HomeLunsjretter Grønnsaker Cherrytomatpai med fetaost og oliven og grønn salat

Cherrytomatpai med fetaost og oliven og grønn salat

Posted in : Grønnsaker, Lunsjretter, Pai, Vegan/vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Paien som du her får oppskrift på, er en saftig og smaksrik vegetarrett som passer til lunsj med en enkel, grønn salat til, og ferskt, lyst brød og smør om du vil! Den er også kjempefin å ta med på piknik, eller den kan være en av flere retter på et buffetbord. Delt opp i mindre biter kan den serveres som tapas. Det skal være søte, små tomater i den, og hvis du dyrker tomater selv er det de aller beste du kan bruke! Tomater som har fått lov til å henge på planten til de er helt modne blir ekstra søte og smakfulle, og det er alltid en glede å kunne bruke egendyrket mat! Har du ikke egne tomater, er det heldigvis gode tomater å få kjøpt på butikken også!

Du kan lage denne paien hele året, men hvis du serverer den på sommerhalvåret, er det alltid morsomt med spiselige blomster som pynt og smakstilsetning, både til paien og salaten. Her er det brukt blader og blomster av blomkarse, som smaker litt pepperaktig og har nydelig farge! Ellers finnes det mange forskjellige spiselige planter både i hagen og i naturen som kan brukes, det spørs bare når i sesongen det er snakk om, vår, sommer eller høst. Du kan se noen forslag til spiselige blomster til slutt i innlegget Stekt laks med varme jordbær og salat med blomster, men ellers kan det absolutt anbefales å kjøpe en bok eller flere om temaet, eller søke på nettet, slik at du blir kjent med hvilke spiselige planter som finnes der ute. Å plukke matplanter i naturen kan gi stor glede og spennende smaksopplevelser, men du må alltid være helt sikker på det du tar med deg!

 

 

 

 

CHERRYTOMATPAI MED FETAOST OG OLIVEN OG GRØNN SALAT

TID: Ca. 2 timer og 15 minutter (inkluderer hviletid for deigen samt steketid for paien)

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Paibunnen

Til denne paien trenger du en paiform med en diameter på ca. 26 cm

 • 100 gr meierismør, kjøleskapskaldt
 • 180 gr hvetemel
 • 2-3 ss kaldt vann

 

Til: Paifyllet

 • Ca. 500 gr cherrytomater (gjerne egendyrkede, om du har. Det må være så mange at de dekker paiskallet).
 • 100 gr fetaost
 • 30 gr sorte oliven uten sten
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ss tørket og knust oregano
 • Ca. 1/2 ts salt
 • 1/4 ts sort pepper
 • 2 ss olivenolje

 

Slik gjør du:

Paibunnen

(Hvis du vil se bilder av og få forklart hvordan paideig lages og trykkes ut i formen, kan du klikke på lenken Hvordan lage paideig og få den over i paiformen. Det blir også forklart i de neste to avsnittene).

Ha melet ut på kjøkkenbenken og legg smøret oppå. Skjær det i stadig mindre biter med en kniv samtidig som du blander det med melet. Når det ikke lenger er praktisk å bruke kniven, går du over til å bruke fingrene til å smuldre smøret inn i melet så langt du kan. Deigen blir grynete, så til slutt må du tilsette kaldt vann til å samle den med. Start med en spiseskje om gangen og kna den inntil den holder sammen. Form den til en tykk pølse, pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet. Sett paiformen i kjøleskapet samtidig. La deig og paiform stå i kjøleskapet i 1 time.

Varm opp stekeovnen til 200ºC, over- og undervarme.

Finn frem en paiform med diameter ca. 26 cm og smør bunn og kanter med smør.

Ta deigen ut av kjøleskapet, skjær den i 3-4 mm tykke skiver og fordel dem utover i bunnen av paiformen og litt opp på sidene. Bruk fingrene til å klemme deigskivene sammen i bunnen og ca. 3 cm oppover kanten av formen. Pass på at skivene klemmes helt sammen slik at det ikke blir glipper mellom dem, og prøv å få deigen jevnt tykk. Prikk den godt med en gaffel og forstek den på midterste rille i stekeovnen i 10 minutter.

 

Paifyllet:

Skyll tomatene og tørk dem. Behold dem hele, de skal ikke deles opp. Del fetaosten i små terninger eller smuldre den med fingrene. Skjær olivenene i skiver.

Ha oljen i en liten bolle og bland inn oregano, salt og pepper. Rens og knus hvitløksfeddet, ha det oppi og bland godt sammen.

Legg tomatene i paiskallet og fordel fetaosten over og innimellom. Legg olivenskivene jevnt utover. Drypp olje- og krydderblandingen på toppen.

 

 

Stek paien på midterste rille i stekeovnen i 40-45 minutter, til du ser paikanten har fått fin farge og fyllet småbobler. Ta den ut og la den hvile i 10-15 minutter før servering.

Og mens paien hviler, er det tid for å lage en grønn salat.

 

Grønn salat:

 • 1 crispisalat (150 gr)
 • 1 pk baby leaf mix (65 gr)
 • Blader fra sitronmelisse, mynte (som passer veldig godt smaksmessig i denne sammenhengen), blomkarse, persille.
 • Spiselige blomster, hvis du har

 

Skyll og kjør salatbladene i salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Riv opp større blader, behold små blader som de er. Hvis du bruker blomster i salaten, kan de skylles forsiktig i lunkent vann. Bland salatbladene godt sammen og vend inn 5-6 spiseskjeer vinaigrette like før servering. Tantemat bruker nesten alltid den samme, nemlig Enkel vinaigrette med balsamicoeddik, fordi den har passe med sødme og syre, men det er en smakssak, så om du har en favoritt som du heller vil bruke, er det greit! Hvis du har spiselige blomster, legges de oppå salaten til slutt.

 

Til servering er det fint å pynte paien med noe grønt, for eksempel blader av sitronmelisse, mynte eller persille og spiselige blomster hvis du har. Så er det bare å nyte en smakfull lunsj, enten hjemme eller ute på piknik, når det er årstiden for det!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *