HomeIngredienser fra naturen Bær Svartsurbærsyltetøy med konjakk

Svartsurbærsyltetøy med konjakk

Posted in : Bær, Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Ingredienser fra naturen, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Svartsurbær, også kjent som aronia, er fulle av vitaminer, mineraler, sporstoffer og ikke minst antioksidanter, og er kjent for å ha immunstyrkende, blodtrykksregulerende og kolesterolsenkende virkning, blant annet. I tillegg til disse nyttige egenskapene smaker de også godt, og man kan lage både saft, syltetøy, gele og vin av dem. Det er ikke kjent noen uheldige virkninger ved bruk av dem, så disse kan man spise og bruke mye av, de gjør utelukkende godt for kroppen.

Det fine med svartsurbær er at de vokser nesten «over alt», siden busken er mye brukt som hekkplante særlig på offentlig grunn, så man kan plukke dem med god samvittighet. De glinsende sorte eller mørkeblå bærene blir modne fra midten av september, og henger i store, fine klaser som gjør det lett og raskt å plukke dem, og de er også enkle å rense og skylle. På samme måte som rognebær har de godt av en frostnatt før plukking, men det er mer praktisk å heller plukke dem straks de er modne og så la dem få minst én natt i fryseren. Dette skal gi bærene, som i utgangspunktet er ganske syrlige og har en litt «tørr» smak, noe mer sødme, men Tantemat bruker dem uten å fryse dem først, og det går helt fint! Den spesielle syrligheten og tørrheten gir nemlig karakter til syltetøyet og gjør at det passer ekstra godt som tilbehør til kjøtt eller ost.

Om du ikke kjenner til svartsurbær fra før, kan du ta en kikk på nettsiden rolv.no/svartsurbær, der du kan lese deg opp om alle de gode egenskapene ved bærene, og ikke minst finne beskrivelse og bilder av planten, slik at du er helt sikker på at du finner den riktige om du vil ut og plukke disse særdeles sunne og gode bærene.

 

 

 

 

SVARTSURBÆRSYLTETØY MED KONJAKK

TID: Den tiden det tar å plukke, skylle og rense bærene + ca. 45 minutter

Gir 12-13 dl syltetøy

 

Du trenger:

 

 

  • 1 kg rensede og skyllede svartsurbær
  • 750 gr sukker
  • 3 dl vann
  • 1 dl konjakk

 

Slik gjør du:

Legg svartsurbær og sukker lagvis i en kasserolle og hell over vannet. La det koke langsomt opp, skum eventuelt av, og la det koke forsiktig i 45 minutter. Trekk kjelen fra platen og rør inn konjakk. Smak om du vil ha i mer sukker. Noen ville kanskje tilsatt fruktpektin for å få et stivere syltetøy, men det er en smakssak. Tantemat synes det er bedre at det er litt for tynt enn at det er tykt og stivt.

Fyll syltetøyet i rene og skåldede glass (se TIPS 1 nedenfor).

Nå har du et nydelig syltetøy som passer som tilbehør til det meste av kjøtt, og som du også kan prøve til ost. Det er laget på supersunne bær, så nyt det med god samvittighet!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Skolding av glass: Legg glassene du skal ha syltetøyet i i en kasserolle som er stor nok til at glassene blir helt dekket av vann. Legg i lokkene også. Kok opp vannet og reduser varmen slik at det ikke lenger koker. Når syltetøyet er klart til å fylles i glassene, tar du dem opp ett og ett (bruk gjerne pølseklype, slik at du ikke brenner deg), fyller dem, setter på lokket straks og setter dem opp ned på en treplate eller lignende som tåler varmen. Ikke snu dem før de er helt avkjølt.

Om du ikke får plass til alle glassene i kasserollen samtidig, kan du legge dem nedi etter hvert som du tar opp glass og det blir plass til et nytt. La dem ligge så de blir skikkelig gjennomvarme før du tar dem opp for å fylle dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *