HomeFROKOST Egg Tomatbakte egg med bacon og toast

Tomatbakte egg med bacon og toast

Posted in : Egg, Egg, FROKOST, Lunsjretter on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Oeufs en cocotte (bakte egg) er en klassisk, fransk rett der eggene blir bakt i form i ovnen. Veldig godt og en annerledes og morsom måte å tilberede egg på, men hvorfor ikke like godt bake dem i en form som kan spises? Store tomater er ypperlig egnet, og egg og tomater sammen er jo også klassisk! Bacon og toast er naturlig tilbehør, og da kan baconet like godt stekes i ovnen samtidig med eggene. Det er både praktisk og lettvint, og det blir mindre sprut og fettsøl enn om du skulle brukt stekepannen.

I oppskriften har Tantemat oppgitt baketider som gir et gjennombakt egg der både hvite og plomme er fast og der baconet blir medium stekt, men det går an å bake eggene litt kortere tid og baconet i noen minutter ekstra, om du ønsker det. Følg gjerne oppskriften første gang, og så kan du senere prøve deg frem med andre baketider, enten du ønsker løsere plomme og/eller hardere stekt bacon.

Dette er et deilig og næringsrikt lite måltid som du kan gå lenge på, enten du spiser det til frokost eller lunsj!

Oppskriften er beregnet til to personer, men er enkel å skalere opp om du skal servere til flere.

 

 

 

TOMATBAKTE EGG MED BACON OG TOAST

TID: 45-50 minutter

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 2 store tomater (bifftomater)
  • 2 egg
  • 4 ss revet gulost (for eksempel Norvegia)
  • 4 ts hakket gressløk
  • Salt
  • Pepper
  • 1 pk bacon (120-130 gr) (Tantemat har brukt Finsbråthens Originale, Ekte bøkerøkt, som nesten er som engelsk ham, men du kan bruke det baconet du ønsker)
  • 2 brødskiver (grove eller fine, det bestemmer du selv)
  • 4 ss olje (for eksempel Odelia rapsolje til steking)

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 220ºC varmluft.

Skjær toppen av tomatene, omtrent den øverste tredjedelen. Fjern innholdet i tomatene (frø og skillevegger). Bruk gjerne en kniv og en teskje til å kutte og skrape det ut med, men pass på at du ikke skjærer hull i tomatene. Sett dem opp ned på et kjøkkenpapir inntil videre, slik at fuktighet renner ut. (Innholdet som du tar ut av tomatene kan du bruke i en tomatsuppe, se lenken Tomatsuppe (restemat). Det er ingen grunn til å kaste rester som kan forvandles til nydelig mat!)

Riv osten og hakk gressløken.

Klapp tomatene tørre innvendig med kjøkkenpapir og plasser dem i et ildfast fat. La dem få et lite dryss med salt og pepper.

 

 

Ha 1 teskje gressløk og 1 spiseskje revet ost i bunnen av hver tomat og ett egg i hver. (Hvis du knekker eggene i en liten skål før du har dem i tomatene, er det lettere å unngå søl). La eggene få et lite dryss med salt og pepper og strø 1 ts gressløk og 1 spiseskje revet ost på hver.

Sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen og sett alarmen på 10 minutter, da skal baconet inn sammen med tomatene.

Del eventuelt baconskivene i to, om du vil ha dem kortere.

Legg dem flatt ved siden av hverandre i et ildfast fat, det er ikke nødvendig å smøre det. Skivene vil krympe under stekingen, så du kan godt presse dem sammen for å få plass til alle.

 

 

Etter at tomatene har bakt i 10 minutter setter du fatet med bacon inn ved siden av dem og setter alarmen på 10 minutter til.

Mens bacon og tomater med egg bakes i ovnen, kan du lage toast:

Varm opp en (jern)stekepanne på sterk varme. Følg med på temperaturen ved å holde en hånd over pannen for å kjenne hvor varm den er. Når den er blitt skikkelig varm og det kanskje har begynt å ryke av den, kan du ha i oljen. Legg brødskivene i pannen og demp varmen litt. Bruk gjerne en stekespade til å presse dem ned i pannen med, slik at de blir jevnt stekt. Pass på å snu dem innimellom, så du ser at de ikke blir brent. Ta dem ut når de har fått fin farge og sprø overflate og legg dem på en rist eller på kjøkkenpapir for avkjøling.

Server de tomatbakte eggene med bacon og brød straks de er ferdig stekt, og nyt et deilig måltid! Har du gressløk til overs kan den strøs oppå. Og husk å sette frem salt og pepper, slik at de som vil kan etterkrydre på egen tallerken om de føler for det!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *