HomeFROKOST Brød Grovt, langtidshevet brød med rug og havre

Grovt, langtidshevet brød med rug og havre

Posted in : Brød, FROKOST on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Tantemat er veldig glad for å ha «oppdaget» langtidsheving av brød, det har gjort bakingen mye enklere og gir alltid godt resultat, uten bruk av kjøkkenmaskin. Hittil har det gått mest i grytebrød der deigen kun langtidsheves og stekes uten noen form for elting, men metoden med strekking, bretting og etterheving gir et enda bedre resultat! Det krever litt ekstra tid og innsats, men er absolutt verdt det, for resultatet er et brød som blir mykt og saftig og som ikke smuler når det skjæres opp.

Brødet du her får oppskrift på, er et godt, grovt brød som du kan ha til frokost, ta med i matpakken eller spise ved siden av en suppe, gryterett eller salat, og det passer med alle typer pålegg, enten det er søtt eller salt! Om du ikke regner med å spise hele brødet i løpet av et par dager, kan du dele det i mindre biter og fryse det, så har du ferskt brød tilgjengelig når du måtte ønske det.

Siden strekking, bretting og etterheving er en metode som kan brukes også på andre typer brød, ligger den som et eget innlegg på Tantemat, under lenken Hvordan strekke og brette brøddeig.

 

 

 

GROVT, LANGTIDSHEVET BRØD MED RUG OG HAVRE

TID: Røre sammen deigen ca. 5 minutter, langtidsheving av deigen 12-13 timer (for eksempel over natten eller fra morgen til ettermiddag/kveld), strekking og bretting ca. 15 minutter, etterheving 1 time og 15 minutter, steking 50 minutter (tilsammen 14-15 timer og 25 minutter).

Gir ett brød i en form som rommer 1,7 liter

 

Du trenger:

 

 

  • 5 dl kaldt vann
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ss flytende honning eller sirup
  • 1 ts finsalt
  • 30 gr (knuste) linfrø
  • 70 gr grovt, sammalt rugmel
  • 100 gr havregryn
  • 300 gr hvetemel

 

Slik gjør du:

Hell vannet i en stor bolle, ha i gjæren og visp til den har løst seg opp. Ha deretter i honning/sirup og salt og visp til det har løst seg opp. Bland inn linfrø, rugmel og havregryn. Ha deretter i hvetemelet og bland alt godt sammen, deigen skal være litt klissete.

Dekk bakebollen med plastfolie eller et lokk og legg gjerne et tynt håndkle over for ekstra beskyttelse mot trekk. Sett deigen på et lunt sted på kjøkkenbenken og la den heves natten over, eller fra morgen til ettermiddag, 12-13 timer.

Smør en brødform og legg i et stykke bakepapir (vist under lenken nevnt ovenfor), slik at formen står klar til å ha brøddeigen i etter at den er strukket og brettet.

Hell deigen ut på et melete bakepapir og strekk og brett den inn fra alle fire sider to-tre ganger, som vist på lenken. Form den til et brød og ha den i brødformen. Dekk den med plastfolie og eventuelt et håndkle og la den stå og heve på kjøkkenbenken i 1 time. Still så stekeovnstemperaturen på 225ºC, over- og undervarme, og la brødet stå og heves i minst 15 minutter til, til stekeovnen har nådd innstilt temperatur.

Sett brødformen inn på midterste, eventuelt nederste rille, og senk samtidig temperaturen til 200ºC. Stek brødet i 50 minutter. Ta det ut og velt det ut av formen. Bank lett på bunnen av brødet med fingrene. Hvis det gir en hul lyd er brødet ferdig stekt. Hvis ikke har du det tilbake i formen og lar det steke i noen minutter ekstra.

Legg det ferdig stekte brødet til avkjøling på en rist. Det er viktig at det ligger med bunnen ned, ellers kan det bli trykket sammen og bli tungt og deigete.

Avkjølt brød kan skjæres i mindre stykker og fryses til senere bruk.

Dette er et godt, grovt brød som kan spises med pålegg eller ved siden av en middagsrett, med eller uten godt smør!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *