Brun lapskaus

Posted in : Gryteretter/ovnsretter, Hovedretter, Kjøtt, Storfe on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Brun lapskaus er kjempegod tradisjonsmat som metter godt og som passer på en kjølig høstdag! Det finnes mange oppskrifter og de varierer med hensyn til hva slags grønnsaker som skal i, men Tantemat velger å lage den slik mamma gjorde, den var jo verdens beste! En liten forskjell er dog at Tantemat har hatt i en bit sellerirot som var til overs fra annen matlagning, der ville mamma heller hatt i tilsvarende mengde poteter.

Det tar tid å lage denne middagen, siden både grønnsaker og kjøtt skal kuttes i terninger og kjøttet trenger minst én times koking for å bli skikkelig mørt og godt, men til gjengjeld er den veldig enkel å servere, også om du skal ha gjester. Har du en fin gryte eller kasserolle er det bare å sette den rett på bordet og la hver enkelt forsyne seg selv!

Tradisjonelt skal det være flatbrød til lapskaus, men godt, fersk brød, eventuelt med smør, passer også veldig bra til! Noen vil også ha rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy som en syrligsøt smakstilsetning, som også frisker opp med sin røde farge. Eller du kan strø over «alkoholiserte» tyttebær som er til overs etter Tyttebærakevitt. Velg det du ønsker av tilbehør, eller spis lapskausen som den er, kun med et dryss av hakket persille.

Denne oppskriften er til 6 personer, som kanskje er mer enn det du trenger til én middag, men isåfall kan resten oppbevares i kjøleskap og varmes opp til middag en dag eller to senere. Har du rester til mer enn én middag, så husk at du ikke bør varme opp mer om gangen enn akkurat så mye som du vet du klarer å spise, slik at du unngår å måtte sette oppvarmet mat tilbake i kjøleskapet igjen. Da vil den lettere kunne bli dårlig, og den sjansen er det jo ikke verdt å ta, når maten smaker så godt og du har brukt så mye tid på å lage den! Lapskaus egner seg ikke så godt til å legge i fryseren, siden potetene blir kornete etter å ha vært fryst. Alternativt kan du selvfølgelig lage en mindre porsjon.

Til denne middagen er det lurt å starte med å kutte kjøttet og kålroten, slik at disse kan settes på til koking. Etterpå har du god tid til å skrelle og kutte resten av grønnsakene som skal i mot slutten av koketiden.

 

 

 

BRUN LAPSKAUS

TID: 2 1/2-3 timer

Til 6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 1/2 kg storfekjøtt (høyrygg, ytrefilet eller flatbiff. Tantemat har brukt en blanding av høyrygg og ytrefilet)
 • 2 ss smør og 2 ss olje til å brune kjøttet i + eventuelt mer
 • 750 gr kålrot
 • 2 ts salt og 2 ts knust, sort pepper
 • 2 kjøttbuljongterninger
 • 4 ss smør og 4 ss hvetemel til brun jevning
 • 1,5 liter vann + eventuelt mer
 • 1 kg poteter (Tantemat har brukt gule nypoteter, men røde nypoteter, pimpernell eller andre lett melne poteter går også bra.)
 • 500 gr gulrøtter
 • 500 gr sellerirot (kan erstattes med samme mengde poteter)
 • 1 1/2 stor løk eller 2 små
 • 1 stor purreløk
 • Maizena-jevner, eller
 • smør- og meljevning av 4 ss smør og 4 ss hvetemel (se hvordan du gjør det under lenken Hvordan lage smør- og meljevning (beurre manié))
 • Eventuelt mer salt og pepper til å smake til lapskausen med til slutt

 

Slik gjør du:

Fjern eventuelt seige hinner fra kjøttet og skjær det opp i ca. 2 cm store biter.

Skrell kålrot og skjær i ca. 1 cm terninger. (Kålrot kan være «tungkokt», derfor er det lurt å skjære den opp i relativt små terninger.)

 

På bildet under ser du kjøtt og grønnsaker skåret i terninger og buljongterningene som er smuldret opp. Terningene av potet og sellerirot ligger i vann med et par spiseskjeer hvitvinseddik i, for å hindre at de blir mørke. Istedenfor hvitvinseddik kan du bruke sitronsaft.

 

 

Ha 2 ss smør og 2 ss olje i en (jern)gryte eller -panne og brun kjøttet på sterk varme. Ha bare i litt av kjøttet om gangen, så unngår du at gryten/pannen blir så avkjølt når det kalde kjøttet has i at det blir kokt istedenfor brunet. Bruk en hullsleiv til å ha kjøttet over i en større kasserolle som lapskausen skal koke i. Ha i mer smør og olje om nødvendig og brun neste omgang med kjøtt.

Når alt kjøttet er ferdig brunet, bruker du endel av vannet, ca. 1 dl, til å koke ut gryten/pannen med. Det gjør du ved å helle vannet i gryten/pannen og skrape bunnen, helst med en tresleiv, samtidig med at vannet koker, slik at du får med all den gode smaken som ligger på bunnen. Hell det over kjøttet i kasserollen.

Så skal du brune smør og mel og spe det med vann til en brun jevning som skal helles over kjøttet:

Kok opp resten av vannet (1,4 dl) og sett til side.

Ha smøret i pannen på sterk varme og vent til det slutter å bruse. Ha i hvetemelet og rør det godt ut i smøret slik at det blir en jevn blanding. Bruk gjerne en visp til dette. Demp varmen litt og fortsett å røre til jevningen blir mørk brun. Slå i det varme vannet, litt om gangen, og rør godt samtidig så det ikke blir klumper. Fortsett på denne måten, og når alt vannet er rørt inn i smør- og melblandingen, heller du den over kjøttet i kasserollen. Hvis du ønsker å se bilder av prosessen, kan du bruke søkeordene Hvordan lage brun smør- og meljevning, så vil du få opp flere lenker som du kan se på på Google.

Smuldre buljongterningene og dryss dem over kjøttet. Ha i 2 ts salt og 2 ts sort pepper og bland alt godt sammen.

Ha kålrotterningene sammen med kjøttet. Fyll eventuelt på med vann til det dekker om ikke den brunede smør- og melblandingen dekker helt. Gi det et oppkok før du demper varmen slik at det bare såvidt koker, med lokket delvis på. La det koke til kjøttet og kålen er nesten mør, ca. 1-1 1/2 time. Pass på å røre i kasserollen innimellom, så det ikke setter seg fast i bunnen.

Mens kjøtt og kål koker, kan du skrelle og kutte opp resten av grønnsakene. Selleriroten skjæres opp i ca. 1 cm biter, potetene i litt større biter, gulrøttene i skiver. Purreløken kan gjerne deles på langs før den kuttes i ca. 1 cm biter. Hakk løken, den trenger ikke finhakkes.

Etter at det har kokt i 1 time kan du prøve med en gaffel om kjøttet og kålroten begynner å bli mørt. Når det er nesten mørt tilsetter du alle de andre grønnsakene samtidig, men ikke ta med eddik/sitronvannet som potetene og selleriroten ligger i.

Fortsett å la lapskausen såvidt småkoke med lokket halvveis på til alt er helt mørt. Hvis du synes konsistensen er for tynn, kan du enten bruke beurre manié til å jevne den med, eller du bruke Maizena-jevner til du får den konsistensen du ønsker.

Hvis du bruker beurre manié gjør du som forklart under lenken ovenfor, ved å ha i en liten klump om gangen og røre den ut før du tilsetter mer. Hvis du bruker Maizena-jevner kan den bare strøs over og røres inn. Tilsett jevning til du oppnår ønsket konsistens. Du kan ha den så tynn at du må spise den med skje, eller du kan ha den tykkere slik at du kan spise den med gaffel.

Til slutt gjenstår det å smake til lapskausen med salt og pepper, om nødvendig, og så er den klar til servering! Strø gjerne over masse hakket persille, det smaker godt og ser fint ut! Liker du den syrligsøte smaken kan du sette frem en skål med rørte tyttebær, tyttebærsyltetøy eller «alkoholiserte» tyttebær. Flatbrød eller ferskt, godt brød med smør smaker godt til, og husk, som alltid, å sette frem salt og pepperkvern, så den som vil kan etterkrydre på egen tallerken!

Så er det bare å nyte et deilig, tradisjonsrikt høstmåltid!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *