HomeFROKOST Brød Eltefritt, grovt brød uten hele korn og frø

Eltefritt, grovt brød uten hele korn og frø

Posted in : Brød, FROKOST on by : tantemat Stikkord: , ,

Tantemat har sett at enkelte etterlyser oppskrift på hjemmebakt brød uten hele korn og frø, så her kommer derfor oppskrift på et brød som er grovt, men som ikke inneholder noe som er hardt å tygge på. Dessuten er det eltefritt, noe som gjør bakejobben mye enklere, men for å utvikle glutennettverket som er nødvendig for at brødet skal bli luftig og henge godt sammen, må deigen langtidsheves i 12-20 timer og så strekkes og brettes før etterheving og steking. Prosessen er forklart i detalj nedenfor, men hvis du bruker søkeordene Eltefritt trinn for trinn på nettet får du opp en lenke til Opplysningskontoret for brød og korn og kan på et par bilder se det og få en formening om hvordan det gjøres. For en som er uvant kan dette kanskje virke plundrete, men tenk på at øvelse gjør mester og at brødet kommer til å smake godt uansett!

Siden deigen skal heves i minst 12 timer, synes Tantemat det enkleste er å sette brøddeigen på ettermiddagen og så la den heves over natten, men du avgjør selv hva som er det mest praktiske for deg i din hverdag. Kanskje velger du å sette deigen om morgenen for så å steke brødet om kvelden istedet.

Et godt tips for enkelt å få brødet ut av formen, er å smøre den godt med smør først og så klippe til et stykke bakepapir slik at det akkurat dekker bunnen og kortsidene, så går det lett å velte brødet ut når det er stekt!

 

 

 

 

ELTEFRITT, GROVT BRØD UTEN HELE KORN OG FRØ

Tid: Ca. 15 timer, forutsatt ca. 12 timer for første heving.

Brødet passer til en brødform som rommer 2 liter.

 

Du trenger:

 

 

  • 5 dl kaldt vann
  • 1 ts tørrgjær
  • 1/2 ss sirup eller flytende honning
  • 1 ts salt
  • 70 gr havregryn
  • 70 gr grovmalt rugmel
  • 30 gr hvetekim
  • 30 gr knuste linfrø
  • 300 gr hvetemel + et par never til strekking og bretting av deigen

 

Slik gjør du:

Hell vannet i en stor bakebolle, dryss tørrgjæren i og visp godt til gjæren har løst seg opp. Ha i sirup eller honning samt salt og visp til det er oppløst. Bland deretter inn havregryn, rugmel, hvetekim og knuste linfrø. Ha i hvetemelet, litt om gangen, og bland det godt inn. Deigen skal være fast, men fremdeles litt klissete.

Dekk bakebollen med plastfolie, eller legg på et lokk og så gjerne et tynt håndkle over for å beskytte deigen mot trekk. La bakebollen stå til heving på et lunt sted på kjøkkenbenken i minst 12 timer.

Så er det tid for strekking og bretting av deigen etter første heving:

Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken, det bør være ca. 55 cm langt slik at det er god plass til å jobbe med brøddeigen på det. Dryss en neve hvetemel eller to jevnt utover papiret og legg deigen midt på. Dypp en bakeskrape eller en slikkepott i hvetemel med jevne mellomrom slik at den ikke klisser seg fast i deigen, og bruk den til å presse deigen flatt helt ut til alle kanter av bakepapiret med, som en form for strekking av deigen. Du kan også bruke hendene til dette, bare pass på å dyppe dem ofte i mel. Med hjelp av bakepapiret løfter du deigen fra én side og bretter den tilbake mot midten. Klem deigen godt ned. Løsne bakepapiret og brett det tilbake slik at det blir liggende flatt på benken igjen. Hvis deigen sitter fast i papiret, bruker du bakeskrapen til å løsne den med. Gjenta dette fra alle fire sider, slik at deigen blir liggende på midten igjen. Strø mel på bakepapiret rundt deigen, og gjenta hele prosessen med å strekke ut og så brette tilbake to til tre ganger. Så former du deigen slik at den blir avlang og passer til brødformen, bruker bakepapiret til å løfte den med og velter den ned i formen med bretten ned. Dryss litt mel over, dekk formen  med lokk eller plastfolie og la brødet etterheve på benken i 1 time. Langtidshevingen, strekkingen og brettingen gjør at glutennettverket utvikles og at deigen blir mer elastisk og brødet ikke smuler når du skjærer det i skiver.

Varm stekeovnen til 220ºC og sett brødformen inn på nederste rille. Senk temperaturen til 200ºC idet du setter brødet inn og la det stekes i 45 minutter. Velt det ut av formen og bank på undersiden av brødet med et par fingre. Når det er ferdig stekt skal det gi en hul lyd. Hvis det ikke er ferdig, kan du la det steke i 5-10 minutter til. Ovner er forskjellige, så steketiden kan variere noe. Du kan også sjekke med et steketermometer: Viser kjernetemperaturen minst 96ºC, er brødet ferdig stekt. Legg det over på en rist for avkjøling, med bunnen ned. Hvis du lar det ligge med bunnen opp, kan du risikere at det blir trykket sammen og blir flatt og tungt.

Dette brødet tåler godt å fryses, så del det gjerne i to når det er helt avkjølt og legg det du ikke skal spise straks i fryseren, så har du ferskt brød når du måtte ønske det. Skorpen vil bli myk når det har vært fryst eller om du oppbevarer det i plastpose, så for å få den sprø igjen kan du legge brødet i stekeovnen på 175ºC varmluft i ca. 5-7 minutter.

Dette er et godt, halvgrovt brød som kan nytes med all slags pålegg, enten det er søtt eller salt!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *