HomeIngredienser fra naturen Steinsopp-carpaccio

Steinsopp-carpaccio

Posted in : Ingredienser fra naturen, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , ,

Steinsoppen regnes av mange som den aller beste soppen, og noe av det morsomste man kan oppleve et år der de kommer i store mengder, er å plutselig oppdage at man står i en skog med «bollebakst»! De gyldenbrune steinsopphattene ligner nemlig mest av alt på nystekte hveteboller der de stikker opp av bakken, og byr på den ultimate glede for en som liker å sanke fra naturen! Dessverre er de ofte markspist, selv de små eksemplarene, men man kan også være heldig og finne dem helt flotte og fine, uten en eneste skade! Da er det å servere dem rå, som en «carpaccio», noe av det beste man kan bruke dem til! Skåret i tynne skiver, kun med litt salt og pepper og den beste, extra virgin olivenoljen man har til å dryppe over, blir dette høstens aller lekreste forrett! Smaken er delikat og minner om både sellerirot og hasselnøtter, og er en nytelse man bør unne seg når man kan!

Tantemat synes presentasjonen blir finest om man skjærer opp soppen slik at man får et inntrykk av dens form, for eksempel ved å skjære stilken i runde skiver og hatten slik at man ser profilen, med rørlaget, siden det estetiske også er en viktig del av et måltid. Pass på å fordele skivene slik at alle spisegjestene dine får litt av begge deler, og når dere nyter denne delikatessen, bit for bit, kan dere kanskje også kjenne at det er en liten nyanseforskjell i smaken på stilk og hatt?

 

På bildet litt nedenfor ser du steinsopp i forskjellige størrelser. De minste har lys farge på rørlaget under hatten, senere blir det gulgrønt og sveller ut. For tips om rensning og bruk av steinsopp eller annen rørsopp, kan du ta en kikk på lenken Rørsopper. Rensing, forvelling, generelt om bruk.

NB! Når man plukker sopp er det ekstremt viktig at man er sikker på at man plukker riktig art. Sopp kan gi alvorlig forgiftning eller i verste fall føre til dødsfall, så plukk sammen med venner som er soppkjennere, eller bruk soppkontrollen, og ta aldri sjanser! Sopplukking er en morsom og matnyttig hobby som kan gi mange gleder, så om man er interessert i å lære er det lurt å gå på soppkurs, og ikke minst skaffe seg gode soppbøker og lese seg opp på utseende, kjennetegn, voksested osv., det vil si alt som er relevant for soppen man er på leting etter! Lykke til!

 

 

 

STEINSOPP-CARPACCIO

TID: Den tiden det tar å plukke og rense soppen + noen få minutter, avhengig av hvor mange du skal servere til.

Til: Så mange du ønsker, avhengig av hvor mye fin og feilfri sopp du har!

 

Du trenger:

 

 

  • Renset og uskadet, rå steinsopp, 8-10 skiver til hver person
  • Din beste extra virgin olivenolje
  • Flaksalt eller salt fra kvern (Tantemat synes det smaker bedre enn vanlig strøsalt)
  • Sort pepper fra kvern eller knust i morter

 

Slik gjør du:

Fordel pene, tynne skiver av rå steinsopp på tallerkenene, og la alle få både litt fra stilken og litt fra hatten. Sett olivenolje, salt og pepper på bordet og la hver enkelt forsyne seg med så mye som de selv ønsker. Så er det bare å nyte soppturens fangst, gratis fra naturen, gjerne sammen med en enkel og god vin ved siden av, om du har! Rød eller hvit, det bestemmer du selv!

 

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *