HomeKaker og desserter Bær Tilslørte fjellpiker

Tilslørte fjellpiker

Posted in : Bær, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Enkelte år er det såkalte «multeår», og er man riktig heldig kan man komme over en myr der de står så tett at den nærmest får et rødoransje slør over seg! Da er det bare å plukke så mye man orker og lage syltetøy eller legge bærene i fryseren til senere bruk, for det er ikke sikkert at det er multer å finne til neste år!

Bærene har en mild og behagelig smak og er nydelig servert som en tradisjonsrik multekrem til jul, men det er morsomt å prøve ut nye måter å bruke dem på også. Tantemat har derfor dristet seg til å bruke dem i en dessert som er bygd opp på samme måte som tilslørte bondepiker, derav navnet Tilslørte fjellpiker, selv om multer like godt kan plukkes i lavlandet som på fjellet. Med multesyltetøy i kombinasjon med pisket krem, som blir ekstra fyldig med litt mascarpone i, knuste kjeks og lett salt og smaksrik blåmuggost, ble det en deilig og mektig dessert som er enkel og rask å lage. Husk bare at desserten bør legges lagvis i skåler så tett opp til serveringen som mulig, så ikke kjekssmulene blir fuktige og mister krønsj-effekten.

 

 

 

 

TILSLØRTE FJELLPIKER

TID: 15-20 minutter

Til 6 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 2 dl kremfløte
  • 50 gr mascarpone
  • 1/4 ts vaniljepulver, evt. 1 ts vaniljesukker eller frøene fra 1 vaniljestang
  • (1/2-1 ss melis, om du liker at kremen er litt søt)
  • 12 Gjendekjeks
  • 12 ss multesyltetøy
  • 6 ss smuldret eller 12 tynne skiver blåmuggost (Tantemat har brukt Selbu blå, som er fast og lett salt, men du kan bruke mildere eller kraftigere typer istedet, om du ønsker det)

 

Slik gjør du:

Ha Gjendekjeksen i en plastpose, sett på en klype så den blir tett og bruk et kjevle eller bunnen av en kasserolle til å gni/knuse kjeksen til smuler.

Ha kremfløte, mascarpone, vaniljepulver/vaniljesukker/frø fra vaniljestang i en bolle og visp til en myk krem. Pass på å ikke vispe den for lenge, siden mascarponen har et høyt fettinnhold og fort kan gjøre kremen kornete. Smak til med melis hvis du ønsker en søtere krem.

Finn frem seks glass eller skåler som du vil servere desserten i, eller du kan velge å ha den i én stor skål som alle kan forsyne seg av.

Fordel mascarponekremen i bunnen av glassene/skålene eller skålen, strø kjekssmuler oppå og legg multesyltetøy på toppen. Som siste hånd på verket strør du over smuldret blåmuggost, eller du kan legge den på som skiver. Server de utilslørte fjellpikene straks, og drøm deg tilbake til sommerens herlige bærturer!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *