HomeHovedretter Fisk Torskeloins med hummersmør, sukkererter og trøffelpotetmos

Torskeloins med hummersmør, sukkererter og trøffelpotetmos

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Påsken er like rundt hjørnet med alle sine helligdager, og man kan glede seg over å ha tid til å lage og nyte gode middager! Oftest forbinder vi denne høytiden med lam, men et fiskemåltid må vi også ha! For Tantemats del er valget enkelt! Torsk er nydelig fisk, og det aller beste stykket er den tykke og saftige torskeloinen, også kalt torskens indrefilet. Servert med hummersmør, sukkererter og trøffelpotetmos blir det en skikkelig festmiddag! Hummersmøret kan lages en dag eller to på forhånd slik at du sparer tid den dagen maten skal serveres, og det som gjenstår da er trøffelpotetmosen og torskeloinsen. Sukkerertene er enkelt å tilberede, noe du gjør de siste minuttene før maten skal serveres. Istedenfor trøffelpotetmos kan du ha pressede poteter, så blir middagen enda enklere å gjøre istand. Under TIPS til slutt i dette innlegget kan du se hvordan du gjør det.

Både hummersmøret og trøffelpotetmosen kan brukes til andre retter, og ligger som egne innlegg på Tantemat. Du finner dem under lenkene Hummersmør og Trøffelpotetmos.

 

 

 

TORSKELOINS MED HUMMERSMØR, SUKKERERTER OG TRØFFELPOTETMOS

TID: Hummersmøret tar i underkant av 1 time. Trøffelpotetmosen ca. 40 minutter, torskeloinsen ca. 35 minutter inkl. salting og ovnsbaking. Hvis du velger å servere pressede mandelpoteter istedenfor trøffelpotetmos, har du tid til å koke og presse dem mens torsken bakes i ovnen. Sukkerertene surrer du raskt i smør og sukker like før fisken er ferdig.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 

Til: Torskeloinsen

  • 1 kg torskeloins med skinn (250 gr per pers.)
  • 2-4 ss salt
  • Et lite dryss sort pepper på hvert fiskestykke
  • 2-4 ss olivenolje

 

Til: Sukkerertene

  • 2 pakker runde eller flate sukkererter (300 gr)
  • 30 gr (ca. 1 ss) smør
  • 1 ts sukker

 

  •  Som tilbehør: 16 små, søte tomater

 

Slik gjør du:

Torskeloinsen

Varm opp stekeovnen til 190ºC.

Legg torskeloinsen med skinnet ned på et fat og dryss et lag finsalt jevnt over dem, så mye at det er godt synlig. La stå på kjøkkenbenken i 15 minutter. Skyll av saltet og klapp fisken tørr med kjøkkenpapir. (Dette kan du gjøre en time eller to i forveien og så sette den ferdig saltede torsken, med plastfolie tett over, i kjøleskapet. Ta dem ut på kjøkkenbenken 5-10 minutter før de skal inn i stekeovnen, slik at de får temperert seg litt). Del fisken opp i fire like stykker. Smør litt olje i bunnen av et ildfast fat og legg i fiskestykkene. Smør litt olje på hvert av dem, la dem få et lite dryss kvernet, sort pepper og sett dem inn på midterste rille i stekeovnen i 18-20 minutter. Du kan prøve om de er ferdig ved å trykke forsiktig på dem med baksiden av en skje, de vil flake seg når de er ferdig. Fisken er klar til servering så snart den er ferdig bakt.

 

Sukkerertene

Skyll sukkerertene, skjær tuppen nesten av dem og dra av den seige tråden på toppen, slik du ser på bildet under. (Det er ikke alltid de har denne seige tråden).

 

 

Smelt smøret i en kasserolle på god varme og ha i sukkererter og sukker. Rør i dem slik at de får jevn varmbehandling og sukkeret smelter. Eller du kan legge lokk på kasserollen og riste litt på den innimellom så alle sukkerertene blir gjennomvarme og sukkeret smelter. Dette skal ikke ta mer enn ca. 1 minutt. Det er viktig at ertene blir varme, men at de beholder sprøheten. Sukkerertene bør gjøres klar i siste liten, slik at de kan serveres straks de er ferdig!

 

Tomatene

Skyll tomatene godt og del dem i to eller fire, avhengig av størrelsen.

 

Servering:

Legg torskeloinsene på et serveringsfat sammen med sukkererter og små, søte tomater. Server hummersmøret i et sausenebb ved siden av, som gjerne må være forhåndsvarmet slik at sausen holder seg varm lenger. Trøffelpotetmos er nydelig til, med mindre du foretrekker pressede poteter. Så er det bare å nyte en enkel, fargerik og velsmakende festmiddag, gjerne med et glass god, tørr hvitvin til! Tantemat synes en Pouilly-Fumé eller Burgund-vinen Savigny-Les-Beaune 2017 er nydelig følge, men ellers er det bare å spørre en av de flinke ansatte på vinmonopolet om hjelp til å finne en som passer.

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Slik lager du pressede poteter: Tantemat synes mandelpoteter smaker best, men du kan bruke andre melne potettyper også, som for eksempel pimpernell. Skrell potetene (1-1,2 kg til 4 personer) og del dem opp i mindre, jevnstore biter. Ha dem i en kasserolle og ha i så mye vann at det såvidt dekker. La potetene småkoke under lokk til de er møre, 10-15 minutter for mandelpoteter. Hell av vannet og damp dem tørre. Rist på kasserollen innimellom så de ikke setter seg fast i bunnen. Bruk en potetpresse til å knuse potetene med. Server straks.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *