HomeHovedretter Osteburger med ramsløkaioli, chilimarmelade og syltet rødløk

Osteburger med ramsløkaioli, chilimarmelade og syltet rødløk

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig on by : tantemat Stikkord: , , ,

Burgere er populært hos både store og små, og kan varieres i det uendelige etter hva man har av smakfullt tilbehør. Denne gangen har Tantemat valgt å bruke både ramsløkaioli, chilimarmelade og syltet rødløk, tilbehør som du enkelt kan lage selv, eller som du kanskje allerede har stående i kjøleskapet. Disse er uansett gode å ha stående til bruk i mange andre sammenhenger også! Lenker til oppskrift på de forskjellige finner du i oppskriften nedenfor. Hvis du ikke er så glad i chili, kan chilimarmeladen byttes ut med ketsjup, for eksempel Heinz, som har frisk og god smak, eller den ketsjupen du selv foretrekker.

Smeltet ost på toppen av burgeren er alltid godt, og hvilken type kan du velge ut fra hva du liker eller har i skapet. Tantemat har brukt vellagret Norvegia, selv om cheddar regnes som «burgerosten» fremfor noe, men gouda, jarlsberg eller en vanlig gulost passer også.

Til denne middagen kan du velge å lage dine egne burgere av kjøtt som du selv kverner, og kan da tillate deg å steke den slik at den fremdeles har en rød kjerne, men hvis du lager den av karbonadedeig kjøpt i butikken, eller bruker ferdig kjøpte burgere, anbefaler Mattilsynet at de gjennomstekes, det vil si at de har en kjernetemperatur på 71ºC. Steketiden i dette innlegget er basert på ferdig kjøpte burgere.

 

 

 

 

OSTEBURGER MED RAMSLØKAIOLI, CHILIMARMELADE OG SYLTET RØDLØK

TID: Ca. 20-25 minutter, forutsatt at du har ferdig ramsløkaioli, syltet rødløk og chilimarmelade.

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 2 burgere (vanlige, eller med smak, for eksempel cajunburgere) + 2-3 ss olje, for eksempel Odelia rapsolje beregnet til steking. Eventuelt salt og pepper.
  • 2 burgerbrød + 2-4 ss olje, for eksempel Odelia rapsolje beregnet til steking
  • 2 store blader crispisalat
  • 2 store tomatskiver
  • Minst 2 skiver ost, slik at det dekker burgerne.
  • 2 ss ramsløkaioli (Ramsløkaioli. For å kunne lage ramsløkaioli må du enten ha ramsløkolje eller nyplukket ramsløk. Hvis det ikke er sesong for ramsløk, kan du istedet bruke Løkurtaioli. Løkurt kommer også tidlig, men kan ha en litt lengre sesong enn ramsløk.)
  • 2 ss chilimarmelade (Chilimarmelade), eventuelt ketsjup
  • Syltet rødløk (Syltet rødløk) etter smak

 

Slik gjør du:

Varm opp en (jern)stekepanne til sterk varme, du kjenner temperaturen ved å holde hånden et stykke over. Ha olje i pannen og stek snittflaten på burgerbrødene til de får en jevn og fin farge, det tar ca. 1 minutt. Bruk en stekespade til å trykke dem ned med, slik at de får god kontakt med pannen. Ta dem opp og legg dem til side med den stekte flaten opp.

Ha mer olje i stekepannen og legg i burgerne. Om du ønsker ekstra smak, kan du drysse litt salt og pepper på begge sider av burgerne før du legger dem i stekepannen. La dem steke et halvt til ett minutt på hver side ved sterk varme, slik at de blir fint brunet. Demp så varmen til noe under middels og la dem steke et par minutter på hver side, litt avhengig av tykkelsen, slik at de blir gjennomstekt. Det siste halve minuttet av steketiden legger du osten oppå burgerne og legger lokk over pannen slik at osten smelter. Ta dem ut av pannen og la dem hvile i 3-4 minutter. Legg gjerne aluminiumsfolie over for å holde burgerne varme, men pass på å legge den kun løst over slik at osten ikke kleber seg til den.

Smør chilimarmelade eller ketsjup på den delen av burgerbrødet som skal være bunnen, legg på et salatblad, en tomatskive og så burgeren oppå. Topp med syltet rødløk. Smør toppdelen av burgerbrødet med ramsløkaioli og legg oppå, og så er burgeren klar til å nytes! Husk å sette frem syltet rødløk på bordet, så den som vil kan forsyne seg med mer.

 

 

Vel bekomme!