HomeHovedretter Langtidsbakt entrecote med ovnsbakte grønnsaker

Langtidsbakt entrecote med ovnsbakte grønnsaker

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Storfe on by : tantemat Stikkord: , ,

Tantemat har spist entrecote på restaurant flere ganger, men har ennå ikke opplevd å få servert en som er skikkelig mør! Løsningen blir derfor å tilberede den hjemme, langtidsbakt i ovnen på svak varme. Det som gjør at den egner seg spesielt godt til denne typen tilberedning, er at den har endel fett fordelt utover i kjøttet, som ved lav varme og god tid i ovnen vil smelte bort. Resultatet er mør, saftig og smakfull entrecote! Ovnsbakte grønnsaker og pesto, gjerne hjemmelaget, er perfekt tilbehør, eller du kan velge å ha bernaisesaus til, som er det klassiske! Isåfall er den du får kjøpt i pose helt i orden å bruke! Hvis du velger pesto, kan du bruke det som søkeord på Tantemat, så vil du finne oppskrift på flere forskjellige typer.

Til denne middagen skal kjøttet først inn i ovnen for baking i to timer, deretter er det grønnsakenes tur. Når de er ferdig kan du sette kjøttet inn i ovnen igjen for ettervarming i noen minutter før servering. Tilsammen tar dette litt tid, men med god planlegging får du det til, og mesteparten av tiden som maten står i ovnen kan du bruke til andre ting!

 

 

 

 

LANGTIDSBAKT ENTRECOTE MED OVNSBAKTE GRØNNSAKER

TID: 2 timer og 10 minutter (entrecote) + 30-40 minutter (grønnsaker)

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Kjøttet

 • Ca. 1 kg entrecote i skiver (ca. 250 gr per person)
 • 1-2 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 2 ss nypresset sitronsaft
 • En kvast frisk timian
 • 2-3 ss smør
 • Ca. 3/4 dl kaldt vann til å koke ut stekepannen med

 

Til: Ovnsbakte grønnsaker

 • 1-2 persillerøtter (ca. 350 gr)
 • 1-2 rødbeter (450-500 gr)
 • 8-10 cerise- eller mandelpoteter eller andre små poteter (ca. 300 gr)
 • 8-10 sjalottløk eller rød stjerneløk (ca. 100 gr)
 • 3 hvitløksbåter
 • Ca. 1 + 1 ts salt
 • Ca. 1/2 + 1/2 ts sort pepper
 • 1 + 1 ss nypresset sitronsaft
 • 2 + 2 ss olivenolje
 • En kvast frisk timian

 

Slik gjør du:

Kjøttet

Varm opp stekeovnen til 120ºC, over- og undervarme.

Krydre kjøttet med salt og pepper og brun det på begge sider i smør på godt over middels varme. Legg det over i et ildfast fat.

Hell vannet i stekepannen mens den står på platen og la det koke litt inn mens du skraper bunnen med en (tre)sleiv, slik at du får med all den gode smaken som ligger der. Tøm det over kjøttet i fatet.

Rens hvitløken, del den opp i mindre biter og ha dem i fatet med kjøttet. Drypp sitronsaft over og fordel timianstilker oppå.

 

 

Legg lokk på fatet, eller dekk det tett til med to lag aluminiumsfolie, og sett det på midterste rille i stekeovnen. La kjøttet bakes i to timer.

 

Etter 1 1/2 time, når det er en halv time igjen til kjøttet er ferdig bakt, kan du starte med å gjøre grønnsakene klar for ovnsbaking:

Skrell rødbetene og del dem opp i ca. 1 cm tykke staver. (Rødbetene er hardere enn de øvrige grønnsakene, og må derfor deles opp i mindre biter for å bli gjennombakt på samme tid som dem). Legg de oppdelte rødbetene i en bolle, tilsett ca. 1 teskje salt, ca. 1/2 teskje sort pepper, 1 spiseskje sitronsaft og 2 spiseskjeer olje og bland det godt sammen. Sett til side inntil videre.

Skrell småløkene, de trenger ikke deles opp. (Hvis skallet er vanskelig å få av, kan du se på TIPS 1 nederst i dette innlegget hvordan du lettere kan skrelle dem).

Vask og tørk potetene godt og del dem i to eller fire, avhengig av størrelsen. (Poteter trenger mindre varmebehandling enn rødbeter og kan dermed være i større biter).

Skrell persillerøttene og legg dem i kaldt vann tilsatt litt eddik eller sitronsaft for å unngå at de blir misfarget. Del dem opp i ca. 1,5 cm tykke (halv)skiver.

Ha løk, poteter og persillerot i en bolle, tilsett ca. 1 ts salt, ca. 1/2 ts sort pepper, 1 ss sitronsaft og 2 ss olje og bland godt sammen.

Ha rødbetene og de øvrige grønnsakene i et ildfast fat, gjerne hver for seg så ikke rødbetene farger over på de andre, og fordel frisk timian på toppen.

 

 

Når kjøttet er ferdig bakt tar du det ut av ovnen og øker stekeovnsvarmen til 220ºC, over- og undervarme. (Se TIPS 2 nederst i dette innlegget angående hva du kan gjøre med kraften som har dannet seg av kjøttet).

Sett grønnsakene inn på midterste rille og la dem bakes i 30-40 minutter. Stekeovner er forskjellige, men generelt vil grønnsakene etter 30 minutter være «al dente», som betyr at de fremdeles har god tyggemotstand, mens de vil være mykere og potetene mer melne om du lar dem stå i 40 minutter. Tantemat foretrekker å bake grønnsakene i 40 minutter, men dette er en smakssak, og du bestemmer selv hvordan du vil ha dine. Bruk en spiss kniv til å kjenne om de er passe.

Skjær kjøttet i skiver og server det med ovnsbakte grønnsaker og pesto eller bernaisesaus til!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Små løk kan være vanskelig å skrelle, så for å gjøre det litt enklere kan du koke opp en liten kasserolle med vann, ha i småløkene og la dem ligge i noen sekunder til skallet er blitt mykt, så blir det lett å trekke av.

TIPS 2: Det vil danne seg en deilig kraft av kjøttet, og denne bør du absolutt ta vare på. Frys den ned, så kan den senere brukes i suppe eller saus. Mange slike små kraftrester kan bli til en deilig Høstsuppe med lam og sopp (restemat) eller Ramen på norsk – herlig restemat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *