HomeLunsjretter Egg Røkelaks med posjert egg, ramsløkaioli og strutseving

Røkelaks med posjert egg, ramsløkaioli og strutseving

Posted in : Egg, Ingredienser fra naturen, Laks og ørret, Lunsjretter, Skudd on by : tantemat Stikkord: , , ,

Når våren kommer med alle sine nye, grønne vekster og skudd, er det tid for å ta en tur ut i naturen og plukke med seg noe godt å spise. I denne oppskriften har Tantemat brukt både ramsløk og strutseving, som begge kommer relativt tidlig. Kanskje er sesongen for strutseving over der du bor, men i så fall går det fint å erstatte den med grønn asparges. Strutseving har nemlig en ganske kort høsteperiode, nærmere bestemt bare ca. 1 uke fra den dukker opp i april/mai, siden den raskt blir for stor til å kunne brukes til mat. Er du så heldig å finne den et år, kan det være lurt å plukke med seg endel og forvelle og fryse ned til senere bruk.

Ramsløkaioli går raskt og enkelt å lage, forutsatt at du har ramsløkolje, eventuelt noen friske ramsløkblader. Oppskriften finner du under lenken Ramsløkaioli, der du finner tre forskjellige fremgangsmåter, deriblant to helt til slutt i innlegget, som er superenkle og ekstra raske.

Tantemat synes alltid det både smaker godt og ser fint ut å pynte med spiselige planter, og har til denne lunsjretten brukt blader og blomster fra ramsløk, korsknapp og gjøksyre. I tillegg til disse er det også andre fargerike og smakfulle planter å finne på våren, som for eksempel fioler, løvetann eller løkurt, der både blomster og blader er spiselige. Hvis du ikke kjenner til disse plantene fra før kan du gå inn på nettsiden rolv.no, som har fine bilder og masse nyttig informasjon om dem. Husk at du alltid må være helt sikker på hvilke vekster du plukker, slik at du ikke får i deg noe som kan være giftig.

Dette er en rask og lettlaget lunsj som både smaker og metter godt, og om du ikke allerede har ferdig ramsløkaioli og forvellede strutseving, så tar det ikke veldig lang tid å lage det! Oppskriften er beregnet til to personer, men det er ingen sak å skalere opp om du skal servere til flere.

 

 

 

 

 

RØKELAKS MED POSJERT EGG, RAMSLØKAIOLI OG STRUTSEVING

TID: Ca. 15 minutter (legg til 20-25 minutter om du ikke allerede har ferdig ramsløkaioli og ferdig forvellede strutseving)

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 pakke røkelaks, ca. 110 gr
 • 2 skiver brød, fint eller grovt, uten frø og kjerner
 • 2 ss olje til å steke brødskivene i
 • 8-10 forvellede strutseving (du kan se bilder av strutseving på slutten av lenken Strutseving på spekeskinke), eventuelt 6-8 grønne asparges
 • 4 små tomater
 • 1-2 ss smør til å steke strutseving og tomater i
 • 2 små never grønn salat, for eksempel Feltsalat eller blandet babysalat pluss eventuelt 3-4 hakkede ramsløkblader
 • 4-6 ss ramsløkaioli (se oppskrift under lenken nevnt i innledningen)
 • 2 sitronbåter
 • Spiselige blader eller blomster til pynt, om du har

Til: Posjerte egg

 • 2 egg, så ferske som mulig
 • 1/2 liter vann
 • 1 ts 7% mateddik
 • 1 ts salt
 • Litt eddik til å skylle en kopp eller skål som eggene skal knekkes oppi

 

Slik gjør du:

Hvis du har nyplukkede strutseving må de alltid forvelles først. Hvis du har forvellede strutseving liggende i fryseren, bør de tines i kjøleskapet natten over før bruk.

Hvis du ikke allerede har ferdig ramsløkaioli, kan du lage det mens strutseving kokes/forvelles.

 

Forvelling av strutseving:

Skyll nyplukkede strutseving i kaldt vann. Pass på at du får bort de brune skjellene som sitter utenpå.

Kok opp rikelig med vann med 1 ts salt per liter vann. Ha i strutseving når vannet har kokt opp, demp varmen og la dem småkoke i 15 minutter. Hell av vannet og ha strutseving i en stor bolle med kaldt vann og isbiter for å stoppe kokeprosessen, eller la dem ligge i en bolle og la vannet stå og renne over dem en god stund til de er ordentlig avkjølt. Ta dem opp av vannet og legg dem over på flere lag kjøkkenpapir slik at det trekker til seg fuktigheten. Prøv å legge dem slik at de beholder den fine «krøllformen».

 

Hvis du ikke har strutseving, kan du bruke asparges istedet.

Tilberedning av asparges:

Skyll aspargesen og brekk av den nederste, seige delen av aspargesstilkene. (Ca. 2-4 cm).

Ta frem en kasserolle som er så vid at aspargesen kan ligge flatt i den. Kok opp så mye vann i denne at det er mer enn nok til å dekke aspargesen. Ha like mye salt som sukker i vannet (1 ts salt og 1 ts sukker per liter vann) og kok opp. Legg i aspargesstilkene og trekk kasserollen fra platen. Ta opp aspargesen etter et halvt minutt og avkjøl dem raskt i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen og beholde den fine grønnfargen.

 

Steking av brødskivene:

Sett en (jern)stekepanne på platen og skru den på fullt. Vent til den er blitt skikkelig varm (du kjenner varmen ved å holde hånden litt over stekepannen), og hell i to spiseskjeer olje. Legg i brødskivene og press dem ned med stekespaden slik at de kommer i tett kontakt med stekeflaten. Snu dem når de er blitt fint brune og stek dem på den andre siden på samme måte. Det skal ikke ta mer enn et halvt til ett minutt på hver side. Legg skivene over på en rist eller på en trefjøl for avkjøling.

 

Posjering av eggene:

Skyll en kopp eller en liten skål med eddik og knekk første egg oppi. Pass på at plommen ikke går i stykker, da må du ta et nytt egg.

Finn frem en kasserolle som har plass til to egg til posjering samtidig. Ha i vann, eddik og salt og la det få et oppkok. Trekk kasserollen til side og bruk en skje til å dra vannet rundt (ikke for fort!) slik at det dannes en virvel. Hell forsiktig egget oppi midten av virvelen. Hvis egget ikke er helt ferskt vil eggehviten flyte utover og danne «filler», da kan du bruke skjeen til å samle den rundt og over egget. Ha neste egg oppi på samme måte. Sett kasserollen på platen igjen og la eggene posjeres, det vil si såvidt småkoke, i 3 minutter. Ta eggene opp med hullsleiv og legg dem over på en asjett. Dekk dem med alfolie for å holde på varmen. (Om du føler for det kan du klikke på lenken Posjert egg med kantareller og potetmos. Under overskriften Posjerte egg mot slutten av det innlegget kan du se bilder av hvordan det gjøres.)

 

Mens eggene posjeres, kan du la tomater og strutseving/asparges få en liten runde i stekepannen, varmebehandlingen får frem den gode smaken i dem:

Ha et par spiseskjeer smør i en stekepanne og la det smelte på noe over middels varme. Del tomatene i to og legg dem og strutseving, eller kokte asparges, om du bruker det, i pannen. Prøv å legge strutseving slik at de beholder den fine «krøllfasongen». La både tomater og strutseving/asparges steke i 10-20 sekunder slik at de såvidt får farge, før du snur dem og steker dem på den andre siden. Legg dem over på et lite fat inntil videre.

 

Til slutt skal lunsjretten danderes på to tallerkener:

Legg røkelaks og posjert egg oppå brødskivene. Fordel salatblader og eventuelt hakkede ramsløkblader, stekte tomater og strutseving/asparges rundt, og la hver tallerken få en spiseskje eller tre med ramsløkaioli. Pynt med spiselige blomster og blader hvis du har, og legg på en sitronbåt til å presse over, det gir frisk og fin smak! Så er det bare å nyte en vakker og vårlig lunsj med innslag fra naturen!

 

 

Vel bekomme!