HomeHovedretter Fisk Ovnsbakt kveitefilet med lun bønnesalat og rødvinssaus

Ovnsbakt kveitefilet med lun bønnesalat og rødvinssaus

Posted in : Fisk, Hovedretter, Kveite on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Julen, det store lyspunktet i den mørke årstiden, nærmer seg, og det kan være lurt å tenke på hva som skal serveres til middag, enten det er på selve julaften eller en av de andre helligdagene. Tradisjonelle kjøttmiddager hører med for de fleste, men en god fiskemiddag bør også stå på menyen, og hva passer vel da bedre i denne høytiden enn «luksusfisken» kveite? Den har et fast og velsmakende fiskekjøtt som kler det meste av tilbehør, så som en litt utradisjonell vri får du her oppskrift på ovnsbakt kveitefilet med lun bønnesalat og rødvinssaus. Idéen kommer fra den utmerkede restauranten på Grand Hotel i Egersund, der Tantemat hadde et nydelig fiskemåltid i sommer.

Rødvinssausen til denne middagen passer også til andre retter, og ligger derfor som eget innlegg, se lenken Rødvinssaus som passer til både fisk og kjøtt. Det tar i underkant av én time å koke sausen, så du bør starte med den, med mindre du koker den i god tid på forhånd, som forklart i oppskriften.

Å tilberede fisken og bønnesalaten tar ikke lang tid. Start med å sette fisken i ovnen til baking, og mens den står der lager du bønnesalaten og tilbereder valgt grønnsak. Tantemat synes babyspinat som bare såvidt har fått litt varmebehandling før servering passer aller best til, men asparges eller brokkolini, eller bimi, som det også kalles, passer også. De trenger heller ikke lang tilberedningstid, som du kan se under TIPS til slutt i dette innlegget.

Denne oppskriften er beregnet på 2 personer, men skal du ha flere til bords er det bare å skalere opp!

 

 

 

 

 

OVNSBAKT KVEITEFILET MED LUN BØNNESALAT OG RØDVINSSAUS

TID: Ca. 30 minutter til fisk, bønnesalat og grønnsak. Sausen tar i underkant 1 time.

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Ovnsbakt kveite

 • 400 gr kveitefilet (et stykke på 200 gr per person)
 • Et par spiseskjeer god, extra virgin olivenolje
 • Et lite dryss flak- eller kvernsalt og litt nykvernet, sort pepper per fiskestykke

 

Til: Lun bønnesalat

 • 1 pk store, hvite bønner (380 gr)
 • 1/2 rød spisspaprika eller vanlig rød paprika (ca. 70 gr)
 • 1/2 rød stjerneløk eller 1/4 liten rødløk
 • 1/2 rød chili (kan utelates)
 • 1/2 dl hakket persille
 • 2 ss  god, extra virgin olivenolje
 • 1/2 ts kvern- eller flaksalt
 • 1/4 ts nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

Ovnsbakt kveite

Varm opp stekeovnen til 180ºC.

Skyll kveitefiletene og klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Ha en spiseskje olje i bunnen av et ildfast fat og legg i fiskestykkene. Drypp en spiseskje olje på fisken, la den få et forsiktig dryss med salt og pepper og la den bakes på midterste rille i stekeovnen i ca. 15 minutter.

 

På bildet under ser du løk, chili, paprika og persille som er kuttet og klar til å blandes i bønnesalaten, samt fisken som er krydret og klar til å settes i stekeovnen.

 

 

Mens fisken bakes i ovnen, gjør du klar bønnesalaten:

 

Lun bønnesalat

Ha bønnene i et dørslag slik at laken renner av og skyll dem godt i kaldt vann.

Rens paprikaen for frø og hvite hinner og del den opp i mindre biter. Finhakk chilien. Fjern frøene om du vil ha den mindre sterk. Rens løken og del den i tynne skiver eller små terninger. Hakk persillen.

Ha bønnene i en kasserolle med 1/2 cm vann i bunnen, legg på lokk og la dem få et oppkok. Rist litt på kasserollen, trekk den til side og la den stå 3-4 minutter. Sil av vannet. Bland paprika, løk, chili og persille med bønnene i kasserollen. Bland inn olje og smak til med salt og pepper. Kanskje vil du har i mer enn det som er angitt i oppskriften. Legg lokk på kasserollen og la bønnesalaten stå i den slik at den holder seg varm mens du gjør klar spinat, brokkolini/bimi eller asparges (se TIPS nederst i innlegget).

La rødvinssausen få et oppkok og hell den i et forhåndsoppvarmet sausenebb, så holder den seg varm lenger.

Server den bakte kveitefileten med lun bønnesalat, rødvinssaus og valgt grønnsak, og nyt et festmåltid, gjerne med et glass god rødvin til! Tantemat foretrekker en som er laget på druen Pinot Noir, og synes Bellenos Cuvée Rouge passer spesielt godt til denne middagsretten!

 

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Hvordan tilberede:

 

SPINAT

Beregn en pakke babyspinat (150 gr) til 2 personer. Skyll den godt og fjern stygge blader. Rist av så mye som mulig av vannet, eller bruk en salatslynge. Ha 2 ss smør i en kasserolle og la det smelte på noe over middels varme. Ha i spinaten og rør forsiktig i den, slik at den faller sammen. Dette tar ca. 1-2 minutter. Server straks!

 

BROKKOLINI/BIMI

Beregn 2-4 stilker til hver person, litt avhengig av størrelsen. Kutt stilken nederst og fjern evt. stygge blader. Kok opp rikelig med vann i en kasserolle og ha i 1 ts salt per liter vann. Kok opp, legg i brokkolini/bimi og la dem koke i maks. 1 minutt. Ta dem ut og server straks.

 

ASPARGES

Beregn 3-4 stilker per person. Brekk av den nederste, seige delen og skrell nedre halvdel. Kok opp rikelig med vann i en kasserolle og ha i 1/2 ts salt og 1/2 ts sukker per liter vann. Legg i aspargesen og la den koke i maks. 1 minutt. Ta dem ut og server straks.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *