HomeForretter Ovnsbakte tomater fylt med skinke og ost

Ovnsbakte tomater fylt med skinke og ost

Posted in : Forretter, Grønnsaker, Grønnsaker, Lunsjretter, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Tomater fylt med skinke og ost og bakt i ovnen er nydelig som lunsj til to eller som forrett til fire, og passer også til å sette på et buffebord. Varmebehandlingen gjør at tomatene får enda rikere smak, og ikke minst blir de enda sunnere! I tillegg til å ha et høyt innhold av vitaminer og fiber, har de nemlig også et ekstra høyt innhold av antioksidanten lykopen, og varmebehandlingen gjør at mer av det blir frigjort. Mest lykopen er det i skallet, og desto rødere tomatene er, desto mer lykopen inneholder de, så gå for tomater med kraftig farge når du kjøper dem. Hvis du er nysgjerrig på å få vite mer om hvorfor tomater anses som spesielt sunne, kan du bruke søkeordene tomater næringsinnhold varmebehandling på nettet, så får du opp mange relevante linker du kan klikke deg inn på.

Om du ønsker disse fylte tomatene som vegetarisk rett, kan du utelate skinken i fyllet!

 

 

 

OVNSBAKTE TOMATER FYLT MED SKINKE OG OST

TID: Ca. 45 minutter

Til 2 personer som lunsj, til 4 personer som forrett

 

Du trenger:

 

 

Til: Tomatene

 • 2 store tomater (eller 4 i «vanlig» størrelse)
 • 4 ts god olivenolje
 • ca. 1/2 ts salt
 • ca. 1/2 ts sort pepper

Til: Fyllet

 • 2-4 skiver kokt skinke (avhengig av størrelsen på skivene) (Kan utelates om du vil ha retten vegetarisk.)
 • 1 pakke kremost med urter (125 gr)
 • 4 ss griljermel/strøkavring
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ts nypresset sitronsaft
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts sort pepper
 • 2 ss hakkede, salte pistasjnøtter

 

 • Rucolasalat ved servering (valgfritt)

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 160ºC, over- og undervarme.

Hvis du har fått tak i store tomater kan du dele dem i to på tvers, slik at du får to like store halvdeler som kan stå. Hvis du bruker «vanlige» tomater, skjærer du av den øverste tredjedelen. Grav ut frø og delevegger inni tomaten med hjelp av en kniv og/eller en skje, men pass på at du ikke lager hull i dem. (Under TIPS til slutt i dette innlegget, kan du se hvordan du kan ta vare på og bruke innholdet som du har tatt ut).

Ha litt olje i hver av tomatene og vend dem rundt slik at du får «smurt» sidene innvendig. Dryss over litt salt og pepper. Plasser de halve tomatene i et ildfast fat, sett dem inn i ovnen på midterste rille og la dem bakes i 20 minutter.

Mens tomatene står i ovnen gjør du klar fyllet:

Del skinkeskivene i to og strimle dem. Rens hvitløksfeddet og finhakk det.

Bland ost, griljermel/strøkavring, sitronsaft, hvitløk, salt og pepper godt sammen.

Ta tomatene ut av ovnen når de er ferdig og øk ovnstemperaturen til 200ºC.

Fordel skinkestrimlene (om du ikke vil ha retten vegetarisk) i bunnen av de halve tomatene . Legg osteblandingen oppå og press den litt ned i tomaten. Sett tomatene inn i ovnen igjen, på midterste rille, og la dem bakes i 15 minutter. Still så temperaturen inn på grill (overvarme) 275ºC, og lar dem stå i ytterligere 2-3 minutter, eller til de har fått fin farge på toppen. Pass godt på underveis, de kan fort bli brent!

Ta tomatene ut av ovnen og la dem stå et par-tre minutter så de blir litt avkjølt før servering. Plasser dem gjerne på en seng med rucolablader, og strø hakkede pistasjnøtter på toppen!

Nyt dem som en deilig, liten lunsj, eller server dem som forrett eller på et buffebord, om du heller foretrekker det! Har du lyst på et glass vin til, passer det bra med en lett rødvin basert på druen Pinot Noir.

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Innholdet som du tar ut av tomatene er supert til å lage tomatsuppe av, så ta vare på det og frys det ned. Gjør det hver gang du renser tomater på denne måten, og når du har samlet så mye som 1 liter til sammen, er det nok til å lage suppe av. Oppskrift på suppe finner du under lenken Tomatsuppe (restemat).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *