HomeLunsjretter Grønnsaker Tomat- og gulrotsuppe med kokosmelk og hvite bønner (restemat)

Tomat- og gulrotsuppe med kokosmelk og hvite bønner (restemat)

Posted in : Grønnsaker, Grønnsaker, Hovedretter, Lunsjretter, Suppe, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Å spise vegansk eller vegetarisk til middag, gjerne en gang i uken, gjør godt for helsen og er bra for miljøet! I dette innlegget får du oppskrift på en suppe kokt på tomater og gulrøtter og med proteinrike, hvite bønner oppi som gjør den ekstra mettende. Full av gode næringsstoffer er den også! Tomater regnes som en av de fem sunneste grønnsakene, og både de, bønnene og de andre grønnsakene bidrar med masse vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Ta gjerne en kikk på nettet om du er nysgjerrig på hvilke næringsstoffer de forskjellige inneholder og hva de betyr for helsen.

Til en suppe som dette kan du godt bruke nye, fine grønnsaker, men det er heller ingen ting i veien for å bruke noen som er i ferd med å bli slappe og dårlige, det gjør ingen forskjell for smaken! Skjær bort det som er stygt og la resten gå i suppen, så kan du ha god samvittighet for at du har brukt restemat i stedet for å kaste den! Bra for lommeboken er det også!

Tantemat er veldig glad i den gode, varme smaken som chili og ingefær gir og har brukt begge deler i suppen, men om du er redd for at den skal bli sterk kan du nøye deg med å bruke halvparten av mengden angitt i oppskriften, eller du kan utelate én eller begge. For å få god smak kan du heller krydre med litt mer pepper.

Denne oppskriften rekker til mange, men hvis det blir noe til overs tåler suppen godt å stå et par dager i kjøleskapet, eller du kan fryse den ned til en senere anledning.

 

 

 

 

TOMAT- OG GULROTSUPPE MED KOKOSMELK OG HVITE BØNNER (RESTEMAT)

TID: Ca. 1 time og 30 minutter. Hvis du bruker tørre bønner må de bløtlegges over natten (12 timer) og kokes i 45-60 minutter.

Til 8 personer som middag

 

Du trenger:

 

 

 • 500 gr tomater
 • 1 kg gulrøtter
 • 2 mellomstore gule løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 15 gr fersk ingefær (kan utelates, eller bruk bare halvparten så mye)
 • 40 gr smør
 • 1 rød chili (kan utelates, eller bruk en halv)
 • 1 ts gurkemeie
 • 2 terninger grønnsaksbuljong
 • 1 liter kaldt vann
 • 1/2 dl nypresset sitronsaft
 • 1 pakke kokosmelk (2,5 dl)
 • 1-3 ts salt
 • Ca. 1/2 ts hvit pepper
 • 250 gr tørre, hvite bønner som gir ca. 500 gr ferdig kokt + 1 terning grønnsaksbuljong (evt. 500 gr hermetiske bønner fra boks)
 • Grønne urter til å drysse på suppen, om du har (for eksempel timian, persille, gressløk, kjørvel eller sitronmelisse)

 

Slik gjør du:

Bløtlegging og koking av hvite bønner

Hvis du bruker tørre bønner må de bløtlegges natten over i rikelig med kaldt vann. Sil av vannet neste dag, skyll bønnene, ha dem i en kasserolle og hell over så mye vann at det står minst 3 cm over dem. Smuldre i en terning grønnsaksbuljong og la bønnene småkoke under lokk til de er møre, 45-60 minutter. Hell av kokevannet og sett bønnene til side inntil videre.

Hvis du bruker ferdig kokte, hermetiske bønner må du sile fra laken og skylle dem godt under rennende, kaldt vann før de skal i suppen.

 

Tomat- og gulrotsuppe

Smuldre buljongterningene, ha dem i vannet og la det koke opp. Sett til side inntil videre.

Skrell gulrøttene, del dem i to på langs og så i tynne skiver. Hakk løken og finhakk hvitløken. Fjern frø og hvite hinner og finhakk chilien. Skrell ingefær og finhakk. Skjær tomatene i 4-8 båter. Huske å fjerne stilkfestet, som er hardt og trevlete.

Smelt smøret i en romslig kasserolle på noe over middels varme. Ha i løk, hvitløk og ingefær og la det surre i et par minutter under omrøring. Ha i gurkemeie og gulrøtter og la det surre videre i 3-4 minutter. Rør innimellom, så det ikke setter seg fast i bunnen. Ha i tomater, chili, sitronsaft og buljong og la det småkoke under lokk til gulrøttene er møre, ca. 20 minutter.

Ha suppen i en blender og kjør til den er jevn og fin. Hell den tilbake i kasserollen, ha i kokosmelken og la det få et oppkok. Smak til med salt og pepper og ha i de hvite bønnene i. La suppen få et oppkok, og så er den klar for å nytes! Server straks, med et dryss av hakket grønt over.

En mettende suppe som dette er ypperlig middagsmat, men kan også spises til lunsj, eller du kan gjøre som Tantemat og ta en tallerken til frokost, som en varmende og god start på dagen!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *