HomeForretter Stekt fennikel med Fetaost

Stekt fennikel med Fetaost

Posted in : Forretter, Grønnsaker, Grønnsaker, Lunsjretter, Vegan/vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Hvem skulle vel tro at fennikel som er stekt så den nesten begynner å bli brent kan smake så godt? Tantemat spiste det første gang på en hyggelig, liten kafe i Pretoria i Sør-Afrika, og ble selvfølgelig inspirert til å prøve å gjenskape retten på eget kjøkken. Fennikelens milde, fine smak av lakris fremheves når den blir stekt hardt i olje, og understrekes av søtlig løk og små, søte tomater. Chili er også med som smakselement, men kan utelates om du ikke er så glad i det. I originalversjonen ble denne retten servert som tilbehør til stekt fisk, men den smaker minst like godt med Fetaost til. Dermed blir den også vegetarisk, for den som synes det er viktig.

Stekt fennikel med Fetaost kan du ha som forrett til fire eller lunsjrett for to, eller du kan servere den som en av flere retter på en buffét. Den er best når den er lun, men kan også spises kald.

 

 

 

 

STEKT FENNIKEL MED FETAOST

TID: 30-45 minutter (avhengig av hvor lang steketid fennikelen trenger)

Til: 4 personer som forrett, eller til 2 som lunsj

 

Du trenger:

 

 

  • 1 stor fennikel
  • Minst 3 ss olje til å steke i, for eksempel Odelia rapsolje til steking (fin å bruke, fordi den ikke spruter)
  • 1 stor sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1/3 rød chili (kan utelates)
  • Ca. 1 1/2 dl hakket persille (kan erstattes med 3-4 ss hakket gressløk)
  • Et par greiner av olivenurt (se TIPS nederst i dette innlegget, om du ikke kjenner til den fra før). Olivenurt kan erstattes med 3 stk sorte, stenfrie oliven, for eksempel Kalamataoliven
  • 3 små, søte tomater
  • 3 ss smør
  • Ca. 75 gr Fetaost (1/2 pakke)

 

Slik gjør du:

Skyll fennikelen godt og skjær bort eventuelle stygge flekker. Skjær bort de seige og trådete grønne stilkene på toppen, men ta gjerne vare på dem, de kan brukes for eksempel i Seigryte med løk, stangselleri og fennikel. Del den i fire like tykke skiver.

Hakk sjalottløk og hvitløk. Fjern frøene fra chilien og finhakk den. Hakk persille/gressløk og olivenurt. Hvis du bruker sorte oliven istedenfor olivenurt, skal de hakkes fint. Del tomatene i fire båter.

Skjær Fetaosten i ca. 1,5 cm terninger eller smuldre den.

 

 

Varm opp en (jern)stekepanne til sterk varme og ha i oljen. Legg i fennikelskivene og stek dem på hver side til de begynner å bli sorte. Bruk gjerne stekespaden til å presse dem ned i stekepannen med, så går det raskere. De vil trekke til seg olje, så fyll på mer om nødvendig. Når de har fått fin farge tar du dem opp av stekepannen og trekker stekepannen av platen inntil den er avkjølt til middels varme. Sett stekepannen tilbake på platen, legg fennikelskivene og la dem steke videre på middels varme til de er møre, det kan ta 5-10 minutter på hver side.

Ha fennikelskivene over på et fat når de er passe stekt og ha smør i stekepannen. Ha i sjalottløk, hvitløk og chili og la det surre et par minutter under omrøring. Trekk pannen fra platen og bland inn persille/gressløk og olivenurt eller oliven og legg fennikelskivene tilbake oppå løkblandingen. Legg i tomatbåter og Fetaost og pynt med spiselige blader og blomster, hvis du har, enten de er fra terrassen, hagen eller naturen. Tantemat har brukt ringblomster og blader fra blomkarse, som ikke bare tilfører fin farge, men som også passer godt smaksmessig.

Så er det klart for å kose seg med en deilig, vegetarisk forrett!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Olivenurten ligner litt på rosmarin ved at den har en treaktig stilk og litt stive blader, men disse er så smale at de nesten ser ut som nåler. Som navnet antyder har den en tydelig olivensmak, og brukes som friskt grønt. Den er kanskje ikke så lett å få tak i, men se på et hagesenter i din nærhet eller spør om de kan skaffe den. Den er flerårig og kan stå ute i hagen eller i en potte, men krever frostfri overvintring. For mer informasjon kan du bruke søkeordet olivenurt på Google, så får du opp flere lenker med informasjon.