HomeTilbehør Grønnsaker Syltet rødløk

Syltet rødløk

Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: ,

Syltet rødløk er med sin syrligsøte smak nydelig som ingrediens i salater eller som tilbehør til kjøtt, fisk, pølser, burgere eller taco. Ikke minst er den deilig å legge på en pizza, enten før eller etter steking. Kjempeenkelt å lage er det også, med klassisk 1-2-3-sylting. Det vil si 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Ha gjerne i krydder etter smak i tillegg, det kan være koriander- eller sennepsfrø, laurbærblad, sort eller hvit pepper, ingefær eller noe annet, det er bare å prøve seg frem. Tantemat er glad i sort pepper, og har brukt det som krydder denne gangen.

Syltet løk holder seg godt i minst et par uker i kjøleskapet, hvis den i det hele tatt «overlever» så lenge. Så godt og anvendelig som det er, er det mer sannsynlig at den fort forsvinner og at du stadig må lage mer for å ha stående klar til bruk!

For at rødløken skal ha så god holdbarhet som mulig, er det lurt å koke glassene den skal oppbevares i. Se hvordan du gjør det under TIPS til slutt i dette innlegget.

 

 

 

SYLTET RØDLØK

TID: Ca. 15 minutter, pluss at den bør stå i et par timer før den er klar til bruk

 

Du trenger:

 

 

  • 4 små/mellomstore rødløk
  • 1 dl rødvinseddik 6%
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 1/2 ts hel sort pepper

 

Slik gjør du:

(For god holdbarhet kan det være lurt å starte med å koke glassene, se TIPS nederst i dette innlegget).

 

Skrell rødløken og skjær den i tynne skiver.

Ha eddik, sukker, vann og sort pepper i en kasserolle og la det få et oppkok. Rør underveis, slik at sukkeret løser seg opp.

Ta kokte glass opp fra det varme vannet og sett dem på en trefjøl eller et gryteunderlag. Bruk gjerne en pølseklype til å hjelpe deg med, og pass på så du ikke brenner deg! Legg løken i glasset/glassene og hell over den varme laken slik at løken er godt dekket. For at den skal holde seg under laken, kan det være lurt å legge oppå et «plastgitter», som du ser på bildet under,……

 

 

som presser løken nedi laken når lokket skrus på. «Plastgitteret» bør dyppes i det kokende vannet som glasset/glassene har vært kokt i før det legges oppå løken.

Skru lokk på glassene og la dem avkjøles. Løken er klar til bruk etter to timer. Det du ikke bruker med en gang, holder seg i kjøleskapet i minst to uker.

Syltet rødløk smaker nydelig til det meste, enten det er i en salat, som tilbehør til burgere, pølser, taco, kjøtt eller fisk, eller på pizza eller smørbrød. Prøv deg gjerne frem, det finnes sikkert mange andre måter å bruke den på også!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Koking av glass

For at den syltede løken skal holde seg best mulig, er det lurt å koke glassene den skal oppbevares i.

Legg glass og lokk i en kasserolle og hell over kaldt vann til de er helt dekket. La det koke opp, trekk kasserollen fra platen og la glass og lokk ligge i det varme vannet frem til glassene skal fylles.