HomeForretter Tomatsuppe (restemat)

Tomatsuppe (restemat)

Posted in : Forretter, Grønnsaker, Grønnsaker, Hovedretter, Lunsjretter, RESTEMAT, Suppe, Supper, Vegan/vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Vi blir stadig oppfordret om å ta vare på og bruke restemat, noe Tantemat er en varm tilhenger av, og denne tomatsuppen er et lite bidrag til den dugnaden! Den er nemlig laget av tomatrester, det vil si innholdet som er skrapet ut av tomater som har vært brukt til andre retter og/eller tomater som har begynt å gå ut på dato. Har de noen stygge flekker er det bare å skjære bort og så går resten i suppen. Og selvfølgelig kan du bruke hele, friske tomater også, om du ikke har rester å bruke og har lyst på hjemmelaget tomatsuppe! Den er kjempegod i seg selv, men med noen terninger av en squash (Tantemat fant en som var til overs fra annen matlagning) blir det noe å tygge på, og med et halvt egg, som også pynter fint opp på tallerkenen, får man i seg protein og suppen blir mer mettende. Har du noen urter stående som er i ferd med å takke for seg kan de hakkes og strøs oppå, det gir ekstra vitaminer i tillegg til at det alltid ser pent ut med et grønt dryss på maten. Du kan bruke nesten hva som helst av urter her, enten det er persille, gressløk, basilikum, koriander, timian eller kjørvel, hver for seg eller i blanding, godt blir det uansett! Det siste, lille bidraget til bruk av restemat, er at du kan ha i en kokt potet om du har det liggende. Den bidrar til en fyldigere konsistens på suppen.

Som en ekstra bonus i tillegg til den gode samvittigheten man får av å ta vare på rester, er tomater blant de fem sunneste grønnsakene vi har, med et høyt innhold av C-vitamin, betakaroten og kostfiber, og et ekstra høyt innhold av lykopen, en av naturens mest effektive antioksidanter. Hvis du er interessert i å lese mer om hvor bra dette er for helsen, kan du for eksempel bruke søkeordene tomater varmebehandling på nettet, så vil du finne mange lenker med relevant og interessant informasjon. Og husk at desto rødere tomatene er, desto mer lykopen inneholder de, så velg alltid de tomatene som har mest farge når du er ute og handler!

Denne suppen passer både som hovedrett, forrett og lunsj. Uten egg i er det en vegansk rett, og med egg er den vegetarisk, valget er ditt!

Hvis du lurer på hvilke retter man får rester av tomater fra, kan du ta en kikk på lenkene Ovnsbakte tomater fylt med skinke og ost eller Hvordan skålde, flå og dele opp tomater på en enkel måte.

 

 

 

 

TOMATSUPPE (RESTEMAT)

TID: 45 minutter

Til 4 personer som hovedrett, 6-8 personer som lunsj og 8-10 personer som forrett

 

Du trenger:

 

 

 • 1 liter innhold fra tomater og biter av tomater og/eller bare hele tomater pluss vann
 • 3 store sjalottløk eller en middels stor gul løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1/2-1 rød chili (kan utelates)
 • 2 terninger grønnsaksbuljong
 • 2 ss smør
 • 1 kokt potet, om du har
 • 1/2-2 ts salt
 • 1/4-1/2 ts sort eller hvit pepper
 • 1/2-1 (grønn) squash
 • 2 egg eller flere (1/2 egg til hver porsjon du skal servere) (valgfritt)
 • 1/2-1 dl hakkede urter til å strø oppå, om du har

 

Slik gjør du:

Hvis du bruker mest rester av innhold fra tomater, er det ikke nødvendig å fylle opp med vann, siden de inneholder mye væske, slik du kan se på litermålet på bildet over. Hvis du derimot bruker mest hele tomater, eller bare hele tomater, er det nødvendig å fylle på med vann. Del hele tomater opp i 4-8 båter. (Pass på å fjerne det trevlete stilkfestet). Ha dem i et litermål og fyll på med vann opp til 1-litersmerket. Dette fordi det blir relativt mindre væske fra hele tomater og suppen ellers vil bli for tykk.

Skrell og hakk sjalottløk/gul løk og hvitløk. Fjern frø og hvite hinner fra chilien og finhakk den. Smuldre buljongterningene. Hvis du har en kokt potet liggende, kan du skrelle og dele den opp i små biter. Skjær squashen i små terninger.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme og la løk og hvitløk surre under omrøring i et par minutter, til de er blitt blanke. Tilsett tomater, chili og buljongterninger og la det småkoke under lokk i 15-20 minutter.

Hvis du ønsker å ha egg i suppen, legger du dem i kaldt vann, koker opp, demper varmen og lar dem småkoke i 9 minutter. La dem avkjøles litt før du skreller dem og deler dem i to eller i båter.

Like før suppen er ferdig kokt tilsetter du potetbitene. Hell den i en blender og kjører til den er fin og jevn. Ha den tilbake i kasserollen, la den få et oppkok og smak til med salt og pepper. I utgangspunktet er suppen ganske syrlig, men salt vil gjøre at sødmen i tomatene blir fremhevet, så ha i salt til du synes suppen er passe og smak deretter til med pepper, sort eller hvit.

Ha squashterningene i suppen og la den få et lite oppkok.

Server suppen varm, med eller uten egg i, og la den gjerne få et dryss av grønne urter. Og husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken, om de ønsker det. Så er det bare å nyte din hjemmelagede, varme og fyldige restesuppe med den beste samvittighet, enten det er som hovedrett, forrett eller lunsj!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *