HomeTilbehør Sauser Kalde sauser Knallsterke chilidråper

Knallsterke chilidråper

Posted in : Kalde sauser, Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , ,

Denne sommeren har Tantemat hatt 5 forskjellige chiliplanter på terrassen, og varm og lang som sesongen var, vokste plantene godt og ga mye mer chili enn forventet. Den ene av plantene ble kjøpt ganske enkelt som «gul chili», uten noe latinsk navn som skulle tilsi hva slags type det var, og ga en masse frukter. De er ganske små, og små chilifrukter har vanligvis mer kraft i seg enn større. Disse viste seg å være bitende sterke, og må brukes i veldig små mengder for ikke å «overta» en rett fullstendig. De fleste er blitt lagt på halvsøt sherry for oppbevaring til senere bruk, men noen få er blitt til knallsterke chilidråper som kan brukes til å smaksette pizzasauser, gryteretter, dipper eller annet. Dette er virkelig Tabascoens storebror, men det som er annerledes med disse dråpene, er at de er supersterke straks du har fått dem på tungen, men ganske raskt vil smaken dempes og bli rundere og nærmest sødmefull. Prøv deg uansett frem med kun en dråpe eller to om gangen til du har fått den styrken du ønsker på det du vil smaksette, og husk at når du bruker dem i varm mat vil smaken utvikle seg og forsterkes etter en stund.

Helt til slutt i dette innlegget kan du se et bilde av chiliplanten. Selve chilifruktene er ikke så godt synlige, siden de henger på undersiden av bladverket, men noen gule og grønne kan du få øye på.

Hvis du ikke har sterke, egendyrkede chili, kan du kjøpe på butikken. Habaneros er omtrent like sterke som dem som Tantemat har dyrket, men om du ønsker det kan du bruke andre typer som er mindre sterke, så blir også chilidråpene noe mildere.

NB! Når man håndterer chili kan det være lurt å bruke plasthansker, ellers vil saften smitte over på fingrene og det vil svi ganske kraftig om man skulle klø seg i øynene, for eksempel.

 

 

 

 

KNALLSTERKE CHILIDRÅPER

TID: Ca. 10 minutter

Gir ca. 1,5 dl

 

Du trenger:

 

 

  • 16 gule chili (evt. annen type virkelig sterk chili, røde eller grønne), ca. 25 gr
  • 8 ss god extra virgin olivenolje
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 2 ss flytende honning
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts sort pepper (gjerne knust, hel sort pepper, den har mest og «varmest» smak)
  • 1/2 ts ekte vaniljepulver, eller frøene fra 1 vaniljestang

 

Slik gjør du:

Skyll og tørk chiliene og fjern stilk og stilkfeste. Kutt dem opp i mindre biter og ha dem i den smale bollen til stavmikseren. Tilsett alle de andre ingrediensene og kjør med stavmikser til en fin og jevn saus.

Fyll chilisausen på små flasker. For å øke holdbarheten kan det være lurt å la flaskene og korkene få et oppkok i vann før du fyller sausen i dem. Bruk gjerne en trakt til lå hjelpe deg med, og dypp den også i kokende vann før bruk. Sett kork på og oppbevar flaskene i kjøleskapet. Innholdet kommer til å skille seg, så rist dem før bruk.

Brukes med forsiktighet i sauser, supper, gryteretter, marinader, majones eller hvor som helst ellers der du ønsker en ordentlig «sting» til smaken. Dråpene kan også blandes i rømme eller creme fraiché og brukes som dipp til grønnsaker eller annet. Husk at den er knallsterk, så start med noen få dråper og tilsett eventuelt mer til du oppnår den styrken og smaken du ønsker.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *