Rosegele

Posted in : Blomster og blader, Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Ingredienser fra naturen, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , ,

Når de nydelig røde og duftende rynkerosene blomstrer i mai/juni, er det fristende å plukke med seg noe til å lage deilig gele av! Ikke tar det særlig lang tid heller, hvis man er i et område der rosebuskene vokser tett. Mest utbredt er den langs kysten, så langt nord som til Alta, men den finnes også i innlandet. Ifølge enkelte nettsteder er alle roser spiselige, også dyrkede roser du har hatt i hagen i mange år. Men ikke bruk roser som kommer rett fra butikk eller hagesenter, siden de kan være sprøytet.

Det morsomme med å bruke rynkerose er at det du lager av dem vil smake omtrent som de dufter, og fargen blir vakkert rød, akkurat som blomstene. Geleen som du får oppskrift på her smaker nydelig til ost, eller du kan nyte den på en brødskive eller som tilbehør til kjøtt.

Det er ikke mulig å si nøyaktig hvor lang tid det tar å koke gele, siden det avhenger av flere ting, blant annet hvor mye saft du koker gele av og hvor vid kasserollen du koker i er, men hvis du tar en kikk på lenken Hvordan koke gelé, får du en oversikt over hva som er viktig for å få den slik du vil ha den. Hvordan du tar geleprøven kan du også finne der, nederst i innlegget.

Hvis du har lyst til å se bilder av hvordan rosene som er brukt i denne oppskriften ser ut, kan du klikke på lenken Rosenbladmarmelade, der finner du to bilder av dem helt på slutten.

 

 

 

 

 

ROSEGELE

TID: Den tiden det tar å plukke rosekronblader + minst ca. 2 timer

Gir ca. 1,2 liter, avhengig av hvor mye den kokes inn

 

Du trenger:

 

 

  • 2 liter sammenpressede kronblader fra duftende roser (Tantemat har brukt kronblader fra mørkerøde, viltvoksende rynkeroser (rosa rugosa) som er funnet i strandkanten).
  • 2 liter kokende vann
  • 1-1,5 kg sukker (tilpasset 1,5 liter rosesaft, se Jam-posen)
  • 1/4-1/2 dl nypresset sitronsaft
  • 1 pose Jam fruktpektin (evt. mer, om nødvendig.)

 

Slik gjør du:

Sjekk at alle rosebladene er fine og friske, og «luft» dem gjerne litt ved å løfte dem opp og la dem falle ned på kjøkkenbenken igjen for å få ut eventuelle insekter som kan ha fulgt med, eller skyll dem i kaldt vann. Ha rosebladene i en bolle og slå det kokende vannet over. La det stå og trekke i 1 time, da er det meste av fargen trukket ut og rosebladene nesten helt bleke. Sil saften og press rosebladene sammen for å få ut så mye som mulig.

Mål opp mengden saft. Tantemat valgte å bruke 1,5 liter til å lage gele av, og brukte resten til saft (se TIPS 1 nederst i dette innlegget).

Ha saften i en vid kasserolle. La den få et oppkok og følg bruksanvisningen på Jam-posen, som sier at pektinet skal tilsettes og saften deretter koke i 1 minutt. Tilsett gjerne litt om gangen og visp slik at det løser seg opp før du tilsetter mer. Tilsett deretter sukker, samtidig som du rører slik at det løser seg opp. Tantemat tilsatte 1,1 kg sukker til 1,5 liter saft, samt 1/4 dl sitronsaft, og lot saften koke i 20 minutter. Det var ikke nok sukker til å få geleen ordentlig stiv, men den ble tyktflytende slik at den kan brukes nærmest som et syltetøy, noe som er helt i orden når man bruker den på en brødskive eller som tilbehør til ost eller kjøtt. Tantemat foretrekker en mindre søt og litt flytende gele fremfor at den er søtere og helt stiv, men det er helt opp til deg hvordan du vil ha din gele. Om du ønsker skikkelig gelekonsistens, kan du tilsette mer sukker og mer sitronsaft, og eventuelt koke geleen lenger for å få den stiv. På Jam-posen står det også hvordan du kan tilsette mer fuktpektin om geleen blir for tynn. Husk å ta geleprøven.

Fyll geleen på rene, kokte glass (se TIPS 2 nederst i dette innlegget) og sett lokket på med en gang. La dem stå på kjøkkenbenken til de er helt avkjølt. Hvis du gjør som Tantemat og koker den med mindre sukker, kan det være en fordel å oppbevare dem i kjøleskapet for at geleen skal være så stiv som mulig, men om du koker til ordentlig stiv gele er ikke det nødvendig.

Denne vakkert røde geleen med en litt parfymert rosesmak smaker nydelig til ost, for eksempel blåmuggost eller brie, på en brødskive, eller som tilbehør til kjøttretter.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Tantemat brukte 1,5 liter av rosesaften til å lage gele av. Resten ble tilsatt sukker og sitronsaft etter smak og ble drukket som saft. Veldig godt, og passer som tørstedrikk eller til mat, med eller uten isbiter i.

TIPS 2: Du kan sterilisere glass ved å la både dem og lokkene få et oppkok i vann. Ta glassene opp med for eksempel en pølseklype og fyll dem med varm gele mens de ennå er varme. Ta lokket opp av det kokende vannet og sett det straks på glasset. For å unngå at du brenner deg kan du bruke en ren, fuktig klut til å holde i glass og lokk med når du håndterer dem. Koking og fylling av glassene på denne måten øker holdbarheten til det du fyller dem med.