HomeHovedretter Grønnsaker (Vegetarisk) linsesuppe med grønnsaker

(Vegetarisk) linsesuppe med grønnsaker

Posted in : Grønnsaker, Hovedretter, Suppe, Vegan/vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Etter å ha kost seg med mye godt i jule- og nyttårshelgen, er det fint å kunne gå tilbake til enkel hverdagsmat igjen. En vegetarsuppe føles helt riktig, men om du ikke helt vil gi slipp på kjøtt, kan den toppes med litt sprøstekt bacon. Uansett er det linser og grønnsaker som spiller hovedrollen i denne mettende suppen, som er rik på gode næringsstoffer som proteiner, kostfiber, vitaminer og mineraler! Spis den gjerne med brød og smør til!

Suppen er smaksatt med ingefær og chili, noe som gir en varm smak uten at det blir sterkt, men hvis du likevel er redd det blir for mye av det gode, kan du utelate en eller begge av disse. Krydre isåfall heller litt ekstra med sort pepper, og/eller strø friskhakket timian eller rosmarin over ved servering.

Suppen tar ikke veldig lang tid å lage, spesielt hvis du får litt hjelp til å kutte grønnsakene, men hvis du vil ha det så enkelt som mulig den dagen den skal serveres, kan du lage suppen kvelden før, oppbevare den i kjøleskapet, og så er det bare å varme den opp til middag neste dag. Den kan også fryses.

 

 

 

 

(VEGETARISK) LINSESUPPE MED GRØNNSAKER

TID: Ca. 1 time og 30 minutter

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 320 gr grønne linser
 • 1/2 sellerirot  (ca. 300 gr)
 • 2 store gulrøtter (ca. 280 gr)
 • 1 stor gul løk (ca. 200 gr)
 • 2 fedd hvitløk
 • 10 gr fersk ingefær (ca. 3 cm, fingertykkelse) (kan utelates)
 • 3 ss meierismør
 • 1 pakke/boks hakkede tomater (ca. 400 gr)
 • 2 terninger grønnsaksbuljong
 • 8 dl vann
 • 2 stilker stangselleri
 • 1 mellomstor purre (ca. 200 gr)
 • 1 stor rød paprika
 • 1/2-1 hel, fersk rød chili, med eller uten frø (kan utelates)
 • Ca. 3 ts salt
 • Ca. 1/2 ts sort pepper
 • 2 pk bacon, tilsammen 200 gr (kan utelates)
 • Noe grønt til å drysse over (persille, timian eller rosmarin)

 

Slik gjør du:

Ha linsene i et dørslag og skyll dem godt under rennende, kaldt vann. La dem ligge i dørslaget slik at de renner av.

Skrell selleriroten og skjær den i ca. 1 cm terninger. La dem ligge i kaldt vann tilsatt 1 spiseskje sitronsaft eller hvitvinseddik for å unngå at de blir misfarget.

Skrell gulrøttene og skjær i terninger på samme størrelse som selleriroten. Hakk løken. Finhakk hvitløk, ingefær og chili.

Smuldre buljongterningene.

Del selleristengene i 2 på langs og skjær dem i ca. 1/2 cm biter. (Se TIPS nederst i dette innlegget angående når de kan tilsettes).

Skyll purreløken godt, det kan være ganske mye sand innimellom de grønne bladene på den øverste delen. Del den i fire på langs og så i ca. 1/2 cm biter.

Rens paprikaen for frø og hvite hinner og skjær i ca. 1 cm biter.

For den som vil ha bacon skal skivene skjæres i ca. 2 cm brede strimler.

 

 

La smøret smelte i en stor kasserolle på noe over middels varme, ha i løk, hvitløk, ingefær, sellerirot (ikke ta med vannet den ligger i), gulrot og linser og la det surre i smøret på noe over middels varme i 3-5 minutter, til løken er blitt blank. Pass på å røre med jevne mellomrom, grønnsakene skal ikke bli brune.

Ha i tomater, vann og de smuldrede buljongterningene og la det få et oppkok. Demp varmen og la suppen småkoke med lokket nesten helt på i 20 minutter. Ha i paprika, selleristang (se TIPS nedenfor), purreløk og chili og la det koke videre i 5 minutter, da skal både linser og grønnsaker være passe kokt. Hvis ikke, kan du la den koke videre i noen minutter til.

Mens suppen koker, er det tid for å sprøsteke bacon, for den som vil toppe suppen med det. La 1 spiseskje smør smelte i en panne på noe over middels varme og ha i strimlet bacon. La det steke i 5-7 minutter. Pass på å røre innimellom, slik at alt blir gyllent og jevnt stekt. Sett det til side frem til servering.

Smak suppen til med salt og pepper, strø over hakket grønt, for eksempel persille, timian eller rosmarin, og server straks. Gjør det gjerne enkelt, sett suppekasserollen på bordet og la hver enkelt forsyne seg selv. Og husk å sette frem bacon til dem som vil ha det. Ha eventuelt brød og smør til, og sett som alltid frem (flak)salt og pepperkvern, slik at den som vil kan krydre på egen tallerken. Så er det bare å kose seg med en sunn og god januarsuppe, enten du spiser den  i vegetarisk versjon eller har et lite dryss bacon på!

 

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Hvis du synes det er godt med litt «krønsj» i suppen, kan du tilsette stangsellerien når suppen er ferdig kokt, slik at den beholder sprøheten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *