HomeHovedretter Rødvinskokt oksegryte med creme fraicè og sopp

Rødvinskokt oksegryte med creme fraicè og sopp

Comments : 2 Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Skogsopp, Storfe on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Høst er tiden for smakfulle og varmende gryteretter, og hva passer vel bedre enn å putte noe av sesongens sopp oppi? Kanskje har du i løpet av sensommeren og høsten vært ute og sanket av naturens goder og fryst ned til senere bruk, og da er dette en god anledning til å bruke noe av den. Rødskrubb er spesielt godt egnet til en gryterett som dette, men annen type skrubb, steinsopp, fåresopp eller kantareller, eller en hvilken som helst blanding av de forskjellige, kan også brukes. Om du ikke er en ivrig sopplukker kan du kjøpe sopp på butikken i stedet, for eksempel sjampinjong eller aromasopp, det blir også bra!

Tantemat har sansen for mat med litt sting og har gjerne chili i, men den kan utelates om du ikke er så glad i det. Smak deg frem til om du eventuelt vil krydre ekstra godt med sort pepper i stedet. I denne gryteretten er det i utgangspunktet løk og hvitløk som utgjør grønnsakene, men tilsett gjerne frosne, grønne erter, de gir både god smak og fin farge.

Det kan være at du synes at denne gryteretten blir litt tynn, siden kjøttet må ha tilstrekkelig med væske å koke i, men i så fall kan du, etter at gryten er ferdig tilsmakt, ta av så mye av sausen som du synes er nødvendig for at retten skal få passe konsistens. Denne sausen kan du fryse ned og senere bruke ved siden av stek, kjøttkaker eller pølser, eller i gryteretter eller lapskaus. Alternativt kan  gryteretten jevnes for å få passe konsistens, men alt dette blir forklart i oppskriften nedenfor.

Dette er en fyldig og god gryterett som kan serveres både til hverdag og fest. Som tilbehør vil det passe med en fresh, grønn salat, sammen med kokt ris, pasta, potetmos, kokte poteter eller brød med smør, alt etter smak og behag.

 

 

 

 

RØDVINSKOKT OKSEGRYTE MED CREME FRAICHÈ OG SOPP

TID: Ca. 2 timer (inkl. 1-1,5 time til koking av kjøttet)

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 kg storfe ytrefilet
 • 350-400 gr gul løk
 • 2 store fedd hvitløk
 • 200 gr forvellet rødskrubb (eller annen type skrubb, fåresopp, steinsopp, kantareller, champinjong eller aromasopp. (Hvis du ikke har ferdig forvellet sopp, men fersk som må forvelles først, kan du ta en kikk på lenkene Rørsopp. Rensing, forvelling og generelt om bruk for skrubb eller steinsopp, eventuelt Fåresopp, forvelling og bruk, eller TIPS nederst i dette innlegget angående forvelling av kantareller. Legg merke til hva som står om beregningen av vekt av fersk sopp i forhold til vekten som ferdig forvellet. Hvis du bruker sjampinjong eller aromasopp trenger ikke de forvelles før de has i gryteretten, og det holder å beregne 200 gr av disse).
 • 4-6 ss smør
 • 4-6 ss olje
 • 1 boks hakkede tomater (400 gr)
 • 1,5 dl rødvin
 • 1 terning kjøttbuljong
 • 1 ts tørket, knust chili (evt. 1 ts chilipepper) (kan utelates)
 • 2 ts salt eller mer
 • 1 ts sort pepper eller mer
 • 2 ss nypresset sitronsaft
 • 1,5 dl creme fraichè
 • Eventuelt 2 toppede ts maizena eller mer til jevning, eller noen spiseskjeer maizenajevner
 • Eventuelt 200 gr frosne, grønne erter

 

Slik gjør du:

Skjær kjøttet opp i ca. 2 x 2 cm terninger.

Skrell og skjær løken opp i litt mindre terninger. Skrell og finhakk hvitløken.

Smuldre buljongterningen.

Hvis du bruker frisk, nyplukket skogsopp kan du se på lenkene ovenfor hvordan de skal renses og forvelles før bruk. Legg merke til at du eventuelt må beregne mer frisk sopp enn ferdig forvellet.

Hvis du bruker sjampinjong eller aromasopp, skjærer du av nederste del av stilken og deler opp soppen i fire deler eller i skiver.

 

 

Varm opp en jerngryte til godt over middels varme og ha i 2 ss olje og 2 ss smør. Ha i løk, hvitløk og sopp og la det stekes under omrøring til løken er blitt blank, 1-2 minutter. Bruk en hullsleiv og løft det over på et fat.

Øk varmen og ha i mer olje og smør, om nødvendig, og brun kjøttet, litt om gangen, til det har fått en fin brunfarge. Grunnen til at du bør brune bare litt om gangen er at gryten blir avkjølt når du har i kjøttet, og om du har i for mye om gangen vil den bli så avkjølt at kjøttet blir kokt istedenfor brunet. Det er også viktig at du lar det ligge i ro en liten stund etter at du har hatt det i gryten, slik at den rekker å varme seg opp igjen før du begynner å røre i det. Ta det ferdig brunede kjøttet opp med hullsleiv og legg det sammen med løk og sopp etter hvert som det blir ferdig brunet.

Når alt kjøttet er ferdig brunet har du det, sammen med løk og sopp, tilbake i gryten og tilsetter tomatboksen, rødvinen (bruk gjerne litt av vinen til å skylle tomatboksen med, slik at du får med alt), buljongterningen, pepper, tørket chili og sitronsaft, blander godt sammen og lar det få et oppkok. Demp varmen, legg et lokk halvveis over gryten og la gryteretten såvidt boblekoke til kjøttet er mørt. Pass på å røre innimellom. Test kjøttet etter en time, er det ikke mørt nok lar du det fortsette å småkoke i 20-40 minutter til, til det er skikkelig mørt.

Rør inn creme fraichè, gi gryten et oppkok og smak til med salt og eventuelt mer pepper. Hvis du synes gryteretten er for tynn kan du nå ta av overflødig saus til du synes den har fått passe konsistens. Eller du kan røre ut maizena i litt kaldt vann og tilsette i gryteretten mens du samtidig rører slik at det ikke blir klumper. Hvis du bruker maizenajevner kan den strøs direkte i og røres ut. La gryteretten få et oppkok når du synes konsistensen er passe. Om du vil ha frosne, grønne erter i gryteretten har du i dem nå, lar det hele få et oppkok og så er maten klar for servering!

Dette er en fyldig og smakfull gryterett som gjerne kan drikkes med et glass rødvin til. En enkel, spansk rioja vil passe godt!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Forvelling av kantareller:

For kantareller gjelder det at de mister omtrent halvparten av vekten når de blir forvellet. Beregn derfor dobbelt så mye fersk sopp som den mengden som er angitt som ferdig forvellet i oppskriften!

Legg ferske, rensede kantareller i kald stekepanne og slå platen på nesten full varme. Det vil etter hvert komme fuktighet ut av dem. Når denne er helt fordampet er kantarellene klar til å brukes i oppskriften. Pass på å røre i soppen underveis så den ikke setter seg fast i pannen.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ellen May Lervåg
  oktober 17, 2021 at 6:23 pm

  Denne gryte var nydelig. Jeg brukte traktkantareller, som endelig er kommet. Ellers fulgte jeg oppskriften, men brukte slowcookeren, – 8 timer på low.

  • tantemat
   oktober 17, 2021 at 9:54 pm

   Hei, Ellen May!
   Så glad for å høre at du likte den! Og traktkantareller er deilig sopp med mye smak som er flott å bruke i gryteretter! Og lang tids varmebehandling i slowcooker må jo bare bli bra! 🙂
   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *