HomeHovedretter Svineschnitzel med kaperssmør, grønne erter og smør- og persillepoteter

Svineschnitzel med kaperssmør, grønne erter og smør- og persillepoteter

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Svin on by : tantemat Stikkord: , , ,

Svineschnitzel er nydelig hverdags- eller helgemat som fint kan lages hjemme på eget kjøkken! Hemmeligheten ligger i å gjøre klart og sette frem det som trenges til panering og steking slik at jobben nærmest går på samlebånd, og dermed går det lett som en lek! Hvordan får du forklart i oppskriften nedenfor. De ferdige schnitzlene kan deretter settes inn i stekeovnen slik at de holder seg varme mens du lager tilbehøret. I tillegg til kaperssmør og grønne erter synes Tantemat det passer aller best med Smør- og persillepoteter til, men ovnsbakte poteter, pommes frittes eller ris passer også, så velg det du ønsker.

Tantemat spiste en gang schnitzel i Østerrike, som ofte regnes som schnitzelens hjemland, og der ble det anbefalt å drikke en tørr hvitvin laget på druen Pinot Gris til. Det var en nydelig match, men det er også mye annet som kan passe, inkludert rødvin, så hvis du er i tvil om hva du skal velge kan du be en av de flinke ansatte på vinmonopolet om å hjelpe deg.

Start gjerne denne middagen med å se på oppskriften hvordan du skal lage smør- og persillepoteter, slik at de kan settes på til koking i god tid. Mandelpoteter er de som tar kortest tid, mens andre typer kan trenge inntil en time!

 

 

 

 

SVINESCHNITZEL MED KAPERSSMØR, GRØNNE ERTER OG SMØR- OG PERSILLEPOTETER

TID: Ca. 1 time. (Husk å beregne tiden for smør- og persillepoteter også!)

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Svineschnitzel og panering

 • 1 pk svin ytrefilet i tynne skiver (370-380 gr, ca. 8 skiver) (er å få kjøpt på både Coop, Rema og Meny)
 • 1 dl hvetemel
 • 2 egg
 • 1/2 dl matfløte (se TIPS 1 nederst i dette innlegget om hvorfor det skal være matfløte i)
 • 2 ts usøtet Dijonsennep (Dijon Originale)
 • 2 dl griljermel
 • 3 ss olje + mer (bruk gjerne Odelia rapsolje for steking)
 • 3 ss smør + mer
 • 1 sitron i båter eller skiver til å presse over kjøttet ved servering

 

Til: Grønne erter

 • 400 gr fryste grønne erter
 • 30 gr smør
 • 1/2 dl vann

 

Til: Kaperssmør

 • 75 gr smør
 • 60 gr kapers (1 lite glass)

 

Slik gjør du:

Banking av kjøttet

Legg en kjøttskive om gangen mellom to lag med plastfolie og bruk et kjevle til å presse/kjevle dem ca. 3 mm tynne med. (Dette kan du gjøre i god tid og så sette dem i kjøleskapet, godt innpakket i plastfolie, frem til du skal panere og steke dem.)

 

 

Panering og steking av kjøttet

Varm opp stekeovnen til 70ºC.

Visp egg, fløte og sennep godt sammen og ha det i en vid skål. Ha hvetemelet i en annen skål og griljermelet i en tredje. (Se på TIPS 2 nederst i dette innlegget om hva du kan gjøre med eventuelle rester av paneringen). Legg 2 gafler i hver skål til å hjelpe deg med når du skal begynne med paneringen, så blir jobben mindre klissete enn om du bruker fingrene.

Ta tak i én schnitzel om gangen med to gafler og dypp den først i hvetemel, deretter i eggeblanding og til slutt i griljermel, som vist på bildet under. Stek 2-3 skiver i pannen om gangen.

 

 

Varm opp en (jern)panne til noe over middels varme og ha i olje og smør. Start med mengden angitt og etterfyll med mer etter hvert. Paneringen vil trekke til seg fett, og hvis stekepannen stekes tørr vil ikke schnitzlene få den fine, gyldne stekeflaten som vi ønsker. Stek schnitzlene ca. 2-3 minutter på hver side, og snu dem gjerne noen ganger underveis slik at du ser at de blir jevnt og fint stekt på begge sider. Ha dem over i et ildfast fat etter hvert og sett det inn i stekeovnen for å holde dem varme frem til servering.

 

Smør- og persillepoteter

Etter at kjøttet er ferdig stekt og satt inn i stekeovnen, er det tid for å skrelle de kokte potetene og blande dem med smeltet smør og hakket persille.

 

Kaperssmør

Sil laken fra kapersen. Smelt smøret i en liten kasserolle eller smørsmelter og ha i kapersen, la det få et oppkok, og så er kaperssmøret klart til servering!

 

Grønne erter

Ha smør og vann i en kasserolle og la det få et oppkok. Ha i ertene og la kasserollen stå på platen med lokket på. Rist på den innimellom, så varmen blir jevnt fordelt og alle ertene blir ordentlig gjennomvarme, det vil ta ca. 5 minutter. Sil fra vann/smør og så er ertene klar til servering!

 

Server svineschnitzlene med kaperssmør, grønne erter, smør- og persillepoteter, og ikke glem å sette frem skiver eller båter av sitron til å presse over. Så er det bare å nyte en deilig middag!

Har du lyst på et glass vin til kan du velge hvitt eller rødt, alt etter hva du liker og foretrekker.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Tantemat bruker matfløte i eggeblandingen for at den skal bli tynnere og mer flytende. Mindre av den vil dermed feste seg til kjøttet, men det er likevel nok til at griljermelet vil henge på.

 

TIPS 2: Det blir ofte både eggeblanding, hvetemel og griljermel igjen etter paneringen, og da går det an å blande griljermelet og litt hvetemel i eggeblandingen og steke det som pannekake. Er det for lite til å få en ordentlig pannekake, går det an å fylle på med mer egg og hvetemel. Du kan også ha i litt salt og pepper for å få mer smak. En fin måte å bruke restemat på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *