HomeForretter Fisk Laksesashimi med avocado og ørretrogn

Laksesashimi med avocado og ørretrogn

Posted in : Fisk, Forretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Julehøytiden ligger ennå litt frem i tid, men likevel kan det være lurt å begynne å planlegge menyen allerede nå, så alt er klart og man slipper å stresse i siste liten med å finne ut hva man skal servere. Særlig om man er blant dem som synes at det er morsomt å prøve noe nytt fremfor å følge årvisse tradisjoner. Tantemat synes det må være tre retter – forrett, hovedrett og dessert – og i dette innlegget får du oppskrift på forretten.

Kombinasjonen rå laks, avocado og ørretrogn er nydelig, og det fine er at den delvis kan gjøres klar på forhånd, så det blir litt enklere for deg når du skal anrette forretten på tallerkenene. Dette er en riktig luksusrett, på grunn av relativt dyre ingredienser, men både ørretrognen og lakseloinen kan byttes ut med rimeligere varianter, som for eksempel lodderogn og en vanlig laksefilet. Godt blir det, uansett, men husk at hvis du bruker en vanlig filet, må den må ha vært frosset i ett døgn først for å kunne spises rå!

 

 

 

LAKSESASHIMI MED AVOCADO OG ØRRETROGN

TID: 20-25 minutter

Til: 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • Ca. 300 gr lakseloin (ca. 75 gr per person). Istedenfor lakseloin av sushikvalitet (for eksempel Salma-laks), kan du bruke en vanlig, skinn- og benfri laksefilet, men pass på at den har vært frosset i ett døgn først.
  • 1 avocado (1/4 avocado per person)
  • 1/2-1 grønn eller rød chili, med eller uten frø. Kan også utelates, om du ikke er glad i chili. Se TIPS nederst i dette innlegget angående bruk av chili.
  • 1 ts finhakket ingefær, ca. 5 gr
  • 1/2 dl av din beste extra virgin olivenolje
  • Ca. 1/2 glass ørretrogn, eventuelt lodderogn. (Det du ikke bruker av rognen tåler å stå noen dager i kjøleskapet.)
  • Soyasaus til å dryppe over. Bruk helst flasken med grønn kork, som er litt mindre salt.
  • Urter til å pynte med. Mynte smaker spesielt godt her, men du kan også bruke sitronmelisse eller persille, eller en blanding av disse. Blader fra blomkarse er også godt, om du får tak i det.

 

Slik gjør du:

Bruk en skarp kniv og skjær laksefileten i så tynne skiver som du kan, og gjerne på skrå, slik at de blir litt større. Dette kan du gjøre litt tid på forhånd og sette den ferdig skårne laksen, godt dekket med plast, inn i kjøleskapet til forretten skal anrettes.

 

 

Fjern eventuelt frøene fra chilien (se TIPS nedenfor) og skjær den i tynne strimler. Rens og finhakk ingefær. Bland chili og ingefær med olivenoljen, dette skal dryppes over forretten før servering. Lag gjerne denne oljeblandingen i god tid og la den stå tildekket frem til den skal brukes.

Skrell avocadoen (ta gjerne en kikk på lenken Hvordan skrelle avocado på en enkel måte) og del den i ca. 1/2 cm tykke skiver på langs. Siden avocado har en tendens til fort å bli mørk, bør dette kun gjøres like før den skal legges på tallerkenen.

Like før servering fordeler du avocadoskiver og laks på tallerkenene og drypper oljen med chili og ingefær over. Plasser små klatter av ørretrognen utover og ha over noen dråper soyasaus.

Pynt med urter og server straks, og husk å sette frem soyaolje, slik at de som vil kan forsyne seg med mer etter egen smak. Sett også frem pepperkvern, for dem som liker et dryss nykvernet pepper over maten!

Denne luksusforretten fortjener en god hvitvin til, og Tantemat synes en Petit Chablis passer utmerket her. Ellers kan du alltids be en av de flinke ansatte på vinmonopolet om hjelp til å finne en vin som  passer. Så er det bare å nyte en enkel og smakfull forrett, med farger som minner om jul!

 

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Når det gjelder chili kan det være stor forskjell på hvor sterke de er, og vanligvis er rød chili litt sterkere enn grønn. Frøene har mer smak enn selve chilifrukten, så om du ønsker å ta bort noe av «toppen» av smaken kan du fjerne dem, eller du kan ta dem med om du er blant dem som setter pris på den sterke chilismaken! Et tips kan være å dele chilien i to på langs og så lukte på den, så vil du få et inntrykk av hvor mye «krutt» den har. Tantemat er glad i chili og bruker gjerne en hel rød chili – uten frø – i denne oppskriften, særlig fordi den gir et deilig sting til retten, men smaken er forskjellig, og noen vil også utelate den. Hvis du er usikker på hva du og dine spisegjester ønsker, kan det være en ide å servere chilien i en liten skål ved siden av, så hver enkelt kan forsyne seg med så mye eller lite som de selv ønsker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *