HomeForretter Strutseving på spekeskinke

Strutseving på spekeskinke

Posted in : Forretter, Ingredienser fra naturen, Kjøtt, Skudd on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Våren er en spennende tid for den som liker å høste av naturen! En masse forskjellige spiselige vekster dukker opp, og for noen av dem er høsteperioden kort, siden de bør plukkes og brukes mens de er små og spede. Tantemat synes strutseving er en av de beste, den kommer i første halvdel av mai og bør tas før skuddene er 15 cm lange. Da er de sprø og lekre og lar seg lett brekke av. Etter hvert som de strekker seg blir de seige og trevlete og er ikke egnet til å spise lenger. Vanligvis vokser de i store bestander, så plukk gjerne med deg endel når du først er i gang, de kan fint fryses ned for senere bruk i pai, på pizza eller på andre måter. Nyplukket smaker de deilig som grønnsak ved siden av kjøtt eller fisk, eller på en forrett med spekeskinke, som du her får oppskrift på. NB! Strutseving må alltid forvelles i 15 minutter før bruk, ellers kan de gi mageproblemer!

Strutseving er kanskje ikke så kjent i Norge, men i andre land, som for eksempel Canada og Japan, er den en etterlengtet og etterspurt vårgrønnsak. Smaken er mild og god og sammenlignes med både asparges og brokkoli. Sunne er de også, ifølge nettsiden rolv.no har de mye av det samme næringsinnholdet som spinat.

NB! Når det gjelder strutseving er det veldig viktig å være sikker på at man plukker riktig plante, siden den kan forveksles med en annen bregne, ormetelg, som er giftig. Skudd fra ormetelg og strutseving kan se ganske like ut når de er små, men det er kun strutseving som har de brune, sporebærende bladene som står igjen fra året før, og som viser at akkurat dette er strutseving! Nederst i dette innlegget kan du se et nærbilde av strutsevingskudd samt bilder av den med sporebærende blad, slik du finner den ute i naturen.

Å plukke ville og spiselige planter i naturen er både morsomt og givende og kan gi store smaksopplevelser. Dessuten er det spennende å lære seg nye arter, men det er samtidig kjempeviktig at man alltid leser seg opp på forhånd og ser på bilder slik at man vet at man plukker riktig plante! På nettstedet rolv.no finner du grundig informasjon og gode bilder av veldig mange forskjellige vekster, og det finnes mange bøker å få kjøpt om temaet, så skaff deg gjerne både én og flere. Tantemat bruker oftest boken Norges spiselige planter og bær av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, som har fine bilder og kort og lettfattelig omtale av plantene. Det er ingen grunn til å ta sjanser, siden det finnes forvekslingsarter for veldig mange av dem. Ikke alle er farlige, men det er alltid best å være på den sikre siden, både av hensyn til deg selv og dem som skal spise sammen med deg!

 

 

 

 

STRUTSEVING PÅ SPEKESKINKE

TID: Den tiden det tar å plukke strutseving + 25-30 minutter, inkludert forvelling

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 32-48 stk skudd av strutseving (8-12 per person)
  • 12-20 skiver spekeskinke (3-5 per person, avhengig av størrelsen. Det bør være nok til å dekke tallerkenen. Tantemat har brukt Gildes Tynnskåret gårdsskinke, men du kan også bruke parmaskinke, pata negra eller serrano. Gildes gårdsskinke er relativt salt, så bruk gjerne usaltet smør om du bruker denne typen skinke. Hvis du bruker en av de tre sistnevnte, som er mindre salte, kan du bruke saltet smør.)
  • 8 ss meierismør (usaltet eller saltet, avhengig av hvilken type skinke du bruker.)
  • 4 ss pinjenøtter (1 ss per person)
  • 4-8 ss revet parmesan (1-2 ss per person) (parmesan kan eventuelt erstattes med norsk Fanaost)
  • 1/2 sitron (delt i 4 båter, 1 båt per person)
  • 1/2 lime (delt i 4 båter, 1 båt per person)
  • Nykvernet, sort pepper

 

Slik gjør du:

Skyll nyplukkede strutseving i kaldt vann. Pass på at du får bort de brune skjellene som sitter utenpå (se bilde av nyplukkede strutseving mot slutten av dette innlegget).

Strutseving må alltid forvelles før bruk: Kok opp rikelig med vann med 1 ts salt per liter vann. Ha i strutseving når vannet har kokt opp, demp varmen og la dem småkoke i 15 minutter. Hell av vannet og ha strutseving i en stor bolle med kaldt vann og isbiter for å stoppe kokeprosessen, eller la dem ligge i en bolle og la vannet stå og renne over dem en god stund til de er ordentlig avkjølt. Ta dem opp av vannet og legg dem over på flere lag kjøkkenpapir slik at det trekker til seg fuktigheten. Prøv å legge dem slik at de beholder den fine «krøllformen».

Deretter rister du pinjenøttene: Legg dem i en stekepanne og skru på platen. Etter hvert som platen varmes opp og de begynner å få farge må du riste på pannen eller røre i dem slik at de blir jevnt gyllenbrune. Hell dem over på en tallerken med et stykke kjøkkenpapir for avkjøling.

Så skal avrente strutseving få en rask tur i stekepannen før servering:

Varm opp en stekepanne på sterk varme og ha i smøret. Vent til det slutter å bruse og legg i strutseving, noen få om gangen, slik at du rekker å snu dem i tide. De skal stekes til de begynner å bli brune, ca. 20 sekunder på hver side. Ta dem ut av pannen etter hvert som de blir ferdig, og prøv å få dem til å holde på den morsomme krøllfasongen så godt du kan, så ser de finere ut på tallerkenen! Når alle har fått en tur i stekepannen trekker du den av platen. Ikke kast smøret i pannen, det skal dryppes over forretten til slutt.

 

Slik legger du opp forretten:

Fordel skinkeskivene ut over tallerkenene og legg strutseving oppå. Strø over pinjenøtter og revet ost og drypp over resten av smøret fra stekepannen. Kvern litt sort pepper over og legg en sitron- og limebåt til å kryste over på hver tallerken. Pynt gjerne med spiselige blomster eller blader fra naturen, hvis du har. Tantemat har pyntet med blomster av engkarse, men du kan også bruke fioler eller andre spiselige blomster som er å finne i begynnelsen av mai. Så er forretten klar til servering! Sett pepperkvernen på bordet så den som vil kan forsyne seg med mer etter egen smak, og kos deg med smaken av vår!

Har du lyst på et glass vin til passer det veldig bra med en lett rødvin, gjerne en laget på druen Pinot Noir!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

På bildet under ser du skudd av strutseving. De bør plukkes før de er 15 cm høye, etter det blir de seige. De brune skjellene bør skylles bort før forvelling.

 

På bildene under ser du tydelig de brune, sporebærende bladene som står igjen fra året før, og som er et kjennetegn for strutseving. (På det siste bildet har de grønne strutsevingbladene vokst seg for store til å kunne plukkes til mat.)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *