HomeHovedretter Chili con carne med grillet paprika

Chili con carne med grillet paprika

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Høsten er tid for fyldige og smakfulle gryteretter, og hvis du, som Tantemat, har egendyrkede chili, er chili con carne en fin mulighet for å få brukt noen av dem. De grønne som brukes i denne oppskriften er dyrket frem av frø fra de vanlige, røde chiliene som er å få kjøpt på butikken, men rakk aldri, til tross for en lang og varm sesong, å bli røde. De er ikke veldig sterke, så i oppskriften er det brukt tre stykker, med frø, men om du vil ha i flere, færre eller ingen i det hele tatt er helt opp til deg. For den som vil ha mest mulig smak bør frøene være med, ellers kan de fjernes. En chili con carne skal jo helst ha litt bitt, men det er uansett din smak som bestemmer! Har du ikke egendyrkede chili kan du bruke de røde eller grønne fra butikken, og for den som ikke er så glad i chili går det an å krydre godt med sort pepper i stedet.

I denne utgaven av chili con carne er oliven og råkakao to ingredienser som ikke er så vanlig, men som er med på å gi en dypere og fyldigere smak til gryteretten. I Mexico er det visstnok vanlig å bruke mørk sjokolade, men Tantemat synes råkakao, eventuelt vanlig kakao, går like bra! Grillet paprika er med for å tilføre sødme og gi en rundere smak, og det er praktisk å starte med å grille den, slik at den er klar til å tilsettes helt mot slutten.

Ferskt landbrød eller loff, gjerne med godt smør på, er deilig tilbehør!

 

 

 

 

CHILI CON CARNE MED GRILLET PAPRIKA

TID: Ca. 1 time og 30 minutter

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 2 store eller 3 mindre, røde spisspaprika eller vanlig rød paprika
 • 1 kg karbonadedeig eller kjøttdeig, eller en blanding av de to
 • 2 gule løk (200-250 gr)
 • 3-4 fedd hvitløk
 • 4-8 ss meierismør
 • 4-8 ss olivenolje
 • 2 bokser hakkede tomater (à 400 gr)
 • 1,5 dl rødvin, helst en som er litt kraftig
 • 1 dl vann
 • 3 grønne eller røde chili (kan utelates)
 • 3 ss tomatpuré
 • 1 terning kjøttbuljong
 • 1 ts sort pepper (helst knust, hel sort pepper, det gir mest smak)
 • 2 pk kidneybønner (à ca. 400 gr) (kan erstattes av andre typer bønner, for eksempel sorte eller hvite)
 • 1 dl grønne oliven (helst de litt sterkt krydrede med hvitløk og chili som man får kjøpt i løs vekt. Kan også utelates.)
 • 2-3 ts råkakao (kan erstattes med vanlig kakao, eller utelates)
 • 2-3 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper

 

Slik gjør du:

Start med å grille paprikaen:

Still stekeovnen på 275ºC grill overvarme. Dekk et ovnsstekebrett med bakepapir.

Del paprikaen i to på langs hvis du bruker spisspaprika. Hvis du bruker vanlig paprika kan du dele den i fire på en sånn måte at delene blir så flate som mulig. Fjern frø og hvite hinner. Du kan gjerne brette på dem slik at de blir liggende så flatt som mulig på stekebrettet. Legg dem med skinnet opp og sett dem inn på øverste rille i stekeovnen. La dem grilles i ca. 10 minutter, til skinnet er blitt sort og blåser seg opp. Ovner er forskjellige, så pass på underveis så de ikke blir forkullet. Ta en kikk på lenken Marinert paprika for å se bilder av grillet paprika.

Legg dem over i en bolle, dekk den med plastfolie og la den stå til avkjøling inntil videre, mens du går i gang med selve gryteretten.

 

Skrell og hakk løk og hvitløk. Rens chilien for frø og hvite hinner, med mindre du ønsker å bruke den med frø, og finhakk den. Hakk opp olivenene. Smuldre buljongterningen. Sil bønnene og skyll dem godt i kaldt vann. La dem ligge i silen og renne av.

Smelt 2 spiseskjeer smør i en (jern)gryte på noe over middels varme og la løk og hvitløk surre til det blir blankt. Pass på å røre innimellom, slik at de får jevn varmebehandling og ikke blir brent. Ta dem ut av gryten med en hullsleiv slik at mest mulig av stekefettet blir igjen i gryten, og ha dem over i en bolle.

Sett platen på full varme og ha 2 spiseskjeer smør og 2 spiseskjeer olje i gryten. Vent til smøret har sluttet å bruse og ha i ca. en tredjedel av karbonaden/kjøttdeigen. La det ligge i ro i gryten en liten stund før du bruker en sleiv til å røre og samtidig dele opp karbonaden/kjøttdeigen med, slik at den blir grynete og brunes jevnt. Grunnen til at du bør vente litt med å begynne å røre, er at gryten må få tid til å varmes opp igjen, ellers vil kjøttet bli grått og kokt istedenfor brunet hvis gryten ikke er varm nok. Bruk hullsleiven og løft kjøttet over i bollen med løk og hvitløk når det er passe brunet. Ha om nødvendig mer smør og olje i gryten og gjenta prosessen til all karbonaden/kjøttdeigen er ferdig brunet.

Ha løk, hvitløk og brunet karbonade/kjøttdeig tilbake i gryten og tilsett hakkede tomater, rødvin og vann. Bruk gjerne både rødvin og vann til å skylle tomatboksene med, så du får med alt innholdet i dem. Tilsett 1 ts (knust, hel) pepper, chili, tomatpuré og buljongterning. Bland alt godt sammen og la det småputre i 30 minutter. Det kan hende at det vil boble og sprute, så legg gjerne et sprutdeksel over, eventuelt med et stykke kjøkkenpapir oppå, for å unngå søl. Rør i gryten med jevne mellomrom så det ikke setter seg fast i bunnen.

Mens gryten står og småkoker kan du bruke tiden til å gjøre klar den grillede paprikaen. Legg den på en fjøl og dra av skinnet. Det er ikke så farlig om du ikke får fjernet alt. Skjær paprikakjøttet opp i ca. 1 cm biter.

Etter at gryten har fått stå sine 30 minutter, tilsetter du paprika, bønner og oliven og lar den småkoke i ytterligere 15 minutter. Tilsett salt, pepper og råkakao. Start med minste mengde og smak til. Kanskje vil du også ha i mer enn det som er angitt i oppskriften for å få skikkelig god smak på gryteretten!

 

Dette er en rustikk gryterett, og da er det helt i orden å sette gryten på bordet og servere direkte fra den. Godt, ferskt brød eller loff og smør er deilig tilbehør, og sett som vanlig frem (finger)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de ønsker det. For dem som er ekstra glad i chili kan du sette frem finhakket, rå chili så de kan forsyne seg selv for litt ekstra chili-sting. Så er det bare å kose seg med en smakfull gryterett som både varmer og gjør godt på en kjølig høstdag!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *