HomeHovedretter Fisk Ovnsbakt skreifilet med lun grønnsakssalat og smør- og persillepoteter

Ovnsbakt skreifilet med lun grønnsakssalat og smør- og persillepoteter

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Tantemat synes ovnsbaking er en kjempefin måte å tilberede fisk på. Det er lettvint, all smak og alt næringsinnhold beholdes når det ikke er kokevann som skal helles ut, og ved å forhåndssalte fisken i noen minutter før baking får den en fast og fin konsistens og nydelig smak! Til denne middagen er skrei førstevalget når det er sesong for den fra januar til april, men om du ikke får tak i det kan du fint bruke torsk istedet, som er tilgjengelig året rundt.

Som tilbehør passer det med en fargerik og lun grønnsakssalat, med aubergine som en av ingrediensene. Den må først ligge en times tid med salt, og imens har du tid til å gjøre klar resten av grønnsakene som skal i salaten og å gjøre fisken klar for baking. Det skal også være smør- og persillepoteter til, noe som er enkelt å lage, men siden koketiden for potetene kan variere etter både type og størrelse, kan det være lurt å sette dem på til koking i god tid. Det er bedre at potetene venter litt på fisken og grønnsakssalaten, enn omvendt. Tantemat har brukt Kokefaste Røde poteter, som kan trenge inntil 1 time. Hvordan du skal tilberede dem kan du se under lenken Smør- og persillepoteter.

 

 

 

 

OVNSBAKT SKREIFILET MED LUN GRØNNSAKSSALAT OG SMØR- OG PERSILLEPOTETER

TID: Skreien: Ca. 30 minutter (inkluderer forhåndssalting og ovnsbaking). Grønnsakssalaten: 1 time (salting av auberginen) pluss ca. 15 minutter.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Skreifileten

 • Ca. 800 gr skreifilet med skinn (Ca. 200 gr per person)
 • 2 spiseskjeer finsalt
 • 2 ss olje
 • Et lite dryss sort pepper

 

Til: Grønnsakssalaten

 • 1 aubergine
 • 5-6 ss finsalt
 • 1 squash
 • 4 tomater
 • 1 rødløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 bunt gressløk (ca. 1 dl ferdig hakket)
 • Ca. 50 gr smør
 • Ca. 1/2 ts sort pepper
 • 1 – 1 1/2 ts salt
 • 2-5 ts nypresset sitronsaft

 

Slik gjør du:

Skreifileten

Varm opp stekeovnen til 200ºC, over- og undervarme.

Skjær ut benene som sitter i overgangen mellom ryggfileten og buken på skreien, du vil kjenne hvor de sitter om du drar en finger ned langs fileten.

Dryss finsalt over og la den stå på kjøkkenbenken i 10 minutter. Skyll bort saltet og klapp fileten tørr med kjøkkenpapir. Stryk litt av oljen i bunnen av et ildfast fat. Del opp fisken i passe serveringsstykker og legg dem i fatet med skinnsiden ned. Pensle dem med olje og la dem få et forsiktig dryss av sort pepper.

Sett fisken inn på midterste rille i stekeovnen og la den bakes i 15-18 minutter. Du kan finne ut om den er ferdig ved å trykke forsiktig på den tykke delen av fileten med baksiden av en skje, den vil kjennes fast og flake seg.

 

Lun grønnsakssalat

Skjær auberginen i ca. 1,5 cm tykke skiver, legg dem ved siden av hverandre på et flatt fat og strø salt over dem, det bør være så mye at du ser saltlaget. La dem ligge med saltet i 1 time, skyll dem og klapp dem tørre. Dette gjør man for å trekke væske ut av auberginen og fjerne bitter smak.

Mens auberginen ligger til salting, gjør du klar de andre grønnsakene:

Tomatene skal flås og frøene tas ut, slik at det kun er selve tomatkjøttet som blir igjen. For å flå tomatene er det lurt å dyppe dem i kokende vann først, så blir skinnet lett å dra av. Du kan se hvordan ved å klikke på lenken Hvordan skålde, flå og dele opp tomater på en enkel måte. Del opp tomatene i 1,5-2 cm biter. (Under TIPS til slutt i dette innlegget finner du et forslag til hvordan du kan bruke restene av de rensede tomatene).

Skjær squashen opp i 1,5-2 cm biter. Skrell løken og skjær dem i omtrent like store biter. Finhakk hvitløken. Hakk gressløken.

Når auberginen er ferdig saltet, skyllet og tørket, deler du skivene opp i ca. 1,5 cm biter.

Smelt halvparten av smøret i en stekepanne på godt over middels varme. Ha i auberginebitene og stek dem under omrøring i ca. 5 minutter, til de begynner å få farge. Aubergine trekker ganske mye fett, så ha i mer smør om det blir for tørt. Ta dem ut av stekepannen og ha dem over på et annet fat inntil videre.

Ha resten av smøret i stekepannen på noe over middels varme og tilsett løk og hvitløk. La dem surre under omrøring i ca. 1 minutt, til de er blitt blanke og gjennomsiktige. Tilsett squashbitene og la det surre videre i ca. 1 minutt. Øk temperaturen noe, ha auberginebitene tilbake i stekepannen og la dem bli gjennomvarme, det tar et minutt eller to. Pass på å røre så alt blir jevnt varmebehandlet. Ha i mer smør om det virker tørt, slik at grønnsakssalaten blir saftig. Som sagt kan auberginen trekke mye fuktighet, så ikke vær redd for å bruke mer smør enn det som er angitt i oppskriften.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Til slutt tilsetter du tomatene og gressløken og rører det forsiktig inn så tomatene ikke blir moset, og så er grønnsakssalaten klar for servering!

Server skreifileten sammen med den lune grønnsakssalaten og smør- og persillepoteter, og nyt en sunn, fargerik og deilig (vinter/vår)middag!

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Tantemat er en varm tilhenger av at man ikke skal kaste matrester, men prøve å finne måter å bruke dem på. Når det gjelder det som blir igjen etter at du har renset tomatene til denne salaten kan det fryses ned, og når du har fått samlet tilstrekkelig mengde, det vil si ca. 1 liter, etter å ha renset tomater på denne måten i forskjellige sammenhenger, kan disse brukes til å koke tomatsuppe av. Oppskrift på det kommer senere på denne bloggen, så følg med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *