HomeGODE RÅD Hvordan strekke og brette brøddeig

Hvordan strekke og brette brøddeig

Comments : 2 Posted in : GODE RÅD on by : tantemat Stikkord:

Langtidsheving samt strekking og bretting av brøddeigen etterpå får glutennettverket til å utvikle seg, og gir gode og saftige brød som hever seg godt og som ikke smuler. Jobben kan kanskje oppleves som plundrete og klissete om man ikke har gjort den før, men øvelse gjør mester og for hver gang blir det enklere!

På nettet kan du finne forskjellige måter å gjøre det på, men Tantemat liker å ha brøddeigen ut på et bakepapir og strekke og brette den inn fra alle fire sider tre ganger til sammen før den skal over i brødformen for etterheving. Strekke- og brettejobben tar ca. 15 minutter og etterhevingen tar 1 time og 15 minutter før brødet skal inn i ovnen.

Før du begynner med strekke- og brettejobben er det lurt å smøre brødformen, slik at den er klar til å ha deigen i for etterheving og steking. Formen skal smøres med smør på vanlig måte, deretter klipper du til en strimmel med bakepapir som du legger i bunnen av formen og som går litt opp på kortendene. Gjør du det på denne måten, er du garantert at brødet aldri vil sette seg fast og er lett å velte ut av formen når det er ferdig stekt. Du ser hvordan det er gjort på bildene nedenfor.

 

 

 

 

HVORDAN STREKKE OG BRETTE BRØDDEIG

TID: Ca. 15 minutter

 

Slik gjør du:

Legg et stykke bakepapir, ca. 50 cm,  ut på kjøkkenbenken og strø en neve hvetemel jevnt utover.

Plasser deigen midt på papiret.

Bruk en slikkepott eller hendene til å trykke og dra deigen jevnt utover mot kantene. Deigen vil klisse seg fast til slikkepotten eller hendene dine, så ta mel på før du starter og underveis når det er nødvendig. Tantemat pleier å dyppe slikkepotten eller hendene nedi posen med hvetemel.

Når du har dratt deigen jevnt utover til alle kanter av bakepapiret, ……

 

 

tar du tak i papiret på motstående side, bretter deigen mot midten og presser den godt ned så den fester seg i deigen under. Trekk papiret av deigen. Det har delvis klebet fast, så bruk slikkepotten eller en bordkniv til å skave/løsne den fra papiret med, som vist på bildet under.

 

 

Gjenta prosessen, men nå fra venstre side.

 

 

Deretter gjentar du prosessen fra høyre side og så fra deg mot midten. Etter dette ligger deigen omtrent på midten av bakepapiret igjen.

Strø et jevnt lag med mel på papiret rundt hele deigen…..

 

og gjenta hele strekke- og bretteprosessen, gjerne to ganger til, slik at du tilsammen har strukket og brettet deigen tre ganger.

Strø mel på papiret rundt deigen igjen, og form den slik at den blir avlang og passer til formen den skal stekes i. (På bildet under ser du bakepapirstrimmelen som ligger i bunnen og opp på kortendene i den smurte brødformen.)

 

 

Legg brødformen over deigen, ….

 

 

brett papiret inn mot formen fra de to langsidene, ta tak både i brødformen og papiret, inntil formen, og snu det rundt, slik at formen blir stående med deigen i.

Hvis deigen henger fast i papiret må du bruke slikkepotten eller kniven til å løsne den. Ta mel på fingrene og trykk den utover slik at den fyller formen og får en jevn overflate. Dryss litt mel over brødet, …

 

 

dekk formen med plastfolie eller et lokk og håndkle, og la det stå på kjøkkenbenken til heving i 1 time.

Sett stekeovnen på 225ºC, og still alarmen på 15 minutter, slik at ovnen får tid til å nå innstilt temperatur.

Fjern plastfolie eller lokk og sett brødet inn på midterste eller nederste rille i stekeovnen. Senk samtidig ovnstemperaturen til 200ºC og la brødet stekes i 50 minutter. Ovner er forskjellige, så følg med underveis. Hvis brødet blir veldig mørkt på toppen, kan du legge over litt bakepapir på slutten for å hindre at det blir brent. (Det har hendt at Tantemat har glemt seg og at brødet har blitt stekt på 225ºC hele tiden, men det har gått helt fint. Brødskorpen ble bare litt mørkere på toppen og litt tykkere.)

Velt brødet ut av formen og bank på det på undersiden med hånden. Hvis det lyder hult, er brødet ferdig stekt. Hvis ikke, har du det tilbake i formen og lar det steke noen minutter til.

Ferdig stekt brød legges til avkjøling på en rist. Pass på at det ligger med bunnen ned, for hvis du legger det opp ned blir det klemt sammen og blir deigete.

 

Lykke til med brødbakingen!

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Vibeke
  februar 2, 2024 at 9:03 pm

  Kjære deg, er bretting av deigen istedet for elting med maskin?

  • tantemat
   februar 6, 2024 at 9:55 am

   Hei, Vibeke!
   Ja, bretting av deigen er istedet for elting med maskin. Strekking og bretting gjør at glutenet i melet utvikler seg og deigen blir seig slik at brødet henger sammen og ikke smuler seg.
   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *