Blomkarsepesto

Posted in : Kalde sauser, Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , ,

På Tantemats terrasse er blomkarse et fast innslag hver eneste sommer. Ikke bare fordi den har vakre og fargerike blomster som pynter opp, men også fordi den er spiselig og kan brukes til litt av hvert, ikke minst til å lage pesto av! Både knopper, blomster og blader med stilk kan brukes, og det fine er at jo mer du tar av den, jo mer får du, planten fortsetter jo bare å produsere nytt etter hvert som du plukker av den. Tantemat har sjelden hjerte til å bruke annet enn bladene til pesto, og bruker heller knopper og blomster som smakfull og fargerik pynt på all slags mat, fra brødskiver med ost til salater og middagsretter. Som navnet antyder har den en karselignende smak, og passer både til kjøtt og fisk.

Som alltid når man plukker av en plante til mat, bør man plukke bare hele og uskadede plantedeler. Det hender at blomkarsen kan ha insekter eller larver på seg, så sjekk nøye det du plukker inn før du bruker det! Husk også at du bare bruker planter du har sådd selv, siden dem du kjøper vanligvis er ment som prydplanter og kan ha vært sprøytet!

 

 

 

BLOMKARSEPESTO

TID: Den tiden det tar å plukke og gå over blader/knopper/blomster samt 5-10 minutter.

Gir ca. 2 dl

 

Du trenger:

 

 

  • 50 gr blomkarseblader (knopper og/eller blomster kan også brukes)
  • 50 gr pinjenøtter
  • 50 gr parmesan
  • 1 fedd hvitløk
  • 1-2 ss nypresset sitronsaft (eventuelt limesaft)
  • Ca. 1 ts salt
  • Ca. 1/2 ts sort pepper
  • Ca. 1 dl god olivenolje

 

Slik gjør du:

Gå over blomkarsen, enten du bruker blader, knopper og/eller blomster, for å se at de er fine og uskadede og ikke har lus eller insekter på seg. Rens hvitløken og del den i mindre biter. Del parmesanosten i mindre biter.

Ha alle ingrediensene unntatt oljen i en stavmikserbolle og kjør noen sekunder. Massen vil ha en tendens til å bevege seg oppover i bollen, så bruk en skje til å trykke den ned med. Ha i oljen og kjør mikseren igjen, og stopp innimellom for å trykke massen ned igjen når du ser det er nødvendig. Fortsett til pestoen er glatt og jevn. Smak om du vil ha i mer salt, pepper eller sitron, og ha i mer olje om du ønsker en mer flytende konsistens.

Pestoen er nå klar til å spises, og hvis du regner med å spise den i løpet av noen dager kan den oppbevares i kjøleskapet, med et lag olje på toppen, for holdbarhetens skyld. Hvis du ikke skal bruke pestoen med en gang, egner den seg også veldig godt til å fryse ned. Fyll den i tett glass eller boks, og la den tine i kjøleskapet natten over før du skal bruke den, så smaker den som nylaget når du tar den frem! Når du har brukt det du skal, kan du fryse den ned igjen.

 

Nyt din deilige, egenproduserte blomkarsepesto som tilbehør til kjøtt, fisk, salater eller pasta, eller på små stykker stekt brød eller minitoasts som en liten godbit til noe godt å drikke.

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *