HomeIngredienser fra naturen Butterdeigsterte med parkslireknesyltetøy og mandelflak

Butterdeigsterte med parkslireknesyltetøy og mandelflak

Posted in : Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter, Urter/planter, Ville planter/urter on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Hvis du har du lyst på noe godt til kaffen en dag, eller en kake til dessert, er en butterdeigsterte noe av det raskeste og enkleste du kan lage! Den kan fylles med mye forskjellig, men Tantemat foretrekker parkslireknesyltetøy, som du kan finne oppskrift på under lenken Parkslireknesyltetøy med vanilje. Det smaker kjempegodt på en terte som dette, men er også nydelig på brød og vafler, eller som fyll til wienerbrød, blant annet. Som tilbehør til terten passer det med pisket krem med marengskyss, som du finner oppskrift på nedenfor, creme fraichè eller vaniljeis.

Hvis du ikke kjenner til parkslirekne fra før, er det en viltvoksende plante som dukker opp allerede fra mars av og som er i slekt med rabarbra, men med en mildere og mer aromatisk smak. Den er svært anvendelig og kan brukes til mye mer enn syltetøy, så bruk gjerne søkeordet parkslirekne på Tantemat for å finne flere oppskrifter. På slutten av lenken nevnt ovenfor kan du se et par bilder og finne forslag til bok og nettsted der du kan finne mer informasjon om denne nyttige, ville veksten. Når man skal ut og plukke noe man ikke har kjennskap til fra før, er det kjempeviktig å lese seg opp på forhånd slik at man får med seg riktig plante hjem!

 

 

 

 

BUTTERDEIGSTERTE MED PARKSLIREKNESYLTETØY OG MANDELFLAK

TID: Ca. 25 minutter

Gir 8-12 biter 

 

Du trenger:

 

 

Til: Butterdeigsterten

  • 1 pakke butterdeigsplater (tin dem i kjøleskapet natten over, eller som forklart på pakningen)
  • 2 dl parkslireknesyltetøy
  • 1,5 dl mandelflak

 

Til: Pisket krem med marengskyss

  • 3 dl kremfløte
  • Ca. 8 stk. marengskyss

 

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 225ºC.

Dryss mel utover kjøkkenbenken og legg alle butterdeigsplatene utover slik at du får en firkantet eller rektangulær leiv, de skal overlappe hverandre med ca. 1 cm. Pensle kantene som skal overlappes med vann først, slik at platene kleber seg ordentlig til hverandre når du presser dem sammen. Kjevle leiven ut til ca. 3 mm tykkelse. Skjær av en stripe deig på ca. 1,5 cm på alle kantene. Pensle ytterkanten av butterdeigsleiven, legg på strimlene som en kant rundt og trykk dem ned slik at de fester seg til deigen under.

Stryk parkslireknesyltetøyet jevnt utover leiven og strø deretter mandelflakene oppå.

 

 

Stek terten på midterste rille i stekeovnen i 15 minutter. Ta den ut og la den avkjøles litt.

Mens terten står til avkjøling, pisker du en myk krem av kremfløten. Knus marengskyssene grovt og bland dem inn. Du bestemmer selv hvor søt du vil ha kremen og dermed hvor mye marengs du vil ha i, så ha i litt om gangen og smak underveis, til du synes den er passe.

En krem som denne, med marengs i, smaker best når den serveres straks den er ferdig, før marengsen blir myk på grunn av fuktigheten i kremen og ikke lenger gir den samme lett crispy munnfølelsen!

Skjær butterdeigsterten i passe serveringsstykker og server den mens den ennå er lun, med lett crispy marengskrem, creme fraichè eller vaniljeis til!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *