HomeHovedretter Fisk Ovnsbakt sei og grønnsaker med smeltet ost

Ovnsbakt sei og grønnsaker med smeltet ost

Posted in : Fisk, Gryteretter, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Januar er tiden for enkle middager med fisk og grønnsaker, og for å gjøre det lettvint kan man like godt bake alt i samme form i stekeovnen! Med kokte poteter til, eventuelt (grovt) brød med smør, er dette en sunn og mettende hverdagsrett for hele familien. Grønnsakene og fisken danner en deilig kraft slik at det ikke skulle være nødvendig med en saus ved siden av, men om du gjerne vil ha noe ekstra til kan det passe med en grønn pesto. Hjemmelaget smaker best, så om du ikke allerede har en stående klar i kjøleskap eller fryser kan du søke på pesto på Tantemat, så finner du oppskrift på mange forskjellige. Eller du kan kjøpe en på butikken.

Osten som skal smeltes oppå denne retten kan være fet eller halvfet, og du kan bruke andre typer enn dem angitt i oppskriften, som for eksempel Jarlsberg eller Gouda. Er du så heldig å ha rester av ost liggende i kjøleskap eller fryser er dette en fin måte å bruke dem på, enten bare én type eller en blanding av flere!

Pakken med sei som brukes kommer fra frysedisken, så la den tine i kjøleskapet natten over før du skal bruke den. Du kan også bruke vanlig skinn- og benfri seifilet fra fiskedisken, om det passer bedre.

Til denne retten trenger du et ildfast fat som rommer 3 liter.

 

 

 

 

OVNSBAKT SEI OG GRØNNSAKER MED SMELTET OST

TID: Ca. 1 time og 15 minutter

Til: 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 pakke frossen seifilet (625 gr)
 • 1 stor purreløk (ca. 450 gr)
 • 50 gr meierismør
 • 4 store tomater (ca. 650 gr)
 • 2 store squash (ca. 670 gr)
 • 1 terning fiskebuljong
 • 1 + 1 ss nypresset sitronsaft
 • 40 gr Sveitserost original (28% fett)
 • 60 gr Norvegia ekstra vellagret (28% fett)
 • Ca. 1 dl hakket gressløk
 • 1 1/2-2 ts salt
 • 1-2 ts sitronpepper
 • Ca. 2 ss extra virgin olivenolje
 • Evt. litt hvitpepper

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Skyll og rens purreløken godt, det kan være endel jord mellom bladene på den øverste, grønne delen. Del den først i to på langs og skjær den deretter i ca. 1 cm biter.

Skjær squashen i ca. 1 cm tykke skiver.

Del tomatene i to og fjern stilkfestet, det er trevlete og ikke godt å tygge på! Skjær dem i ca. 1 cm tykke skiver.

Smuldre buljongterningen ved å «skjære» den i tynne skiver med en skarp kniv.

Riv osten på den grove delen av rivjernet og bland de to typene godt sammen.

Hakk gressløken.

Skjær fisken i ca. 2 cm tykke skiver.

 

 

Smelt smøret i en kasserolle på noe over middels varme, ha i purreløken og la den surre under omrøring i ca. 2 minutter, til den faller sammen. Dryss den smuldrede buljongterningen over purreløken, ha i 1 ss sitronsaft og bland godt. Fordel dette utover bunnen i et ildfast fat, det trenger ikke å smøres først.

Legg skiver av squash og tomater takstenslagt oppå, dryss over salt og sitronpepper og drypp over 1 spiseskje sitronsaft og et par spiseskjeer olje.

 

 

Sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen og la det bakes i 25 minutter. Ta det ut og legg fisken på toppen. La den få et lite dryss med hvit pepper, om du føler for det. Dryss to tredjedeler av gressløken over fisken og grønnsakene. Fordel osten over fisken, og ……

 

 

sett fatet inn på midterste rille i ovnen igjen og la det bakes i 12-13 minutter, til fisken er ferdig bakt og osten er smeltet. Ta fatet ut av ovnen, dryss resten av gressløken over og middagen er klar til servering!

 

Tantemat synes det passer god med kokte, melne poteter til denne retten, gjerne pimpernell, men brød og smør smaker også godt ved siden av!

Husk å sette frem salt og pepper på bordet, slik at hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de føler for det, og nyt en fargerik hverdagsmiddag med sunn og god fisk og masse grønnsaker!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *