HomeHovedretter Fisk Kokt torsk med tomat-, kapers- og eggesmør

Kokt torsk med tomat-, kapers- og eggesmør

Posted in : Fisk, Hovedretter, Sauser, Tilbehør, Torsk, Varme sauser on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Torsk med smeltet smør og poteter er nydelig hverdagsmat i seg selv, men ved å putte tomater, kapers og egg i smøret blir det plutselig noe helt annet! Fullt av smak og med fine farger, og så godt at middagen like godt kan serveres til fest!

Å koke torsk og poteter krever ikke mye arbeidsinnsats, men smøret tar litt tid fordi tomatene skal flås, renses for frø og hakkes. Til gjengjeld kan det lages istand på forhånd og varmes forsiktig like før servering, så blir middagslagingen en god del enklere. Tantemat foretrekker å bruke torskeskiver til hverdags, siden det å ha med både ben og skinn gir ekstra god smak til fisken, men til fest føles det kanskje riktigere å bruke torskefilet eller torskeloins istedet. Eventuelt kan du fortsatt bruke torskeskiver, men rense dem før servering.

Tantemat synes kokte poteter er det som passer best til denne retten. Mandelpoteter eller pimpernell er favoritter, men du kan velge den typen du selv foretrekker. Se på koketiden, og sett den på slik at den blir ferdig gjerne litt før fisken og smøret.

Denne oppskriften er rikelig til fire personer, men det er bedre å ha litt for mye mat enn bare akkurat nok, og det som måtte bli til overs av fisk eller smørsaus tåler godt å stå i kjøleskapet et par dager, slik at du kan ha enkel, oppvarmet middag en dag eller to senere.

Til denne middagen bør du starte med å legge torsken til salting før du begynner med smørsausen, om du ikke lager den på forhånd.

 

 

 

 

KOKT TORSK MED TOMAT-, KAPERS- OG EGGESMØR

TID: 40-50 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Torskeskivene

  • 4 store torskeskiver med skinn og ben, eventuelt stykker av torskefilet eller torskeloins, med skinn, for at de skal holde på fasongen. Hvis skiver, beregn ca. 350-400 gr per person, hvis filet eller loins, ca. 250-300 gr per person.
  • Finsalt, 2 ts per liter vann
  • Eddik 7%, 1 ts per liter vann
  •  Ca. 4 liter vann, eller så mye at det dekker fiskeskivene pluss ca. 3 cm

 

Til: Tomat-, kapers- og eggesmøret

  • 250 gr smør. Tantemat synes Kviteseidsmør er ekstra godt her, men det går også helt fint å bruke vanlig eller ekstra saltet meierismør i stedet.
  • 6 store tomater (ca. 500 gr)
  • 2 dl kapers (laken silt fra)
  • 4 egg
  • 1,5 dl hakket persille og/eller gressløk pluss eventuelt litt mer til å strø over fisk og poteter ved servering

 

Slik gjør du:

 

Torskeskivene

Vask torskeskivene godt for å få bort alt blod, og bruk en kyllingsaks til å klippe av finnene med. Legg fisken utover et fat og strø over finsalt, ca. 1 ss per skive. La den ligge på kjøkkenbenken med saltet på i 20 minutter, før du skyller det av. Fisken er da klar til å kokes.

Hell så mye vann i en vid kasserolle at det vil dekke torskeskivene godt. Kok opp og ha i salt og eddik. Trekk kasserollen til side frem til det er tid for å koke torsken, det kan du gjøre når du er omtrent ferdig med smørsausen.

Når det er tid for å koke torsken koker du opp vannet igjen, legger i torskeskivene, lar det såvidt få et oppkok på nytt og demper varmen. Torsken skal ikke boblekoke, men trekke, det vil si at vannet holdes like under kokepunktet, i ca. 10 minutter. Du kan sjekke om fisken er ferdig ved å ta en hullsleiv og løfte en torskeskive forsiktig. Er fisken ferdig trukket vil du se at fiskekjøttet løsner fra ryggbenet. Hvis du koker torskefilet, som er tynnere enn skiver, vil du trenge noe kortere koketid. Loins er tykkere, og det kan være at de trenger ca. 12 minutter. Du vil se at fiskekjøttet blir hvitt og flaker seg.

Du kan enten trekke kasserollen av platen og la den stå slik frem til servering, om det er ganske raskt, eller du kan ta fisken opp av vannet, legge den over på et ildfast fat med aluminiumsfolie løst over og holde den varm i stekeovnen på 65ºC frem til servering.

 

Tomat-, kapers- og eggesmøret

Først må tomatene flås, for å unngå å få seige biter av tomatskinn i smøret.

Kok opp så mye vann i en kasserolle at det vil mer enn dekke tomatene. Trekk kasserollen fra platen. Skjær et kryss i skinnet på toppen av hver tomat, legg dem i det kokende vannet og la dem ligge i ca. 15 sekunder. Ta dem opp med en hullsleiv og bruk en skarp, liten kniv til å flå av skinnet, som vist på bildet under.

 

 

 

Del de flådde tomatene i ca. 1/2 cm tykke skiver og fjern frøene, slik du ser på bildet under. (Tomatfrøene og -saften kan du ta vare på og fryse ned, det kan brukes i en suppe eller saus. Det lærte Tantemat en gang på matkurs med en gourmetkokk!)

 

 

Når du har fjernet frøene fra alle tomatene, deler du tomatkjøttet opp i ca. 1/2 cm terninger.

Kok eggene i 10 minutter. Skrell og hakk dem. En grei måte å gjøre det på, er å bruke eggdeleren og først dele dem i skiver på langs, deretter vender du egget 90 grader og skiver dem igjen. Da er egget strimlet, og du kan velte det forsiktig over på en fjøl og kutte strimlene i biter på tvers.

Sil kapersen og mål opp 2 dl, laken skal ikke være med. Behold kapersene hele, de skal ikke hakkes.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme. Ha kapers, hakket tomat og hakket egg i smøret og la det få et oppkok, og så er smørsausen klar til å serveres! Du kan selv velge om du vil blande persille og/eller gressløk i smøret, eller om du vil strø det oppå ved servering.

 

 

 

Server kokt torsk og kokte poteter med tomat-, kapers- og eggesmør til hverdags eller fest, med et friskt og grønt dryss av persille- og/eller gressløk over!

Om du serverer denne middagen til fest og har lyst på et glass vin til, kan du prøve en enkel rødvin på druen Pinot Noir, eller en fyldig hvitvin, om du heller foretrekker det!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *