HomeHovedretter Fisk Stekt laks med piggsoppsaus og sprø grønnsaker

Stekt laks med piggsoppsaus og sprø grønnsaker

Posted in : Fisk, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Laks og ørret, Sauser, Sopp, Varme sauser on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Allerede i juli kan den rødgule piggsoppen dukke opp, og enkelte år kommer den i store mengder. Da er det bare å benytte anledningen og plukke så mye man kan! Bruk mest mulig av den fersk og nyplukket, resten putter du i fryseren. Det er alltid en glede å kunne ta opp ferdig forvellet sopp til bruk i supper, gryteretter, pizza, saus eller på andre måter i løpet av vinteren, og samtidig gjenoppleve sommerens og høstens fine sanketurer i skog og mark! Piggsoppen er veldig anvendelig, og i dette innlegget får du oppskrift på en piggsoppsaus som passer utmerket til stekt laks, med grønnsaker og ris til. Ingen ting smaker vel bedre enn å nyte et godt måltid laget på ingredienser man selv har plukket i naturen!

Til denne middagen er det praktisk å starte med å lage sausen, slik at den står klar og bare er til å varmes opp. Deretter renser og kutter du grønnsakene og setter dem til side, før du steker laksen og setter den i stekeovnen for å holde den varm. Like før servering varmer du opp sausen og varmebehandler samtidig grønnsakene, slik at de skal være så freshe og nylagede som mulig når de settes på bordet!

Tantemat liker å servere en blanding av hvit og sort ris til denne retten, men om du vil kan du ha pasta eller supersunn quinoa istedet. Se på pakningen hvor lang koketid som trenges, slik at det tilbehøret du velger blir ferdig samtidig med middagen forøvrig.

Under TIPS til slutt i innlegget Kremete piggsopp/kantarellsuppe som «shot» med bacon, kan du se hvordan du renser og forveller piggsopp og se bilde av den.

 

 

 

 

STEKT LAKS MED PIGGSOPPSAUS OG SPRØ GRØNNSAKER

TID: 40-50 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Piggsoppsaus

 • 350 gr ferdig forvellet piggsopp (tilsvarer ca. 700 gr fersk sopp)
 • 2 sjalottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 200 gr meierismør
 • 3 dl vann
 • 1-3 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 3-5 ts sitronsaft
 • Eventuelt en dråpe flytende honning

 

Til: Grønnsaker

 • 200 gr flate sukkererter
 • 1-2 røde spisspaprika
 • 1 bunt asparges
 • 1 stor purreløk
 • 2 hvitløksfedd
 • 1 rød chili (kan utelates)
 • 50 gr smør
 • Evt. 1 ts sukker

 

Til: Stekt laks

 • 600-800 gr laksefilet uten skinn og ben (Tantemat bruker salmalaks, men du kan like godt bruke vanlig laksefilet.)
 • 1-2 ts salt
 • Ca. 1 ts sort pepper
 • 1-2 ts tørket, knust isop, hvis du har. Isop er en urt du kan dyrke og tørke selv, og som er fin å bruke på fet fisk som laks o.l. (Isop tar bort noe av «fettsmaken» på fet fisk som enkelte kan reagere på. Ta gjerne en titt på lenken Tørking og bruk av isop for bilder og beskrivelse.)
 • 3-4 ss meierismør
 • 2-3 ss nypresset sitronsaft

 

Slik gjør du:

Piggsoppsaus

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Ha det i en kasserolle sammen med piggsopp, smør og vann, la det få et oppkok, demp varmen, legg på lokk og la det småkoke i 5 minutter. Ta kasserollen fra platen og kjør sausen glatt og jevn med en stavmikser eller i en blender. La den få et oppkok igjen og smak den til med salt, pepper og sitronsaft. Kanskje vil du bruke mer enn det som står i oppskriften, det avhenger av hvor kraftig du vil ha smaken. Ha gjerne i en dråpe honning for å gi bittelite grann sødme og avrunde smaken, om du føler for det.

Dette er en ganske stor oppskrift og det blir rikelig med saus til 4 personer, men eventuelle rester tåler godt å fryses ned til senere bruk. Tines i kjøleskap natten over og varmes opp forsiktig på middels varme. Du kan kjøre den opp med stavmikser eller i blender igjen om du ønsker å få den mer luftig.

Sausen er nydelig til stekt laks, men kan også prøves til andre typer stekt fisk eller til kjøtt.

 

 

 

Grønnsaker

Det hender at sukkerertene man kjøper er litt slappe, så da kan det være lurt å starte med å legge dem i en bolle med kaldt vann og sette dem i kjøleskapet i 10-15 minutter, så de strammes opp igjen. Imens gjør du klar de øvrige grønnsakene:

Fjern stygge blader fra purreløken. Skyll den godt og skjær den deretter i 4-5 mm tykke skiver, gjerne på skrå så de blir litt større. Legg dem i en bolle for seg, de trenger nemlig litt mer varmebehandling enn de andre grønnsakene.

Fjern frø og hvite hinner fra paprikaen og del den opp i mindre biter.

Knekk av den nederste delen av aspargesen og skrell den nederste tredjedelen av stilken. Del dem opp i mindre biter.

Skjær hvitløken i tynne skiver eller finhakk den.

Fjern frø og hvite hinner fra chilien og skjær den i tynne strimler eller finhakk den.

Tøm vannet av sukkerertene, dra eventuelt av den seige tråden som går fra stilkfestet og ut til tuppen og del dem i mindre biter.

 

 

Sett grønnsakene til side inntil de skal surres raskt i smør like før servering.

 

Stekt laks

Varm opp stekeovnen til 65ºC.

Skjær laksen i ca. 1 cm tykke stykker på skrå, slik at skivene blir litt større. Gi dem et lett dryss av salt og pepper på hver side, og hvis du har isop fordeler du den også jevnt utover laksestykkene.

Varm opp stekepannen på sterk varme og ha i 1 ss smør slik at det smelter. Du kan ha i mer smør etter hvert om nødvendig. Grunnen til at stekepannen bør være skikkelig varm, er at det da går raskt å få fin farge på lakseskivene uten at de blir gjennomstekt. De trenger bare noen sekunder på hver side. Legg dem over på et ildfast fat etter hvert som de blir ferdig og drypp over sitronsaften. Sett dem inn i stekeovnen slik at de holder seg varme mens du varmer opp piggsoppsausen og smørsurrer grønnsakene.

 

Smørsurring av grønnsakene

La smøret smelte på middels varme i en vid panne eller kasserolle. Ha i purreløken og la den surre i ca. et halvt til ett minutt, til den begynner å mykne. Øk varmen noe og ha i de andre grønnsakene. La det surre under omrøring i ca. et halvt minutt eller mer, de skal ikke stekes, kun bli gjennomvarme. Om du ønsker litt ekstra sødme på grønnsakene kan du ha i en teskje sukker mot slutten.

 

Servering

Legg lakseskivene på et serveringsfat med grønnsakene ved siden av. Er du så heldig å ha spiselige blomster på terrassen eller i hagen, er det lekkert å pynte med, samtidig som det tilfører god smak og friske farger. På bildet under ser du at maten er pyntet med blomster og blader fra blomkarse, men det kunne også vært blader og blomster fra ringblomst. Har du ikke slike spiselige prydplanter, eller du lager denne middagen utenom sesong, kan du istedet drysse over grønne urter, for eksempel persille eller gressløk.

Server piggsoppsausen samt ris, pasta eller quinoa til, og nyt smaken av sommer! Og husk, som alltid, å sette frem salt og pepper, så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken, om de føler for det!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *