HomeHovedretter Fisk Kremete fiskesuppe med laks og reker

Kremete fiskesuppe med laks og reker

Posted in : Fisk, Hovedretter, Suppe on by : tantemat Stikkord: , ,

Her får du oppskrift på en mild, smakfull og kremete fiskesuppe som kan spises både til hverdags og fest. Om du tidligere har laget fiskekraft som du har liggende i fryseren, er dette en fin anledning til å bruke den. Tantemat har brukt fiskekraft laget på oppskriften Fiskekraft, sammen med vann og buljongterning for å få tilstrekkelig mengde, men kraft laget på oppskriften Fiskekraft av piggvarbein kan også brukes. Har du ikke egen fiskekraft kan du bruke en ferdig kjøpt, eller vann og buljongterning.

I en fiskesuppe som dette kan du ha i den typen fisk du foretrekker, både rød og hvit, og alle typer kan brukes, selv om det selvsagt er best med de faste fiskeslagene, som holder på fasongen selv når de blir kokt i terninger.

 

 

 

 

KREMETE FISKESUPPE MED LAKS OG REKER

TID: Ca. 1 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 5 dl fiskekraft (din egenlagede eller ferdig kjøpt, eventuelt vann og buljongterning)
 • 4 dl vann og buljongterning
 • 3 dl matfløte
 • 2 + 3 ss smør
 • 2 ss hvetemel
 • 1 liten fennikel (ca. 150 gr)
 • 1 liten purreløk (ca. 150 gr)
 • 2-3 mellomstore gulrøtter (ca. 300 gr)
 • 2,5 dl frosne, grønne erter (ca. 120 gr)
 • 1/2 pakke flate sukkererter (75 gr)
 • 1 hvitløksfedd
 • 3/4-1 dl hakket gressløk
 • Ca. 2 ss sitronsaft
 • 400 gr laks eller ørret
 • 200 gr hvit fisk (Tantemat har brukt isgalt, som er en fast fisk. Den kan byttes ut med steinbit, sei, flyndre eller annen hvit fisk)
 • 450 gr reker (gir ca. 150 gr rensede) (kan byttes ut med litt kreps eller noen blåskjell)
 • 1/4-1/2 ts hvit pepper
 • 1-3 ts salt
 • 1 klype kajennepepper

 

Slik gjør du:

(Angående oppdeling av grønnsaker og fisk, ta en kikk på TIPS nederst i dette innlegget).

Skyll purreløken godt, det kan være endel sand og jord mellom de grønne bladene på toppen. Del den i to på langs og så i 3-4 mm skiver.

De grønne stilkene på fennikelen er ganske trevlete, så skjær dem i ca. 2 mm tynne skiver. Del knollen i to (slik at det blir to flate halvdeler) og så i fire «staver» som du skjærer i ca. 3 mm skiver.

Skrell gulrøttene og del dem i fire på langs, deretter i ca. 2 mm tynne skiver.

Dra av eventuell seig tråd på toppen av sukkerertene (det er ikke alltid den er der) og skjær dem opp i mindre biter.

Rens hvitløksfeddet og skjær det i tynne skiver eller finhakk det.

La de frosne ertene stå på kjøkkenbenken så de tiner.

Rens rekene og skjær fisken i ca. 1,5 cm terninger.

 

 

 

Kok opp vannet med buljongterningen i så den løses opp.

La 3 ss smør smelte i en kasserolle på noe over middels varme. Ha i purreløk, fennikel, gulrøtter og hvitløk og la det surre under omrøring i 2 minutter. Hell i fiskekraft og fiskebuljong og la det småkoke i 3 minutter. Sil kraften fra grønnsakene og sett dem til side inntil videre.

Så skal kraften jevnes og kokes med fløte:

Sett den tomme kasserollen tilbake på platen, ha i 2 ss smør og la det smelte. Slå av platen, og strø hvetemelet i smøret. Rør så det blir godt blandet. Ha i ca. et par desiliter kraft om gangen og visp/rør den inn i smør/meljevningen. Det er viktig at du visper kraftig slik at den blir helt jevn og klumpfri. Fortsett med å ha i litt kraft om gangen og visp til det blir en jevn og klumpfri blanding hver gang, til all kraften er brukt opp. Slå  platen på litt over middels varme igjen og hell i matfløten. Kok opp under omrøring for å unngå at det dannes klumper og la det småkoke i ca. 10 minutter, slik at suppen tykner. Rør ofte i den underveis, slik at den ikke setter seg fast i bunnen.

Ha så i de smørsurrede grønnsakene og la det småkoke i 4 minutter. Smak til suppen med salt, pepper og sitronsaft. Det kan være at du trenger mer enn det som er angitt i oppskriften, det avhenger av hvor mye smak det er på kraften/buljongen som du koker suppen på. Rør inn en klype kajennepepper.

Tilsett tinede erter, sukkererter, fisk og to tredjedeler av gressløken og la det trekke, det vil si at suppen holdes akkurat under kokepunktet, i 3 minutter. Trekk kasserollen fra platen, ha i rensede reker, rør forsiktig i suppen så ikke fiskebitene går i stykker og la den stå i et par minutter slik at rekene blir varme. Det er viktig at suppen ikke koker etter at rekene er hatt i, for å unngå at de blir harde og seige.

Strø over resten av gressløken, og suppen er klar for servering! Har du annet grønt for hånden, som for eksempel dill, kjørvel eller persille, kan du strø over litt av det også, det gir ekstra god smak til suppen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS:  Når man lager suppe kan man skjære grønnsakene i strimler eller biter, alt etter hva som er praktisk og hvordan du vil at den skal ta seg ut, men Tantemat synes også det er viktig at bitene, enten det er grønnsaker eller fisk, er passe store så du får dem opp i skjeen, ellers kan det bli litt «plundrete» å spise. Dette er selvfølgelig en smakssak, og du kan alltid skjære grønnsaker og fisk akkurat slik du selv vil!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *