HomeIngredienser fra naturen Kremete ramsløksmør

Kremete ramsløksmør

Comments : 2 Posted in : Ingredienser fra naturen, Smør, Tilbehør, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , ,

Ramsløk er noe av det første man kan plukke av naturens ville vekster om våren, noen steder allerede fra mars av, og er virkelig noe å glede seg til! Den har en nydelig, grønn farge og både lukt og smak av hvitløk, og kan brukes i nesten enhver rett. Som frisk og nyplukket har den begrenset holdbarhet, men ved å lage puré, olje eller smør som kan oppbevares i kjøleskap eller fryser, får den mye lengre «levetid».

I dette innlegget får du oppskrift på et luftig og kremete ramsløksmør som er nydelig som tilbehør til det meste, enten det er fisk, kjøtt eller grønnsaker, eller på ferskt brød ved siden av suppe, gryteretter eller salater. Og har du lyst på en liten snack ved siden av noe godt å drikke, kan mykt og fersk brød med et raust lag av kremete ramsløksmør på anbefales!

På bildet over ser du det blekgrønne, kremete ramsløksmøret pyntet med knopper av ramsløk, som også er spiselige. Faktisk er hele planten spiselig, den inneholder ganske mye C-vitamin og har en rekke gode helsemessige egenskaper og virkninger, noe du kan lese mer om på rolv.no/ramsløk.

Ta også gjerne en titt på Tantemats innlegg Ramsløkpuré og ramsløkolje for en liten introduksjon og informasjon om en god bok om spiselige planter fra naturen. Ramsløk kan, før den blomstrer, forveksles med liljekonvall, som er giftig, så det er viktig å lese seg opp slik at man vet forskjellen på disse to!

For å kunne lage det kremete ramsløksmøret, må du først lage ramsløkolje. Oppskriften finner du under lenken nevnt over.

 

 

 

 

KREMETE RAMSLØKSMØR

TID: 15-20 minutter (forutsatt at ramsløkoljen er ferdig laget)

 

 

 • 100 gr meierismør
 • 0,5 dl ramsløkolje
 • 1/4-1/2 ts salt (helst flaksalt, som har en finere smak enn vanlig bordsalt)
 • 1/4 ts sort pepper (helst nykvernet)
 • 1 ts sitronsaft
 • Eventuelt et fedd hvitløk

 

Slik gjør du:

La smøret ligge på kjøkkenbenken i minst en halv time så det blir mykt og romtemperert. Ha det og ramsløkoljen i en bolle og visp det med håndmikser i 5-15 minutter, til du får et luftig og kremete smør. Smak til med salt, pepper og sitronsaft; kanskje trenger du noe mer enn det som står i oppskriften. Hvis du ønsker mer hvitløkssmak, kan du røre inn et knust hvitløksfedd.

Oppbevar smøret godt tildekket i kjøleskap eller fryser. Fryst smør bør tines i kjøleskapet natten over. Husk alltid å ta smøret ut av kjøleskapet ca. en halv time før bruk, slik at det blir romtemperert og smøremykt før servering. Da kommer også smaken bedre frem!

Så er det bare å nyte den vårlige smaken av kremete ramsløksmør til fisk, kjøtt, grønnsaker eller salater, på ferskt brød eller hvor som helst ellers der du synes det passer!

 

 

Vel bekomme!

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  mai 11, 2022 at 9:38 am

  En god ide ved bruk av den nydelige ramsløken. Dette må jeg prøve!

  • tantemat
   mai 27, 2022 at 12:15 pm

   Hei, Ingrid! Det kan absolutt anbefales, den er god til både fisk og kjøtt! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *