HomeTilbehør Sauser Rødvinssaus som passer til både fisk og kjøtt

Rødvinssaus som passer til både fisk og kjøtt

Posted in : Sauser, Tilbehør, Varme sauser on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

En god og fyldig rødvinssaus er nydelig til både fisk og kjøtt, og derfor er det veldig praktisk å kunne lage en som passer til begge deler! Den som du her får oppskrift på blir aller best om kraften som skal i er hjemmelaget, siden den er kraftigere og har en rikere smak enn det du får kjøpt. Det er en tidkrevende prosess, men om du gjør det har du en fantastisk basis for gode sauser! Lenke til oppskrift på hjemmelaget kraft finner du lenger ned i dette innlegget. Om du hverken har mulighet eller anledning til å koke kraft selv, går det an å bruke ferdig kjøpt oksekraft (demi glace) eller -fond istedet.

Det tar bortimot en time å koke denne rødvinssausen, men til gjengjeld kan den lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet frem til bruk. Eller du kan lage den tidligere enn det også og fryse den ned i mellomtiden. Husk bare å la den tine i kjøleskapet natten over. Og som alltid når du først er igang med å koke saus, er det lurt å lage en større porsjon og legge det du ikke bruker i fryseren, så sparer du både tid og arbeid ved en senere anledning!

 

 

 

 

RØDVINSSAUS SOM PASSER TIL BÅDE FISK OG KJØTT

TID: 45-50 minutter

Gir ca. 3,5 dl, nok til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 2 sjalottløk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ss smør
 • 2 1/2 dl rødvin (helst en middels fyldig til kraftig rødvin)
 • 4 dl oksekraft (hjemmelaget, se lenken: Kraft kokt på oksehaler, eller ferdig kjøpt oksekraft (demi glace)/fond)
 • 1 ts brunt sukker eller mer
 • 1 ts tørket timian
 • 1/2 ts salt eller mer
 • 1/4 ts sort pepper eller mer
 • 1-2 ss smør til å vispe inn i sausen like før servering om du bruker ferdig kjøpt kraft/fond
 • Evt. 1-2 ts maizena utrørt i ca. 3/4 dl vann som jevning

 

Slik gjør du:

Skrell og hakk løken og finhakk hvitløken.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme, ha i løk og hvitløk og la det surre under omrøring til løken blir blank, ca. 1 minutt. Hell i rødvinen og la det koke opp, senk varmen til litt over middels og la det koke ned til halv mengde. Ha i kraften og kok inn til halv mengde igjen. Ha i timian og smak til med salt, pepper og sukker. Å angi eksakt mengde salt og pepper er vanskelig, siden det avhenger av om du bruker hjemmelaget eller kjøpt kraft/fond, så start med mengden angitt og ha i mer til du synes smaken er passe. Det kan også være at du trenger mer enn 1 teskje sukker som er angitt i oppskriften, så prøv deg frem. Sukkeret skal avrunde smaken. Sil sausen når du har smakt den til. En rødvinssaus som dette skal ikke være tykk, men om du synes den blir litt for tyntflytende kan du jevne den med maizena til ønsket konsistens. Tilsett jevningen litt om gangen samtidig med at du visper for å unngå klumper, og gi sausen et raskt oppkok.

Den hjemmelagede kraften som Tantemat bruker inneholder allerede endel fett, som du kan se på bildet av ingrediensene, men om du bruker kjøpt kraft/fond, som er mager, bør du vispe inn en spiseskje smør eller to like før servering for å få en blankere saus og fyldigere smak. På bildet av den ferdige sausen kan du se at det har dannet seg snerk på toppen, noe som fort vil skje når den er basert på hjemmelaget kraft, siden den inneholder mye gelatin. Egentlig er det et kvalitetsstempel, men hvis du vil prøve å unngå det kan du passe på å gi sausen et raskt oppkok og vispe godt i den før du serverer den rykende varm i et forhåndsoppvarmet sausenebb. Det gjør du ved å la sausenebbet stå med kokende varmt vann i i et par minutter før du heller i sausen.

Denne fyldige sausen passer utmerket til ovnsbakt fisk som kveite, slik du kan se under lenken Ovnsbakt kveitefilet med lun bønnesalat og rødvinssaus, eller torsk, og den vil også være utmerket følge til en indrefilet. Ellers er det, som alltid, bare å prøve seg frem og bruke den der du synes den måtte passe!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *