Tid ca. 20-30 minutter, avhengig av typen potet som brukes.

 • Beregn ca. 1,5 kg poteter med skall til 4 personer. Skrell potetene, skjær dem i mindre biter og kok dem møre under lokk i så lite vann som mulig, det skal såvidt dekke potetene. Koketiden avhenger av hva slags poteter du bruker, men om du bruker mandelpoteter kan det være 10-15 minutter. Slå av vannet og bruk en potetstapper til å presse/knuse potetene med, så er de klar til å serveres! Om det blir rester, kan de senere varmes opp med litt vann i.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *