Ramsløkaioli

Posted in : Ingredienser fra naturen, Kalde sauser, Sauser, Tilbehør, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: ,

Ramsløk er en populær og ettertraktet urt som kommer relativt tidlig på våren, noen steder allerede i mars, og som kan plukkes i noen uker fremover etter det. Planten har en fin smak av hvitløk, og er veldig anvendelig i matlagningen. Den kan hakkes og brukes rå i grønne salater eller potetsalat, eller du kan lage for eksempel pesto, ramsløksmør eller ramsløkolje av den. Av oljen kan du igjen lage aioli, som du her får oppskrift på. Den får en nydelig, grønn farge, og passer som tilbehør til både fisk, kjøtt og egg. Oppskrift på ramsløkolje finner du ved å klikke på lenken Ramsløkpuré og ramsløkolje.

Det er både raskt og lettvint å lage denne ramsløkaiolien, men om du ønsker å gjøre det superlettvint kan du se under TIPS til slutt i dette innlegget. Der finner du to andre måter å lage det på, basert på ferdig kjøpt majones.

NB! Hvis du ikke kjenner til ramsløk fra før, kan det være lurt å ta en kikk på nettsiden rolv.no/ramsløk før du går ut for å plukke, slik at du er helt sikker på hva du skal lete etter.  Planten kan nemlig forveksles med liljekonvall, som er giftig. På nevnte nettside finner du gode bilder av ramsløk, samt masse nyttig informasjon om alle dens gode egenskaper og innholdsstoffer og hva den kan brukes til. Dessuten finnes det mange flotte bøker om spiselige planter i naturen å få kjøpt.

 

 

 

 

RAMSLØKAIOLI

TID: 15-20 minutter (forutsatt at du har ferdig laget ramsløkolje).

Gir ca. 2 dl

 

Du trenger:

 

 

  • 3 eggeplommer
  • 1 ts Dijonsennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/2 ts hvit pepper
  • 1,5 dl ramsløkolje
  • 1-2 ss nypresset lime- eller sitronsaft

 

Slik gjør du:

Ha eggeplommer, sennep, hvitvinseddik, salt og pepper i en bolle og visp det sammen. Det er lettvint å gjøre dette for hånd, eller du kan bruke elektrisk visp. La gjerne bollen stå i kaldt vann mens du visper, så går det lettere å få til den riktige, tykke konsistensen. Hell så i ramsløkoljen mens du fortsetter å vispe, først bare dråper om gangen, etter hvert i en tynn stråle. Fortsett til du har hatt i all oljen og har en tykk, jevn aioli. Smak til med lime- eller sitronsaft til slutt. Hvis du synes aiolien blir for tykk, kan du tynne den ut ved å vispe inn litt kaldt vann, noen dråper om gangen, til ønsket konsistens.

Det hender at en aioli skiller seg, men det retter du raskt opp ved å vispe inn noen dråper iskaldt vann, eller ved å sette bollen i iskaldt vann og så vispe til den samler seg igjen.

Ramsløkaioli kan du ha som tilbehør til fisk, kjøtt eller der du ellers bruker majones. Det er bare å prøve seg frem og finne ut hvordan du best kan nyte din hjemmelagede aioli med deilig smak fra naturen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Som nevnt innledningsvis går det an å lage ramsløkaioli av ferdig kjøpt majones, på en ekstra rask og lettvint måte.

Lettvintmåte 1: Bruk en hvilken som helst ferdigkjøpt majones som du liker, hakk blader av ramsløk og bland inn, og smak eventuelt til med litt salt, pepper og sitron- eller limesaft.

Lettvintmåte 2: Bruk en hvilken som helst ferdigkjøpt majones som du liker, og bland inn så mye ramsløkolje som du synes passer. Smak eventuelt til med salt, pepper og sitron- eller limesaft.