Gulasjgryte

Posted in : Gryteretter/ovnsretter, Hovedretter, Kjøtt, Storfe on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Gulasj vil du vanligvis få servert som en suppe, men Tantemat foretrekker å lage den som gryterett. Hvilken type kjøtt, grønnsaker og krydder man har i kan varieres, men en smaksrik pølse, paprika i både frisk og tørket form samt chili bør alltid være med for å gi fylde og kraft til smaken. En gulasj skal være både varmende og mettende, og er det perfekte måltid på en sur og kald høst- eller vinterdag! Som tilbehør passer det utmerket med ferske baguetter, loff eller landbrød, som er fint til å få med seg den gode sausen med. Ha gjerne godt smør på brødet for ekstra god smak!

Pølsen brukt i denne oppskriften er en kryddersterk, ungarsk pølse kjøpt i Budapest, men siden den neppe er å få tak i her hjemme, kan en godt krydret, spansk chorizo brukes i stedet. Den finnes også i mildere utgaver, så velg den som passer deg best. Som nevnt synes Tantemat at det bør være chili i en gulasj, men om du ikke er så glad i det kan den utelates, så kan du heller krydre litt ekstra med svart pepper istedet.

Tiden som trenges for å lage denne gryteretten kan variere etter hvilken type kjøtt du bruker, og hvor mørt det er. Tantemat brukte flatbiff av okse, som var godt og mørt etter mindre enn to timer, mens høyrygg eller bog vanligvis vil trenge mer tid. Det høres kanskje mye ut å bruke to timer på en gryterett, men når det gjelder gulasj er det viktig at den får god tid til å stå og godgjøre seg, og kjøttet bør være så mørt at det nesten faller fra hverandre!

 

 

 

 

GULASJGRYTE

TID: Ca. 2 timer

Til 6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr flatbiff av okse (evt. høyrygg eller bog)
 • 100 gr smaksrik/sterk pølse (om du ikke får tak i ungarsk pølse, kan du bruke kraftig krydret eller mild chorizo istedet)
 • 3 store løk (ca. 400 gr)
 • 3 fedd hvitløk
 • 1/4 sellerirot (ca. 350 gr)
 • 7 stk poteter (ca. 600 gr), for eksempel pimpernell
 • 3 stk (spiss)paprika (ca. 300 gr)
 • 2-3 røde chili med eller uten frø (kan utelates, om du ikke er glad i chili)
 • 1 boks tomater (400 gr, hele eller knuste)
 • 1 ss paprikapulver
 • 2 kjøttbuljongterninger
 • 1-3 ts salt
 • 1 ts knust, sort pepper (hel, sort pepper knust i morter gir mest og «varmest» smak)
 • 4-6 ss olje
 • 4-6 ss smør
 • Ca. 2,5 dl vann
 • 1 dl hakket persille

 

Slik gjør du:

Til denne gryteretten er det lurt å starte med kjøtt, løk og hvitløk, som skal koke sammen (minst) en times tid før resten av ingrediensene skal tilsettes. Og mens kjøtt og løk står og godgjør seg, gjør du klar grønnsakene og pølsen som skal i når kjøttet er nesten ferdig kokt.

Skjær kjøttet i 2,5-3 cm terninger, rens og hakk løken og finhakk hvitløken. Smuldre buljongterningene.

Ha 2 spiseskjeer olje og 2 spiseskjeer smør i en (jern)gryte på noe over middels varme og la løk og hvitløk surre i et minutt eller to, til den er blank. Ta den opp med hullsleiv slik at mest mulig av fettet blir igjen i gryten, og ha den over i en bolle. Etterpå skal kjøttet brunes på sterk varme i den samme gryten, ca. en tredjedel om gangen, slik at ikke gryten blir så avkjølt når du har i kjøttet at det blir kokt i stedet for brunet. Når det har fått fin farge tar du det opp med hullsleiven og har det over i bollen med løk og hvitløk. Ha mer olje og smør i gryten under bruningen om nødvendig.

Når alt kjøttet er ferdig brunet har du både det og løk/hvitløk tilbake i (jern)gryten og tilsetter 1 teskje knust, sort pepper og 1 spiseskje paprikapulver og lar det steke i et halvminutt mens du samtidig rører godt så det ikke setter seg fast i bunnen. Tilsett buljongterninger og tomater fra boks, væsken skal såvidt dekke kjøttet. Hvis ikke må du tilsette vann til det dekker. Senk varmen, legg på lokk og la det såvidt småkoke i 1 time eller mer, kjøttet skal kokes mørt før grønnsakene og resten av ingrediensene skal tilsettes.

Mens kjøttet koker, gjør du klar de øvrige ingrediensene som skal i gryten:

Skrell og skjær selleriroten opp i ca. 1,5 cm terninger. Skrell potetene og skjær dem opp i litt større biter enn selleriroten. La både sellerirot og poteter ligge i vann med litt sitronsaft eller hvitvinseddik i, for å unngå at de blir misfarget.

Rens paprika for frø og hvite hinner og del dem opp i ca. 2,5 cm biter. Finhakk chiliene. Fjern frøene først om du vil ha retten mindre «chilisterk».

Fjern skinnet på pølsen hvis det er seigt, og skjær den i 3-4 mm tykke skiver, som så deles i to.

Når kjøttet er mørt tømmer du vannet av sellerirot og poteter og har dem i gryten med kjøttet. Tilsett chili, paprikabiter og pølser. Tilsett eventuelt mer vann, slik at det såvidt dekker innholdet i gryten, og la alt småkoke videre til sellerirot og poteter er møre, ca. 45 minutter, med lokket på. Pass på å røre i gryten innimellom, slik at det ikke setter seg fast i bunnen. Det siste kvarteret av koketiden kan du ta av lokket slik at gryteretten får en tykkere konsistens, og husk på å røre i den med jevne mellomrom. Smak til med salt og eventuelt mer pepper, strø hakket persille over,  og gulasjgryten er klar til å spises!

En rustikk gryterett som dette kan godt serveres direkte fra gryten. Sett den på bordet og la spisegjestene forsyne seg selv, og ha ferske baguetter, loff eller landbrød, gjerne med meierismør på, som deilig tilbehør!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *