HomeForretter Fisk Laksecarpaccio med gjøksyre og vårløk

Laksecarpaccio med gjøksyre og vårløk

Posted in : Fisk, Forretter, Ingredienser fra naturen, Laks og ørret, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , ,

Dette er en enkel forrett som er rask å lage, forutsatt at du har plukket gjøksyre, selvfølgelig. (Se mer om det i neste avsnitt.) Dens delikate og fine smak av syre passer særdeles godt til den litt fete laksen, og understrekes av lime og sitron. Dessuten danner de grønne bladene en vakker kontrast til det rosa fiskekjøttet! Hvis du plukker gjøksyre mens den fremdeles blomstrer kan du gjerne ta med noen av dem også, de har den samme fine smaken som bladene og pynter fint opp på tallerkenen. Ellers kan man plukke gjøksyre gjennom hele sesongen, fra tidlig vår til utpå høsten, men Tantemat synes den er aller best på våren/forsommeren, mens den fremdeles er lysegrønn. Etter at den er avblomstret og blir mørkere grønn vil smaken tape seg noe.

Det er fort gjort å plukke gjøksyre til denne forretten siden den ofte danner store tepper der den vokser, og til to personer trenges det kun et par små never. Men plukk gjerne med deg litt mer enn nødvendig når du først er ute, så har du litt ekstra til å sette frem på bordet ved servering. Og husk å være nøye med å se over «fangsten» når du kommer hjem, slik at du er sikker på at du ikke har fått med deg noen annet enn kun gjøksyre. Skyll den og klapp den tørr med kjøkkenpapir, så er den klar til bruk.

NB! Når du plukker spiselige vekster i naturen må du være helt sikker på at du tar med deg riktig plante! Slå gjerne opp på nettstedet rolv.no/gjøksyre, der finner du flotte bilder og masse nyttig informasjon om denne nydelige planten. Ellers finnes det også mange gode bøker om spiselige, ville vekster på bokhandelen.

 

 

 

 

LAKSECARPACCIO MED GJØKSYRE OG VÅRLØK

TID: 5-10 minutter (forutsatt at du har ferdig plukket og skyllet gjøksyre)

Til: 2 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 100-120 gr skinn- og benfri laksefilet, for eksempel Salma (Eller vanlig laksefilet. Se TIPS til slutt i dette innlegget ang. frysing hvis du bruker filet av vill laks. Laks som har vært fryst bør være halvtint før du skjærer den i skiver, da er det også enklere å få tynne, fine skiver.)
 • 2 små never gjøksyre
 • 2 store ss hakket vårløk
 • 2 limebåter
 • 2 sitronbåter
 • 2 ts sesamfrø (gjerne med skall, de har mest smak)
 • Ca. 2 ts soyasaus (helst den med grønn kork som er litt mindre salt)
 • Ca. 2 ss av din beste extra virgin olivenolje
 • 2 små klyper flaksalt
 • Et lite dryss sort pepper
 • (Ha gjerne litt ekstra av både gjøksyre, vårløk, lime- og sitronbåter til å sette frem ved servering.)

 

Slik gjør du:

Skjær laksefileten i 2-3 mm tynne skiver. Skjær vårløken i ca. 0,5 cm biter. Skjær lime og sitron i 4-8 båter hver.

Legg lakseskivene utover to tallerkener og fordel gjøksyre og vårløk over. Dryss over sesamfrø og drypp over olje og soyasaus. Legg én båt av hver av lime og sitron på tallerkenene, slik at hver enkelt selv kan kryste dem over fisken. La forretten få et lite dryss av sort pepper fra kvern og en liten klype flaksalt fordelt utover. Så enkelt som det, og forretten er klar for servering! Sett frem flaksalt og pepperkvern samt soyasaus, olivenolje og båter av lime og sitron på bordet, så den som vil kan forsyne seg med mer. Har du noe til overs av gjøksyre og vårløk, kan du sette frem det også.

Denne forretten blir enda bedre med en god, tørr, mineralsk hvitvin til, gjerne en Petit Chablis eller en Chablis. La gjerne hver enkelt prøve seg frem og finne den perfekte balansen mellom smaken på vinen og lakseforretten ved eventuelt å tilsette mer av de forskjellige smakene av salt, pepper, sitrus, olje, soya og grønt, så blir maten en oppdagelsesreise i seg selv!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Ifølge Mattilsynes er det ikke nødvendig å fryse oppdrettslaks før den spises rå, mens villfisk bør fryses minst ett døgn først. Ifølge en artikkel utgitt av NINA, Norsk institutt for naturforskning, bør villaks fryses i 4-5 dager for å drepe eventuelle kveis, en parasitt som kan finnes i vill fisk.